2019-11-28 10:29:02
Φωτογραφία για Άσκηση & Φυσική Δραστηριότητα στην Αποκατάσταση. Τι, Ποιος, Που & Πότε. Συνέδριο Φυσικοθεπευτών 29 Νοεμβρίου
ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Το πλέον αποτελεσματικό μέσο του φυσικοθεραπευτή, για την αντιμετώπιση αναρίθμητων παθήσεων ανεξαρτήτως ηλικίας

Στις 29 Νοεμβρίου στην Αθήνα ανοίγει τις πύλες του το 29ο Επιστημονικό Συνέδριο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών με θέμα: «Άσκηση & Φυσική Δραστηριότητα στην Αποκατάσταση. Τι, Ποιος, Που & Πότε»

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου ξεκινάει το  29ο  Επιστημονικό Συνέδριο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών με θέμα: «Άσκηση & Φυσική Δραστηριότητα στην Αποκατάσταση. Τι, Ποιος, Που & Πότε». Το συνέδριο θα έχει διάρκεια τρεις ημέρες, έως την 1η Δεκεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Royal Olympic. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: https://congress.psf.org.gr.

Το 29ο συνέδριο φυσικοθεραπείας πραγματεύεται, για πρώτη φορά σε αυτό το εύρος, το πιο σημαντικό εργαλείο που χρησιμοποιούν οι φυσικοθεραπευτές στην καθημερινή τους πρακτική, την θεραπευτική άσκηση.


Ο τίτλος του συνεδρίου «Άσκηση και Φυσική Δραστηριότητα στην Αποκατάσταση. Τι, ποιος, που και πότε» έχει διττή σημασία και έρχεται να φωτίσει τις πιο σημαντικές πτυχές της σύγχρονης φυσικοθεραπείας.

Και αυτό διότι, αντικείμενο του συνεδρίου είναι η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα ως μέσον πρόληψης, διατήρησης και αποκατάστασης της υγείας, συγχρόνως όμως το συνέδριο αυτό αποσκοπεί να φωτίσει όλες τις επιμέρους πτυχές της άσκησης προκειμένου αυτή να είναι εξατομικευμένη (personalised), αποτελεσματική και ασφαλής.

Η επιλογή του είδους της άσκησης που πρέπει να εφαρμοστεί σε έναν ασθενή, ο χρόνος και ο τρόπος εφαρμογής της άσκησης στον ασθενή (συνταγογράφηση άσκησης), η παρότρυνση και τα κίνητρα που πρέπει να δίνονται στον ασθενή για συμμόρφωση και εφαρμογή της άσκησης, η συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξης της υγείας του ασθενούς και η προσαρμογή του προγράμματος άσκησης στον ασθενή, αποτελούν μόνο λίγους από τους παράγοντες εκείνους που καθιστούν τον φυσικοθεραπευτή ως τον πλέον κατάλληλο επιστήμονα υγείας για την εφαρμογή της άσκησης στην αποκατάσταση της υγείας.

Η σύγχρονη έρευνα έχει πλέον τεκμηριώσει τον ρόλο της άσκησης ως το πλέον αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση μιας τεράστιας γκάμας παθολογικών καταστάσεων, σε όλο το ηλικιακό εύρος, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, τόπου και χρόνου.

Επιπλέον, το είδος της άσκησης για την αποκατάσταση και επαύξηση της δύναμης, της αντοχής, της κινητικότητας, του κινητικού ελέγχου, της λειτουργικότητας και εν τέλει της ποιότητας ζωής, έχει διευρυνθεί σημαντικά.

Πολλαπλές έρευνες έχουν δείξει τα τεράστια οφέλη της εφαρμογής της άσκησης τόσο στον ασθενή όσο και στα συστήματα υγείας.

Ένα σημαντικό πρόβλημα ωστόσο που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλοι οι ερευνητές και επιστήμονες υγείας και το οποίο αποτελεί τροχοπέδη στην αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων της άσκησης, είναι η συμμόρφωση και η συμμετοχή των ασθενών στο πρόγραμμα άσκησης, η συνέχεια της εφαρμογής του προγράμματος άσκησης στους ασθενείς, καθώς και η αλλαγή των συνηθειών και του τρόπου ζωής των ασθενών που διακινδυνεύουν την σωματική και ψυχική υγεία τους.

Επί του συγκεκριμένου προβλήματος έχουν αναπτυχθεί παγκοσμίως διάφορες τεχνικές και παρεμβάσεις κινήτρων, συμμόρφωσης και συμμετοχής. Σε αυτές, η προώθηση της φυσικής δραστηριότητας παρουσιάζεται όχι μόνο ως μέσον πρόληψης αλλά και αποκατάστασης της υγείας, με την προσέγγιση αυτή να υποστηρίζεται και από τις καμπάνιες της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπευτών (WCPT) “Fit for Life”, του Αγγλικού Συλλόγου Φυσικοθεραπείας (CSP)  “Hate Exercise, Love Physical Activity”, του Αμερικανικού Συλλόγου Αθλητιατρικής (ACSM) “Exercise is Medicine” και άλλων παγκόσμιων οργανισμών.

Όλα τα παραπάνω έρχεται να τα αναδείξει και να τα συζητήσει το 29ο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας του Π.Σ.Φ., με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, επιχειρώντας να παρουσιάσει τις πλέον σύγχρονες και τεκμηριωμένες πρακτικές και να ενημερώσει την επιστημονική κοινότητα, τους φορείς, τους ασθενείς και την κοινωνία γενικότερα.

Φέτος το συνέδριο του Π.Σ.Φ θα τιμήσει με την παρουσία της η πρώην Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας (WCPT) και Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Δρ. Marilyn Moffat, που έχει συνδέσει το όνομά της και την θητεία της στην WCPT με την προσπάθεια να αποκτήσει η φυσικοθεραπεία κοινό όραμα και στόχο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα, η Δρ. Moffat προώθησε καταλυτικά τον ρόλο του φυσικοθεραπευτή στα χρόνια νοσήματα και στην πρόληψή τους μέσω της θεραπευτικής άσκησης.

Επίσης το συνέδριο του Π.Σ.Φ θα τιμήσει και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας (ER-WCPT) Κα Esther-Mary D'Arcy.

H ER-WCPT εκπροσωπεί 38 συλλόγους Ευρωπαϊκών Κρατών, οι οποίοι αριθμούν 173.000 φυσικοθεραπευτές.

Με την ευκαιρία της συμμετοχής της στο συνέδριο του Π.Σ.Φ., η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας κα Esther-Mary D'Arcy, θα συναντηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για να τονίσει ποιες είναι οι προτεραιότητες στην Ευρώπη και πως η Φυσικοθεραπεία συμβάλλει στην μείωση του κόστους της υγείας.

Στην τελετή έναρξης θα παραβρεθεί ο Ολυμπιονίκης ενόργανης γυμναστικής Ιωάννης Μελισσανίδης και ο Ολυμπιονίκης της Άρσης Βαρών Γιώργος Τζελίλης, που θα απονείμουν τις βεβαιώσεις του πρώτου κύκλου μαθημάτων εξειδίκευσης αθλητικού φυσικοθεραπευτή, που διεξάγεται σε συνεργασία με τον Αυστραλιανό Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών (APA) και την IFSPT (παγκόσμια ομοσπονδία αθλητικής φυσικοθεραπείας).

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και τις εργασίες του θα κηρύξει ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας την Παρασκευή 29/11 και ώρα 19:00.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ