2019-11-29 14:41:47
Φωτογραφία για βόμβα του Reuters για τη Μαλτέζα δημοσιογράφο: Υπήρχε συμβόλαιο θανάτου ύψους 150.000 ευρώ
Οι δράστες έλαβαν ως προκαταβολή 30.000 ευρώ, ενώ χρησιμοποίησαν βόμβα που αγόρασαν από Μαλτέζους γκάνγκστερ και προερχόταν από την ιταλική μαφία -

Το αυτοκίνητο της δημοσιογράφου ανατινάχθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017 έξω από το σπίτι της, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της

Η υπόθεση συγκλόνισε την κοινή γνώμη το 2017, αποτελώντας ισχυρό πλήγμα για την ελευθερία του Τύπου και ανοίγοντας έναν φάκελο γεμάτο ερωτηματικά όσον αφορά στη σχέση που διατηρεί η κυβέρνηση της Μάλτας με τη διαφθορά.

Η δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Καρουάνα Γκαλίζια δεν έχει ακόμη μπει στο αρχείο, αντιθέτως αναδύονται συνεχώς νεά στοιχεία που ρίχνουν φως στο μυστήριο πίσω από τον λόγο εξόντωσής της.

Σε ρεπορτάζ - βόμβα, το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει την ύπαρξη συμβολαίου θανάτου ύψους 150.000 ευρώ για την Γκαλίζια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια ημέρα το καλοκαίρι του 2017 ο Βινς Μουσκάτ, ένας από τους τρεις κατηγορούμενους ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας, άφησε τον φίλο του και έτερο κατηγορούμενο στην υπόθεση Άλφρεντ Ντετζόρτζιο σε ένα πολύ γνωστό καφέ της Μάλτας.


Λίγα λεπτά αργότερα, ο Άλφρεντ Ντετζόρτζιο επέστρεψε στο αυτοκίνητο για να ανακοινώσει στον Μουσκάτ (απλή συνωνυμία με τον πρωθυπουργό) ότι είχαν ένα συμβόλαιο: να σκοτώσουν την κορυφαία δημοσιογράφο του νησιού, τη Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίζια.

Το αυτοκίνητο της δημοσιογράφου ανατινάχθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017 έξω από το σπίτι της, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.

Όπως γράφει το πρακτορείο, ο Μουσκάτ φέρεται ότι αποκάλυψε στην αστυνομία αυτές τις λεπτομέρειες για το συμβόλαιο θανάτου τον Απρίλιο του 2018, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης και να κερδίσει χάρη.

Το Reuters αναφέρει πως λεπτομέρειες αυτής της ομολογίας είχαν περιέλθει σε γνώση του πριν από ένα χρόνο αλλά δεν είχαν δημοσιευτεί μέχρι τώρα προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στις εν εξελίξει έρευνες.

Η προκαταβολή των 30.000 ευρώ

Σύμφωνα με το πρακτορείο, όπως πληροφορήθηκε για το περιεχόμενο της ομολογίας του Μούσκατ, οι δράστες έλαβαν ως προκαταβολή 30.000 ευρώ, ενώ χρησιμοποίησαν βόμβα που αγόρασαν από Μαλτέζους γκάνγκστερ και προερχόταν από την ιταλική μαφία.

Μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, έχει απορρίψει το αίτημα του Βινς Μουσκάτ για απονομή χάρης, παρότι έδωσε χάρη και ασυλία σε άλλο πρόσωπο της υπόθεσης, ένα οδηγό ταξί. Ο αυτοκινητιστής ομολόγησε στην αστυνομία ότι ενήργησε ως μεσάζων ανάμεσα στους δολοφόνους και το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που έδωσαν εντολή να δολοφονηθεί η δημοσιογράφος των Panama Papers.

Ο εν λόγω εμπλεκόμενος έχει αφεθεί ελεύθερος υπό την προστασία της αστυνομίας και σύμφωνα με αστυνομική πηγή αναμένεται να καταθέσει στο δικαστήριο την προσεχή Παρασκευή.

Οι έρευνες για τον φόνο της δημοσιογράφου, οι οποίες διαρκούν εδώ και δύο χρόνια, έλαβαν δραματική τροπή αυτό τον μήνα μετά την ανακάλυψη νέων στοιχείων, που οδήγησαν σε νέες αποκαλύψεις και συλλήψεις.

Στο μεταξύ, ισχυρές πιέσεις δέχεται ο πρωθυπουργός προκείμενου να παραιτηθεί, μετά τη σύλληψη του πρώην προσωπάρχη του, Κιθ Σέμπρι, για την υπόθεση δολοφονίας.

Την ίδια ώρα εξέχων Μαλτέζος επιχειρηματίας δήλωσε στην αστυνομία ότι ο Σέμπρι, ήταν ο εγκέφαλος πίσω από το φόνο, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση του ζητήματος.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ