2019-11-25 09:06:39
Φωτογραφία για Ειδική Αγωγή: Νέο κύκλος ταλαιπωρίας για γονείς και παιδιά – Στον “αέρα” οι ειδικές θεραπείες
Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Άτυπη στάση πληρωμών λόγω έλλειψης κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, ταλαιπωρεί για μια ακόμη φορά τις οικογένειες των παιδιών που χρήζουν ειδικής αγωγής.

Σε άτυπη στάση πληρωμών βρίσκεται από την 1η Οκτωβρίου ο ΕΟΠΥΥ στις θεραπείες της ειδικής αγωγής, με αποτέλεσμα οι γονείς των παιδιών με αυτισμό, αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό δαπάνες, τις οποίες υποχρεούται η πολιτεία να καταβάλλει.

Η αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Αυτισμό και Ειδικές Ανάγκες “Η Αγία Σκέπη”, κα. Μαρία Λευτάκη, υποστηρίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να παραλαμβάνει μέσω Περιφερειακών Διευθύνσεων (ΠΕΔΙ) τις αποδείξεις για τις θεραπείες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και έχουν πληρώσει οι γονείς από την τσέπη τους, χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν εάν θα αποζημιωθούν και πότε:


“Τα παιδιά μας βρίσκονται για άλλη μια φορά παραγκωνισμένα στο περιθώριο και αντιμετωπίζονται ως τα νούμερα που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό αυτού του κράτους. Εντωμεταξύ εμείς συνεχίζουμε, όσο το κάθε νοικοκυριό μπορεί να αντεπεξέλθει, να επιβαρυνόμαστε με τα ποσά των θεραπειών των παιδιών μας διότι αν σταματήσουμε αυτό μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στη πορεία και την εξέλιξη τους, οδηγώντας τα σε παλινδρόμηση”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ειδικές θεραπείες: Διαχρονική “πληγή”

Το θέμα των ειδικών θεραπειών βρίσκεται σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, καθώς μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους ειδικής αγωγής για το θέμα των συμβάσεών τους, δεν δόθηκε λύση. Οι πάροχοι (φυσικοθεραπευτές, λογοθερεπευτές κλπ), αρνούνται την αποζημίωση των υπηρεσιών τους με μορφή voucher και ως εκ τούτου να πιστοποιηθούν και να υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Την ίδια στιγμή, με προσφυγή τους στο ΣτΕ ζητούν την ακύρωση σχετικής Υπουργική Απόφασης. Ωστόσο, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έδωσε προσωρινή λύση στο πρόβλημα, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ενώ η νέα ηγεσία δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στις συμβάσεις, από την 1/1/2020, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από την πλευρά των φυσικοθεραπευτών. Δηλώνει μάλιστα ότι οι διαδικασίες θα απλουστευθούν, καθώς οι γονείς δεν θα καταβάλλουν οι ίδιοι την αποζημίωση των θεραπειών της ειδικής αγωγής, εφόσον χρησιμοποιούν το δίκτυο των 200 συμβεβλημένων φυσιοθεραπευτών του ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, έως τότε μεσολαβεί ένα τρίμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου κανένας δεν διαβεβαιώνει τους γονείς ότι θα πληρωθούν για τις θεραπείες των παιδιών τους. Η κα. Λευτάκη επισημαίνει ότι είναι άδικο από την πλευρά της πολιτείας να μην φροντίζει για την καταβολή των θεραπειών, τη στιγμή που οι γονείς εξοφλούν στο ακέραιο τις οφειλές τους προς τον ασφαλιστικό τους φορέα:

“Για ακόμη μια φορά ο κρατικός μηχανισμός στέκει απέναντι στις οικογένειες παιδιών με αναπηρία και διαταραχή, αλλά και στις οικογένειες τους. Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, οι οικογένειες δυστυχώς το βιώνουμε χρόνια τώρα. Μια κοινωνία κρίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα αδύναμα μέλη της, πόσο μάλλον στα παιδιά με αναπηρία. Ζητάμε την άμεση και οριστική επίλυση των θεμάτων που αφορούν στις θεραπείες της ειδικής αγωγής, μια λύση βιώσιμη, βασισμένη στη δικαιοσύνη και την ηθική, την άμεση πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ όλων των οφειλόμενων ποσών στους ασφαλισμένους, έτσι που να συνεχίσουμε, ως οφείλουμε, απρόσκοπτα τη θεραπευτική παρέμβαση των παιδιών μας”.

Τι λένε οι φυσικοθεραπευτές

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) χαρακτήρισε “άδικη” την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να μην αποζημιώνει τις φυσικοθεραπείες των παιδιών ειδικής αγωγής, εκτός δικτύου συμβεβλημένων παρόχων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Π.Σ.Φ. Πέτρο Λυμπερίδη:

"Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί κυρίως πλήγμα για τα παιδιά και τους γονείς τους, καθώς θα αναγκαστούν είτε να πληρώνουν τις φυσικοθεραπείες από την τσέπη τους, είτε να αλλάξουν φυσικοθεραπευτή, εάν και εφόσον υπάρχει συμβεβλημένος στην περιοχή τους. Μας εκπλήσσει έντονα το γεγονός της απόφασης αυτής, καθώς αποδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο την αναξιοπιστία του οργανισμού, αφού η συγκεκριμένη απόφαση αφορά μόνο τις φυσικοθεραπείες που αποτελούν ένα πολύ μικρό κομμάτι της πίτας των 110 εκ. ευρώ της ειδικής αγωγής, με συνολική δαπάνη που μετά βίας αγγίζει τα 6 εκ ευρώ ετησίως και αφορά παιδιά που έχουν κυρίως έντονα κινητικά προβλήματα”.

Δείτε επίσης - Φυσικοθεραπευτές: «Άδικη η απόφαση του ΕΟΠΥΥ να μην αποζημιώνει τις θεραπείες των μη συμβεβλημένων»

Απαντώντας στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), ο ΕΟΠΥΥ σημειώνει ότι “η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ ελήφθη με γνώμονα την προστασία των ασφαλισμένων και στόχος της είναι η εξάλειψη της ταλαιπωρίας τους”. Συμπληρώνει, επίσης ότι δύναται να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων σε πανελλαδικό επίπεδο, οπότε δεν αναμένονται προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών. Υπογραμμίζει δε, ότι υπάρχει μέριμνα, ώστε τα παιδιά που έχουν ήδη ξεκινήσει, ή θα ξεκινήσουν θεραπείες μέσα στο 2019 με μη συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, να ολοκληρώσουν τις συνεδρίες αυτές (ακόμα και αν πραγματοποιηθούν μέσα στο 2020) με ατομικά αιτήματα έως ότου αναζητήσουν συμβεβλημένο φυσιοθεραπευτή.

Παράλληλα ο Οργανισμός καλεί όσους φυσικοθεραπευτές δεν έχουν σύμβαση να συμβληθούν και τονίζει ότι «η παροχή ειδικών θεραπειών από μη συμβεβλημένους παρόχους έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική του Οργανισμού καθώς δεν είναι δυνατός ο έλεγχος της δαπάνης και η πάταξη παραβατικών συμπεριφορών».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ