2019-11-28 13:53:07
Φωτογραφία για Αδικία: 22.000 ευρώ ο Έλληνας γιατρός, 136.424 ευρώ ο Κύπριος, 50.000 ο Ισπανός!
Στη χώρα μας καταγράφεται η τρίτη χειρότερη δαπάνη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ευρώπη (22%), έναντι 30% μέσου όρου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Έξι φορές μεγαλύτερο εισόδημα έχουν οι Κύπριοι οικογενειακοί γιατροί σε σύγκριση με τους Έλληνες.

Ο μέσος οικογενειακός γιατρός στη χώρα μας έχει ετήσιες απολαβές 22.000 ευρώ, όταν ο Κύπριος ομόλογός του έχει 136.424 ευρώ, ο Ισπανός 50.000 ευρώ και ο Ιταλός 52.000 ευρώ.

Το θέμα συζητήθηκε κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ), στην οποία παρουσιάσθηκαν και αναλύθηκαν τα προβλήματα που μαστίζουν τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Αντίστοιχη ενημέρωση είχε διενεργηθεί κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση που διενεργήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) στην Ελλάδα καταγράφεται η τρίτη χειρότερη δαπάνη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην Ευρώπη (22%), έναντι 30% μέσου όρου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η Ελλάδα αντιθέτως είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη ενδονοσοκομειακή δαπάνη (41%) επί του συνόλου των δαπανών υγείας, έναντι 30% μέσου όρου στις χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τελευταία οικονομικά στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, οι πόροι που προϋπολογίζονται υπέρ της δημόσιας ΠΦΥ που παρέχεται από τον ιδιωτικό τομέα (ιατρικές επισκέψεις, πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις), αντιπροσωπεύουν μόλις το 6% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Εκτός αυτού ο Οργανισμός εγγράφει στα έσοδά του συνολικά 208 εκατομμύρια από επιστροφές rebate και clawback, που κουρεύει στις αποδοχές των ιατρών του διαγνωστικού τομέα, ποσό που αντιπροσωπεύει το 48% της συνολικής αποζημίωσης του ιατρικού έργου της ΠΦΥ.

Τελικά, ο Οργανισμός αμείβει το ιατρικό έργο που παρέχεται σε 11 εκατομμύρια ασφαλισμένους από ένα μεγάλο πανελλήνιο δίκτυο περίπου 8.000 συμβεβλημένων ιατρών σε ισάριθμα σημεία ΠΦΥ σε ποσοστό λιγότερο από 3% του προϋπολογισμού του!

Η μέση αναλογία ιατρού ανά πληθυσμό ευθύνης στην Ευρώπη είναι 1/1.500 για τους ενήλικες (1/2.250 στη χώρα μας) και 1/700 για τα παιδιά (1/1.500 στη χώρα μας). 

Αμοιβή

Στη χώρα μας οι ιατροί υποχρεώνονται να παρέχουν το μεγαλύτερο κατά αναλογία, έργο οικογενειακής ιατρικής στην Ευρώπη με τη χειρότερη αμοιβή.

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού απέτυχε στη συνείδηση των ιατρών και των πολιτών, οι οποίοι επέλεξαν κατά πλειοψηφία να απέχουν από τις εγγραφές, διαγιγνώσκοντας αμφότεροι, πολλές παθογένειες κατά την εφαρμογή του.

Οι τοπικές μονάδες (ΤΟΜΥ) υπολειτουργούν με πολλά οργανωτικά και δομικά προβλήματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Η ΠΦΥ της χώρας βρίσκεται ιστορικά στο ναδίρ των δυνατοτήτων της λόγω των λανθασμένων πολιτικών επιλογών και της ακραίας υποχρηματοδότησης της.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ συνεχίζει το δικαστικό αγώνα στο ΣτΕ υπέρ των 2.000 παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων, διεκδικώντας την ακύρωση της καταγγελίας των συμβάσεών τους.

Απαιτεί, μεταξύ άλλων, να επανέλθει η μορφή της σύμβασης των οικογενειακών ιατρών σε κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή ώστε να πληρωθούν οι θέσεις της προκήρυξης του ΕΟΠΥΥ για 2.829 οικογενειακούς ιατρούς (2.152 παθολόγους ή γενικούς ιατρούς και 677 παιδιάτρους).
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
BMW X5 Protection VR6 τρολάρει την Tesla
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
BMW X5 Protection VR6 τρολάρει την Tesla
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ