2019-11-19 23:19:13
Φωτογραφία για Καινοτομία: Βότκα που παράγεται με CO2
Η Air Co, μια νεοφυής επιχείριση στη Νέα Υόρκη, ανακάλυψε έναν τρόπο παραγωγής βότκα

όπου το διοξείδιο του άνθρακα αντικαθιστά τη μαγιά. Η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που χρειάζεται για την παραγωγή ενός μπουκαλιού ισοδυναμεί με αυτή που απορροφούν 8 δέντρα ημερησίως ενώ η συγκεκριμένη βότκα είναι χωρίς γλουτένη, σάκχαρα και υδατάνθρακες. «Η τεχνολογία μας χρησιμοποιεί διοξείδιο του άνθρακα και νερό με ηλεκτρική ενέργεια για τη δημιουργία αλκοόλ», αναφέρει ο Στάφορντ Σιχάν, ηλεκτροχημικός και συνδημιουργός της start up. «Εμπνεόμαστε από τη φωτοσύνθεση στη φύση όπου τα φυτά προσλαμβάνουν νερό και χρησιμοποιούν ως ενέργεια το φως για να παράγουν σάκχαρα ή άλλες μορφές υδατανθράκων με μοναδικό «υποπροϊόν» το οξυγόνο. Το ίδιο συμβαίνει και στη δική μας διαδικασία. Μοναδικό υποπροϊόν της είναι το οξυγόνο», επισημαίνει.

Η παραδοσιακή μέθοδος βότκα παράγει μεγάλες ποσότητες των λεγόμενων αερίων θερμοκηπίου, κάτι που δε συμβαίνει στην περίπτωση της βότκα Air Co
. Κατά τη διαδικασία παραγωγής συγκεντρώνεται πρώτα διοξείδιο του άνθρακα από τα πλησιέστερα εργοστάσια, κυρίως ποτοποιείας. Στη συνέχεια, στο αποστακτήριό τους που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, χωρίζουν το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο, το οξυγόνο αποβάλλεται ενώ το υδρογόνο συνδυάζεται με το διοξείδιο του άνθρακα σε ειδικό αντιδραστήρα, διαδικασία από την οποία στη συνέχεια παράγει νερό και αλκοόλ το οποίο στη συνέχεια αποστάζεται.

Η βότκα Air Co προς το παρόν διατίθεται σε επιλεγμένα μπαρ και εστιατόρια όπως το Eleven Madison Park και το Gramercy Tavern στη Νέα Υόρκη.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ