2019-11-27 21:00:08
Φωτογραφία για Πακιστάν: Ο νέος εισβολέας στο Αιγαίο στο πλευρό της “αδερφής” Τουρκίας
Δυο στρατιωτικές ασκήσεις συνεργασίας Τουρκίας–Πακιστάν, μία ναυτική και μία αεροναυτική, διεξήχθησαν το τελευταίο 20ημερο σε μια εκτεταμένη περιοχή νότια της Ρόδου, στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο) και μέχρι την Κύπρο. Κατά την διάρκεια της τουρκο-πακιστανικής αεροναυτικής άσκησης, ένα αεροσκάφος Ρ-3 Ναυτικής Συνεργασίας της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν, που μετείχε στην άσκηση, αγνόησε τους διεθνείς κανόνες αεροναυτιλίας και χωρίς την άδεια των ελληνικών άρχων, εισήλθε παρανόμως στο FIR Αθηνών και αναχαιτίστηκε από ελληνικά μαχητικά.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Η Τουρκία, για τις επιχειρησιακές ανάγκες των ασκήσεων είχε δεσμεύσει και περιοχές, που ταυτίζονταν και με τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Συγκεκριμένα, από 9 έως 20 Νοεμβρίου 2019 διεξήχθη η αεροναυτική άσκηση “DOGU AKDENIZ_19” τύπου INVITATION EXERCISE (INVITEX), στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά νήσου Ρόδου και δυτικά νήσου Κύπρου.


Συμμετείχαν το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, το ΝΑΤΟ με τις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις SNMC-2, SNMCMG-2, το Πακιστάν με μία φρεγάτα (ALAMGIR τύπου Perry) και 1 αεροπλάνο ναυτικής συνεργασίας Ρ-3, η Ιορδανία με Ομάδα ειδικών δυνάμεων, καθώς και παρατηρητές από Αζερμπαιτζάν, Κατάρ, Λίβανο, Μεξικό, Βραζιλία και Γεωργία. Το πακιστανικό Ρ-3 προχώρησε σε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR ΑΘΗΝΩΝ.

Από 21 έως 23 Νοεμβρίου 2019, διεξήχθη η διμερής άσκηση “TURGUT REIS-4” μεταξύ Τουρκίας – Πακιστάν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είχε δεσμευθεί περιοχή πλησίον του συμπλέγματος Μεγίστης, καθώς και βορειοανατολικά της Ρόδου. Συμμετείχαν το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και η φρεγάτα ALAMGIR εκ μέρους Πακιστάν. Σημειώνεται ότι το Πακιστάν έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος, το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.

Η συμμετοχή στρατιωτικών μέσων (φρεγάτας και πολεμικού αεροσκάφους) του Πακιστάν σε τουρκική στρατιωτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο εντάσσεται στην πολυμερή (στρατιωτική, διπλωματική και πολιτική) σχέση της Άγκυρας με το Ισλαμαμπάντ, που αναβαθμίζεται διαρκώς. Το Πακιστάν, είναι και πυρηνική στρατιωτική δύναμη, αφού, σύμφωνα με δημοσιευμένες πληροφορίες, διαθέτει 120-150 πυρηνικές κεφαλές.

Σε εξέλιξη η άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ-19»

Η Τουρκία, σχεδιάζει να καταστήσει κράτη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, συμμαχικές και αλληλέγγυες δυνάμεις στις επιδιώξεις της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο κάνοντας την αρχή με το Πακιστάν. Ουσιαστικά, η Άγκυρα, επιχειρεί να δημιουργήσει το αντίπαλο ισλαμικό-συμμαχικό-στρατιωτικό δέος στη ΝΑ Μεσόγειο, που θα είναι απέναντι, σε ΕΕ, Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο, Ελλάδα και Γαλλία.

Στο Καρπάθιο και Κρητικό πέλαγος διεξάγεται Ναυτική Άσκηση, στην οποία μετέχουν τα Πολεμικά Ναυτικά της Ελλάδας και του Ισραήλ, καθώς επίσης και ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Συμμετέχουν υποβρύχια, πυραυλάκατοι, Φρεγάτες, Ναρκαλιευτικά πλοία , αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας και Μονάδες Ειδικών αποβατικών Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, είναι σε εξέλιξη η άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ-19» του Πολεμικού μας Ναυτικού, που θα ολοκληρωθεί στις 29 Νοεμβρίου. Στην άσκηση αυτή, μετέχουν οι Μεγάλες Νατοϊκές Ναυτικές Μονάδες SNMG-2 SNMCMG-2, το Ισραήλ με πυραυλακάτους, Φρεγάτα και τμήμα των Ειδικών δυνάμεων του Ισραηλινού Ναυτικού. Διεξάγεται το σύνολο των ναυτικών επιχειρήσεων με έμφαση στις επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής.

Όλες οι στρατιωτικές ασκήσεις, που διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχουν και πολιτικο-διπλωματικό υπόβαθρο, εκπέμπουν σαφή πολιτικά και στρατιωτικά μηνύματα, για αυτό ακριβώς , είναι και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ