2019-11-30 16:00:23
Φωτογραφία για Μεζέδες σπάνιοι για τσίπουρο και ούζο που θα σε εκστασιάσουν!
Το ούζο και το τσίπουρο θέλουν μεζέ ξεχωριστό. Να, λοιπόν, συνοδευτικοί μεζέδες για ούζο και τσίπουρο που σπάνια συναντάμε και που αν τους δοκιμάσουμε δεν τους λησμονούμε ποτέ!

Τον έβλεπα να κάθεται μπροστά στην αυλή του με τη μητέρα του πλάι. Να ’χουν μπροστά τους από ένα ποτήρι-σωλήνα γεμάτο τσίπουρο και να συνομιλούν.

Ο ένας για το «σήμερα», η άλλη για το «χθες». Ο γιος για τον ΕΝΦΙΑ, η μάνα για τον άνδρα της που είχε αργήσει να γυρίσει, κι ας είχε χρόνια είκοσι στο χώμα. Κάθε μεσημέρι ιεροτελεστία με το ίδιο τελετουργικό. Τρία τέσσερα πιατάκια με παρατεταγμένους μεζέδες, σαν στρατιώτες σε πρωινή αναφορά, ένα μπουκάλι ούζο ή τσίπουρο, ήλιος και η θάλασσα μπροστά χαλί ασπρογάλαζο. Όλα χτισμένα από όνειρο κι ανεμελιά.

«Το ούζο θέλει ορίζοντα» μου είπε κάποτε και εξηγήθηκε: «Αν το πιεις κλεισμένος σ’ ένα δωμάτιο, κουβαλώντας άγχος και μιζέρια, σε τελείωσε». «Το ούζο και το τσίπουρο θέλουν μεζέ ξεχωριστό» του είπα, κι έτσι γνωριστήκαμε.


Βάλθηκα τότε να εντυπωσιάσω τον Μιχάλη Γιαννακό, προσφέροντάς του μεζέδες σπάνιους για να συντροφεύσει τις απόπειρές του να σχίσει τη γραμμή του ορίζοντα που ανοιγόταν μπροστά του· και το κατάφερα! Μεζέδες σπάνιοι -έως και δυσεύρετοι- για τσίπουρο και ούζο, τις μέρες που το καλοκαίρι έχει γονατίσει τον χειμώνα και οι μεσημεριανές λιακάδες αντανακλούν δύο λάμψεις αυγουστιάτικες και μια φθινοπωρινή Κολιός παστός και χαβιάρι από τη Λέρο

Ο τυποποιημένος παστός κολιός έρχεται από το Παντέλι της Λέρου. Πλούσια γεύση, ιδανική για να συνοδεύσει ποτό με έντονα αρώματα και ένταση, όπως το ούζο και το τσίπουρο. Ο κολιός, καθαρισμένος από το δέρμα και από το αλάτι, «κολυμπάει» σε ηλιέλαιο και ταξιδεύει τον ουρανίσκο στα κύματα του Αιγαίου…

Ένα επίσης ξεχωριστό προϊόν από το νησί της Δωδεκανήσου είναι το χαβιάρι κολιού. Τι είναι; Αβγά κολιού σε ηλιέλαιο με πλούσια γεύση και προσωπικότητα μοναδική.

Η βιοτεχνία «Λαλάς», που παράγει τους δύο ξεχωριστούς ουζομεζέδες, ειδικεύεται στα αλίπαστα εδώ και τρεις γενιές. Στην ποικιλία των προϊόντων της συγκαταλέγονται και χταπόδι ξιδάτο και σκουμπρί μαρινάτο και πατέ γαύρου και… μια θάλασσα γαλάζια να την απολαύσεις στο μικρό πιάτο σου! Η Λέρος δεν σε αγκαλιάζει μοναχά τα καλοκαίρια με τις ομορφιές της, αλλά και όλες τις εποχές με τις γαστρονομικές εκπλήξεις της.

Παστουρμάς θαλάσσης από την Κομοτηνή

Πάνε χρόνια -όχι πολλά- που δοκιμάσαμε τον παστουρμά θαλάσσης και μαγευτήκαμε. Τι είναι ο παστουρμάς θαλάσσης; Συνήθως φιλέτο μπακαλιάρου (έχουμε δοκιμάσει και από μαγιάτικο) που, όπως ο παραδοσιακός παστουρμάς, τυγχάνει... παστώματος, αφυδάτωσης και, τέλος, επικάλυψης με τσιμένι.

Ο ιδιαίτερος αυτός μεζές «γεννήθηκε» στη Θράκη, εκεί που γνωρίζουν από παστουρμά και καβουρμά και σουτζούκια και ανατολίτικη παράδοση. Η γεύση του παστουρμά θαλάσσης ξεχωριστή και μοναδική.

Η ιδέα για την παραλλαγή του κλασικού παστουρμά σε θαλασσινό προήλθε από τη βιοτεχνία Πασχαλίδη, που ειδικεύεται σε καπνιστά και αλίπαστα αλιεύματα. Πλάι στον παστουρμά θαλάσσης και τα μύδια τα καπνιστά και ο λικουρίνος και η κλασική πολίτικη λακέρδα. Τα περισσότερα προϊόντα θα τα βρείτε σε επιλεγμένα παντοπωλεία (κυρίως) στο κέντρο της Αθήνας.

Πάστα από μελάνι χταποδιού εκ Καλύμνου

Κάλυμνος δεν είναι μοναχά σφουγγαράδικες ιστορίες, ούτε μόνο αναρρίχηση στους κάθετους βράχους με την αδρεναλίνη να φθάνει στα σύννεφα. Κάλυμνος είναι και πάστα από μελάνι χταποδιού και «σπινιάλο», αλλά και φιλέτο καπνιστού τόνου και καπνιστό φιλέτο παστού ξιφία και αβγά ξιφία.

Το θρυλικό «σπινιάλο» είναι η σάρκα από τα όστρακα φούσκες που αλιεύονταν από τους βουτηχτάδες και σφραγίζονται σε μικρά μπουκάλια γεμάτα θάλασσα του Αιγαίου και λάδι. Μεζές ξεχωριστός, ιωδιούχος και λιγάκι πικρός. Όσοι τον έχουν δοκιμάσει τον αναζητούν με πάθος! Η πάστα από μελάνι χταποδιού δεν περιγράφεται, απλά τη δοκιμάζεις, κλείνεις τα μάτια και βουτάς στην άβυσσο των εκλεκτών γεύσεων. Προϊόντα της «Kalymnos Sea Food» θα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα στην Αθήνα.

Μύδια καπνιστά από τη Λήμνο

Και μύδια καπνιστά και σαρδέλες καπνιστές και λικουρίνοι (καπνιστό κεφαλόπουλο), αλλά και δεκάδες άλλα προϊόντα αλιευμένα από το Βόρειο Αιγαίο. Όμως τα μύδια τα καπνιστά κάνουν τη διαφορά. Είναι εκείνος ο μεζές που σε απογειώνει με την ιδιαίτερη γεύση του και σε προσγειώνει σ' ένα ποτήρι αρωματικό ούζο, μακριά από τη ζοφερή πραγματικότητα. Η βιοτεχνία «Λήμνου Θάλασσα» έχει τις απαντήσεις για τυχόν γαστρονομικές απορίες.

Και σ' όλα αυτά τα θαλασσινά διαμάντια που στολίζουν τα ηλιόλουστα μεσημέρια της ζωής μας και όχι μόνο και ένας μεζές από τη Φλώρινα, από την περιοχή των Πρεσπών: Ντοματάκια τουρσί. Η αλμύρα της θάλασσας, που απουσιάζει από τον μακεδονίτικο νομό, ισορροπεί με την αψάδα και την άρμη του τουρσιού που ξεχωρίζει.

Τυριά «ψημένα» στην αρμύρα των νησιών

Και αν ούζο και τσίπουρο και θαλασσινοί μεζέδες είναι δεμένα σαν αλυσίδα ανοξείδωτη στον νου, δεν μπορούν να απουσιάζουν τα πικάντικα τυριά από ένα τραπέζι που «βλέπει» θάλασσα και από μια παρέα που ταξιδεύει με τα όνειρα.

Κοπανιστή Μυκόνου ή Κύθνου με γεύσεις πικάντικες, που κάνουν τη στοματική κοιλότητα να πάλλεται. Τυρί του λάκκου. Φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα, πλούσιο σε αρώματα και λιπαρά.

Οι τυροκόμοι αλείφουν τα κεφάλια με το κατακάθι του κρασιού και τα τοποθετούν σε πήλινα πιθάρια, μαζί με ντόπια βότανα, τα σφραγίζουν και τα θάβουν σε λάκκους δύο έως τριών μέτρων για τουλάχιστον τρεις μήνες. Το τυρί έχει σκληρή, κοκκώδη υφή και πολύ έντονη, πιπεράτη γεύση. Παράγεται στη Σύρο και τη Σέριφο.

Θα το βρείτε στου Μιράν (Ευριπίδου 45, τηλ.: 210-3217187). Μπορείτε να το παραγγείλετε και απευθείας στον Γεώργιο Παρασκευόπουλο, Λιβάδι Σερίφου τηλ.: 22810-51434, 694445093).

Και τέλος το Αρσενικό, το κίτρινο τυρί με την αψιά και αλμυρή γεύση από παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα. Η Νάξος μπορεί να υπερηφανεύεται για το εκλεκτό τυρί της. Αναζητείστε ακόμη το Αρσενικό το ωριμασμένο στο ελαιόλαδο, είναι ξεχωριστό. Και αυτό το τυρί θα το βρείτε σε επιλεγμένα παντοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και όπου τιμούν τα ναξιακά προϊόντα.

Οι νόστιμοι και σπάνιοι μεζέδες υπάρχουν λοιπόν, το καλό ούζο και το εξαιρετικό τσίπουρο θα βρεθούν, τι μένει; Η καλή παρέα! Κι όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν: Οι παρέες φτιάχνουν τις όμορφες στιγμές και οι όμορφες στιγμές μας συντροφεύουν μέχρι το τέλος μας...
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ