2019-11-27 15:03:47
Φωτογραφία για Σεισμός 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης: Λαχτάρησε η μισή Ελλάδα, καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι
Βγήκαν στους δρόμους σε Χανιά και Κίσσαμο - Έκλεισε η εφορία στα Χανιά - Ο σεισμός σημειώθηκε στις 9:23 και είχε εστιακό βάθος 70χλμ. - Δεν έχει σχέση με τον σεισμό της Αλβανίας, δεν περιμένουμε μετασεισμούς λένε όλοι οι σεισμολόγοι

Λαχτάρησε η μισή Ελλάδα το πρωί της Τετάρτης από τον «σφοδρό», σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9:23 με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά της Κρήτης και νότια των Αντικυθήρων.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή, εκτός από την Κρήτη, σε περιοχές της Πελοποννήσου αλλά και στην Αττική στη σκιά του φονικού σεισμού των 6,4 Ρίχτερ της Αλβανίας.

Ειδικά στην Κρήτη που γεωγραφικά βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους και οι μαθητές από τις σχολικές αίθουσες.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες του zarpanews.gr από σχολεία των Χανίων, όπου οι μαθητές λειτούργησαν μετά τον σεισμό βγήκαν στο προαύλιο.


Για προληπτικούς λόγους τόσο στα Κύθηρα όσο και σε περιοχές της δυτικής Κρήτης αποφασίστηκε τα σχολεία να μείνουν κλειστά για τη σημερινή ημέρα.

Στα Χανιά προκλήθηκε αναστάτωση στο κτήριο της ΔΟΥ Χανίων καθώς ρωγμές που είχε ήδη το κτήριο μεγάλωσαν ενώ έπεσαν και σοβάδες.

«Δύο μηχανικοί του Δήμου Χανίων έκαναν επιτόπιο έλεγχο μέσα και έξω από το κτίριο. Μας δήλωσαν οτι δεν υπήρξε κάποια επιπλέον επιβάρυνση από το σεισμό, όμως εμείς παραμένουμε αναστατωμένοι και εκφράζουμε τον φόβο μας» δήλωσε στο zarpanews.gr πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΟΥ Χανίων Κλεοπάτρα Μπερτσουλάκη

Λόγω της κατάστασης, μάλιστα, η εφορία θα παραμείνει κλειστή σήμερα, Τετάρτη, και λειτουργήσει κανονικά αύριο, Πέμπτη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Τάσος Κουρουπάκης τόνισε πως μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί ζημιές στο κτήριο της Οικονομικής Εφορίας Χανιών όπου έπεσαν σοβάδες, ενώ την ίδια ώρα ο δήμαρχος Κισσάμου Γιώργος Μυλωνάκης επεσήμανε πως έχουν αναφερθεί πτώση σοβάδων και στο λύκειο της περιοχής.

«Η αποτίμηση από το σεισμό είναι μέχρι στιγμής κάποιες μικρές ζημιές -όπως πτώση σοβάδων- στο λύκειο Κισσάμου ενώ έχουν δημιουργηθεί προβλήματα και σε κάποια ερειπωμένα κτήρια στο δήμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάκης.

Ομόφωνη «απόφαση» σεισμολόγων: Δεν σχετίζεται με τον σεισμό της Αλβανίας

Από την πλευρά τους οι σεισμολόγοι εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί για την εξέλιξη του φαινομένου υποστηρίζοντας ότι αυτού του είδους οι σεισμοί που εντάσσονται στην κατηγορία του ενδιάμεσου βάθους συνήθως είναι μοναδικοί με την έννοια ότι δεν δίνουν μετασεισμούς. Παράλληλα όλοι οι σεισμολόγοι συμφώνησαν στο ότι ο σεισμός δεν σχετίζεται με αυτόν που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στην Αλβανία.

«Ο σεισμός έγινε στα 70 χλμ. βάθος, κατά μήκος του ελληνικού τόξου εκεί όπου "συγκρούεται" η Ελλάδα με την Αφρική, μεταξύ των Κυθήρων και των Χανίων. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλη τη νότια Ελλάδα. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα υπάρχει συνέχεια δεδομένου ότι ήταν ένας σεισμός βάθους, χωρίς μετασεισμούς» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. «Πρόκειται για σεισμό ενδιάμεσου βάθους που συνήθως είναι ένας και μόνος ενώ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με ό,τι συνέβη στην Αλβανία» συμπλήρωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης. «Είναι σεισμός ανεξάρτητος από αυτόν της Αλβανίας και λόγω του μεγάλου του εστιακού βάθους του -περίπου 70 χιλιόμετρα- δεν θα έχει καμία συνέχεια. Αυτού του είδους οι σεισμοί γίνονται άπαξ και τελειώνουν. Επίσης λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους τους γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση».

Παρόμοια άποψη και από τον Γεράσιμο Χουλιάρα. «Καμία σχέση με Αλβανία ο σεισμός βάθους στα Αντικύθηρα» έγραψε στο Facebook.

«Πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, ο κίνδυνος μάλλον πέρασε. Δεν αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί» έγραψε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Η επίσημη ανακοίνωση για τον σεισμό

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ισχυρή σεισμική δόνηση που καταγράφηκε λίγα λεπτά πριν τις 9.30 το πρωί ήταν μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. νότια των Αντικυθήρων σε απόσταση 258 χλμ. νότια της Αθήνας.
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Francis De Croisset
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Francis De Croisset
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ