2019-11-19 16:09:59
Φωτογραφία για Νέα ιατρική μέθοδος μπορεί να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση έως και 20 χρόνια

Μια νέα μέθοδος που θέτει ως στόχο την καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης έως και 20 χρόνια έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται με πρωτοβουλία γιατρών στη Μ. Βρετανία, οι οποίοι ειδικεύονται στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Με τη μέθοδο αυτή – που έχει ήδη δοκιμαστεί σε 9 γυναίκες – αφαιρείται λαπαροσκοπικά ιστός από τις ωοθήκες των γυναικών, ο οποίος στη συνέχεια τεμαχίζεται και ψύχεται για να διατηρηθεί. Όταν οι γυναίκες εισέλθουν στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, ο ιστός αποψύχεται και εισάγεται ξανά στο σώμα τους.

Για να αποκαταστήσουν τα επίπεδα ορμονών που πέφτουν, οι γιατροί διαλέγουν ένα μέρος με καλή παροχή αίματος (π.χ. μασχάλη). Αν ο ιστός των ωοθηκών «επιβιώσει», μπορεί να επαναφέρει τα πεσμένα επίπεδα των σχετιζόμενων με την έμμηνο ρύση ορμονών στις γυναίκες και να διακόψει την εμμηνόπαυση.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη μέθοδος παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να αποφέρει πολλαπλά οφέλη

. Αφενός μπορεί να ωφελήσει τις γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρές νόσους (καρδιαγγειακά προβλήματα, οστεοπόρωση κ.λπ.), μειώνοντας έτσι και το κόστος αυτών των ασθενειών στη δημόσια υγεία και αφετέρου, να καθυστερεί την ενεργοποίηση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης (διαβάστε περισσότερα), που ποικίλλουν από κακή διάθεση, άγχος και αϋπνία μέχρι εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Σύμφωνα πάντως με τους επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, το πόσο μπορεί να καθυστερήσει η συγκεκριμένη μέθοδος την εμμηνόπαυση εξαρτάται από την ηλικία κατά την οποία ο ιστός αφαιρείται και επανεισάγεται στο γυναικείο σώμα.

Αν η διαδικασία αυτή γίνει σε μια γυναίκα 25 ετών, εκτιμάται ότι μπορεί να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση έως και 20 χρόνια, ενώ, αν γίνει σε μια γυναίκα 40 ετών, η εμμηνόπαυση δεν αναβάλλεται για πάνω από 5 χρόνια.

Η σημασία αυτής της μεθόδου έγκειται στο ότι σήμερα οι γυναίκες μετά τα πενήντα τους χρόνια (ή και πιο νωρίς) που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, περνούν άλλα 30 με 40 χρόνια ως εμμηνοπαυσιακές, δηλαδή όντας σε εμμηνόπαυση.

Όμως, ενώ η Θεραπεία Ορμονικής Αποκατάστασης φέρνει κάποια αποτελέσματα, δεν ταιριάζει σε όλες τις γυναίκες και δεν μπορεί να χορηγηθεί για πολύ. Το διάστημα επομένως που οι γυναίκες είναι σε εμμηνόπαυση έχει αυξηθεί χάρη στις εξελίξεις της Ιατρικής και του ορίου θνησιμότητας που έχει μεγαλώσει. Γι’ αυτό και η νέα μέθοδος καθυστέρησης της εμμηνόπαυσης παρουσιάζει σίγουρα ενδιαφέρον.

Σε ό,τι αφορά τώρα τη γονιμότητα, η μέθοδος διατήρησης ιστού από τις ωοθήκες δεν απαιτεί φάρμακα για να ενεργοποιήσει τις ωοθήκες να παράγουν ωάρια και πιθανότατα να οδηγεί σε παραγωγή περισσότερο ωαρίων. Εκτιμάται, λοιπόν, πως, αν οι γυναίκες στο μέλλον ακολουθήσουν αυτήν τη διαδικασία στα 20 τους χρόνια, πιθανόν να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερο αριθμό ωαρίων, όταν πολύ αργότερα αποφασίσουν να κάνουν παιδί.

Ο Δρ. Παράσχος, ωστόσο, εξηγεί ότι όλα αυτά είναι προς το παρόν υποθέσεις και χρειάζονται χρόνο για να αποδειχθούν και να δοκιμαστούν, παρόλο που είναι συναρπαστικό πάντα το γεγονός ότι διερευνώνται όλο και περισσότερα και διαφορετικά μονοπάτια για τη διατήρηση της γονιμότητας στις γυναίκες.  

Επίσης, εξηγεί ότι η ίδια διαδικασία περίπου έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει τη γονιμότητα των γυναικών που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Διαβάστε περισσότερα για τη γυναικεία γονιμότητα εδώ:



Ο Δρ. Θάνος Παράσχος

W: www.ivf-embryo.gr

E: [email protected]

F: Δρ. Θάνος Παράσχος

T: (+30) 210 6774104

Κ: (+30) 6944428242

Πηγή: The Guardian

Let's block ads! (Why?)


πηγη
periergaa
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ