2019-11-21 06:54:56
Φωτογραφία για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Η νόσος που «χτυπά» εννέα στους 100 καπνιστές στην Ελλάδα
Η ΧΑΠ αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας της εποχής μας και ταξινομείται σταθερά στην πρώτη πεντάδα των νοσημάτων με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα

Από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) πάσχουν εννέα στους 100 καπνιστές στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου 600.000 άτομα. Το ανησυχητικό είναι ότι το 56% (δηλαδή 300.000) δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).

Η νόσος είναι συχνότερη στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας συγκριτικά με τις αστικές (Αθήνα: 6%, Αστικά κέντρα πλην Αθήνας: 10,1, Αγροτικές περιοχές:15,1%), ενώ οι άνδρες (11,6%) έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο νόσησης συγκριτικά με τις γυναίκες (4,8%).

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΧΑΠ, η ΕΠΕ υπενθυμίζει ότι η πάθηση είναι νόσος των πνευμόνων που στις προηγμένες χώρες, όπως στην Ελλάδα, οφείλεται σε ποσοστό 90% στο κάπνισμα και δυστυχώς οι μισοί πάσχοντες συνεχίζουν να καπνίζουν.


Τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. Στην προχωρημένη της μορφή, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει να ζουν στο σπίτι με τη βοήθεια οξυγόνου, και τους οδηγεί συνεχώς στα νοσοκομεία λόγω συχνών λοιμώξεων γνωστών ως παροξύνσεων της νόσου.

Η ΧΑΠ αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας της εποχής μας και ταξινομείται σταθερά στην πρώτη πεντάδα των νοσημάτων με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα. Παρ’ όλα αυτά η νόσος αυτή δεν έχει τύχει της απαραίτητης προσοχής από το ιατρικό σώμα και τις εν γένει υγειονομικές αρχές ακόμη και στα προηγμένα κράτη. Πολύ περισσότερο μάλιστα το κοινό δεν έχει συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που διατρέχει να νοσήσει εξαιτίας του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε την ΧΑΠ σε μία από τις πέντε πιο επικίνδυνες αρρώστιες της επόμενης χιλιετίας και συντονίζει προσπάθειες για την αντιμετώπισή της, όπως αυτή με το ακρωνύμιο GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease). Κι αυτό διότι η ΧΑΠ είναι η 5η αιτία θανάτου και τείνει θα ανέβει στην 3η. Ευθύνεται κάθε χρόνο για περισσότερους από τρία εκατομμύρια θανάτους στον πλανήτη μας.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο αριθμός των θανάτων από τη ΧΑΠ θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες δεκαετίες και θα οδηγήσει 500 εκατομμύρια να νοσήσουν και περίπου σε 7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Το υγειονομικό κόστος της εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία ακόμη και τα πιο εύρωστα και οργανωμένα συστήματα υγείας.

Η ΧΑΠ θεωρείται σήμερα θεραπεύσιμη με τη χρήση θεραπευτικών μεθόδων και συνδυασμού εισπνεομένων φαρμάκων που βελτιώνουν την αναπνευστική λειτουργία και επιβραδύνουν ή ανακόπτουν την εξέλιξη της νόσου, ενώ μπορεί να ελεγχθεί πλήρως γιατί το βασικό της αίτιο που είναι το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα μπορεί να μειωθεί.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά λοιπόν:

Οι καπνιστές πάνω από τα τριάντα πέντε με ένα έστω από τα συμπτώματα βήχα, απόχρεμψη ή δύσπνοια να επισκεφθεί τον γιατρό του και προφανώς να διακόψει το κάπνισμα!

Όλοι οι καπνιστές πρέπει να κάνουν ετήσια σπιρομέτρηση (ειδική εξέταση διαγνωστική της ΧΑΠ).

Οι πάσχοντες πρέπει να μπουν σε ειδικό πρόγραμμα θεραπείας και αποφυγής παραγόντων κινδύνου από τον πνευμονολόγο που είναι ο ειδικός για την ασθένεια.

Καλεί την Πολιτεία να επανδρώσει τις υγειονομικές μονάδες με ειδικούς γιατρούς (πνευμονολόγους) για να αντιμετωπιστεί αυτή η παγκόσμια επιδημία.

Καλεί όλους τους αρμοδίους να βοηθήσουν στην ανάπτυξη προγραμμάτων μείωσης της καπνιστικής συνήθειας και απαγόρευσης του στους δημόσιους χώρους.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ