2019-11-21 13:16:06
Φωτογραφία για Συμμαχία Υπ. Υγείας και Περιφέρειας Αττικής για τον μηχανολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων
Συντάκτης: Virus

Την εκπόνηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των νοσοκομειακών δομών και ιδιαίτερα την εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού αποφασίστηκε σε συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τον Περιφερειάρχη Αττική.

Τα Νοσοκομεία της Αττικής θα ενδυναμωθούν με μηχανήματα προϋπολογισμού περίπου 23 εκ. ευρώ σύμφωνα με τη προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί από την Περιφέρεια Αττικής.

Επιπρόσθετα, νέα προγράμματα θα δρομολογήσει η Περιφέρεια για τον ίδιο σκοπό και τη θωράκιση της πρόληψης υγείας με πόρους του ΕΣΠΑ.

Για την ετοιμότητα της Περιφέρειας πληροφόρησε τον Υπουργό ο κ. Πατούλης σχετικά με την παράδοση και εγκατάσταση του εξοπλισμού, στα περισσότερα νοσοκομεία, στα οποία όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι διαδικασίες διαμόρφωσης των σχετικών χώρων που θα υποδεχθούν τα μηχανήματα.

Ευθύνες για την καθυστέρηση

Αιχμές άφησε ο περιφερειάρχης για την απελθούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τονίζοντας ότι όχι μόνο δεν χρηματοδότησε την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία. Επιπρόσθετα, ο κ. Πατούλης πρόσθεσε ότι ακόμη δεν προϋπολόγισε κονδύλια τόσο για τη διαμόρφωση υποδομών υποδοχής των μηχανημάτων, καθώς και για την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού.


Ενδεικτικά, επεσήμανε ο κ. Πατούλης ότι «τα κονδύλια για τον εξοπλισμό των νοσοκομείων θα έπρεπε να δοθούν από την προηγούμενη ηγεσία του Υπ. Υγείας, μέσω ΈΣΠΑ και όχι από ίδιους πόρους της Περιφέρειας. Δεν ήταν αρμοδιότητα της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Αττικής, να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία, αλλά αρμοδιότητα της διαχειριστικής αρχής του Υπ. Υγείας».

Μάλιστα, ο κ. Πατούλης έθιξε το γεγονός ότι τα 23 εκ. της σύμβασης που έδωσε η Περιφέρεια, θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλα έργα υπέρ των πολιτών.

Ωστόσο, η Περιφέρεια προτίθεται να συμβάλλει στην ενίσχυση των νοσοκομείων από πόρους ΕΣΠΑ κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Υγείας.

Στο πλαίσιο συνεργασίας των δυο φορέων θα εκπονηθούν προγράμματα θωράκισης και πρόληψης υγείας, τα οποία θα ανακοινωθούν εν καιρώ.

Για την εγκατάσταση

Σχετικά με την έγκαιρη εγκατάσταση του εξοπλισμού στα νοσοκομεία, με δεδομένο τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, θα βρεθούν από κοινού λύσεις με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια.

«Στόχος μας είναι να κινηθούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα προκειμένου όσο πιο άμεσα γίνεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία προς όφελος των πολιτών και της δημόσιας υγείας» τόνισε ο κ. Πατούλης.

Προτεραιότητα αποτελεί η πρόληψη της υγείας για αυτό δίνεται έμφαση επίπεδο υποδομών.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ