2019-12-01 11:28:58
Φωτογραφία για Ουδείς αναντικατάστατος …και στο Στρατό
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Αφορμή για τις σκέψεις αυτές στάθηκε η προ λίγων ημερών αποκάλυψη της παραιτήσεως του ως σήμερα Διοικητή της σημαντικής 114 Πτέρυγος Μάχης της ΠΑ στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας

Στο Στρατό, όπως και στη ζωή, ισχύει το ρητό «Ουδείς αναντικατάστατος». Πολύ περισσότερο στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπου τόσο εν ειρήνη, όσο και πολύ περισσότερο εν πολέμω, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει η μονάδα, η υπηρεσία, ο σχηματισμός που για οποιονδήποτε λόγο και για οποιαδήποτε αιτία έχασε τον διοικητή του, ακέφαλος. Προβλέπεται η ΑΜΕΣΗ αντικατάστασή του από τον αμέσως επόμενο στην ιεραρχία.

Και ενδεικτικό της προαναφερθείσας φιλοσοφίας είναι το αξίωμα ότι «ακόμα και δύο στρατιώτες να είναι σε θέση να πολεμούν, ο παλαιότερος από αυτούς θα ασκεί καθήκοντα διοικητή». Είναι οι λεγόμενες «παλιοσειρές» και η …αξία τους!

Αφορμή για τις σκέψεις αυτές στάθηκε η προ λίγων ημερών αποκάλυψη της παραιτήσεως του ως σήμερα Διοικητή της σημαντικής 114 Πτέρυγος Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας, εκεί όπου χτυπά η καρδιά των μαχητικών αεροσκαφών Mirage-2000 και Mirage 2000-5 Mk.2 της ελληνικής αναχαιτίσεως, του Σμηνάρχου (Ι) Γ.Κ!


Οι λόγοι της παραιτήσεώς του δεν έχουν γίνει εισέτι γνωστοί. Τουλάχιστον επισήμως, γιατί πολλά «ακούγονται» από διαφόρους ανεπισήμως και με εικασίες. Δεν υπεισερχόμεθα σε τέτοιες ατραπούς. Οι όποιοι λόγοι της παραιτήσεως ενός Σμηνάρχου της Πολεμικής μας Αεροπορίας είναι απολύτως σεβαστοί, γιατί προφανώς έχουν ληφθεί από αυτόν μετά από αρκετή σκέψη. Επομένως είναι και απολύτως σεβαστοί τουλάχιστον από εμάς. Άλλωστε είμαστε όλοι μας «μεγάλα παιδιά» και ξέρουμε τι κάνουμε, όπως και τις συνέπειες των έργων μας αυτών!

Στα 30 χρόνια που καλύπτουμε ανελλιπώς το χώρο του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, έχουμε δει εκατοντάδες παραιτήσεις – κατά το πλείστο – ικανότατων στελεχών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άλλοι για λόγους υγείας, άλλοι για προσωπικούς, άλλοι για επαγγελματικούς, καθώς πιστεύουν ότι βρήκαν στον ιδιωτικό τομέα μια καλύτερη ευκαιρία, άλλοι για πολιτικούς (δυστυχώς), καθώς είχαν εκδηλωθεί παραπάνω από την αυστηρώς υπηρεσιακή «έκθεση» με κάποιο κόμμα και όταν άλλαξε η κυβέρνηση , το κλίμα δεν μπορούσε να τους κρατήσει πλέον στις ΕΔ, οπότε παραιτήθηκαν, πραγματοποιώντας συνηθέστατα και τις λεγόμενες «ηρωικές εξόδους», συνήθως συνοδευόμενες με «καταγγελίες».

Όπως έχουμε δει επίσης πλείστους εξ αυτών, μετά την πρόσκαιρη – όπως αποδείχτηκε – περιπέτειά τους στον ιδιωτικό τομέα, να καταθέτουν αιτήσεις…επιστροφής τους στο στράτευμα και μάλιστα επιδιώκοντας η επαναφορά τους που γίνεται ή όχι από τα οικεία Συμβούλια Επανακρίσεων των Κλάδων, με τον χαρακτηρισμό ως «μηδέποτε απομακρυνθείς εκ του στρατεύματος», που – κατά την άποψή μας είναι προσβλητικός για τους συναδέλφους τους οι οποίοι παρέμειναν στο Στράτευμα! Και πολλοί εξ αυτών επιστρέφουν έτσι και φορούν και πάλι τη στολή και στέκονται και πάλι δίπλα στους συναδέλφους τους και τους κοιτούν στα μάτια χωρίς αιδώ!

Προσωπικώς δύο πράγματα δεν ανέχομαι: Πρώτο, παραιτήσεις που παίρνονται πίσω και ανακαλούνται. Δεύτερον, παραιτήσεις που γίνονται – υποτίθεται – σε «ένδειξη διαμαρτυρίας», εκτός ΚΑΙ ΜΟΝΟ αν είναι θέμα ΗΘΙΚΗΣ ΤΑΞΕΩΣ.

Και εξηγούμαι για να μην παρεξηγηθώ.

Όταν έχεις καταθέσει παραίτηση, υποτίθεται ότι είναι προϊόν μεγάλης σκέψεως. Άρα για να «ανακαλέσεις» κάποια «συνδιαλλαγή» έγινε γίνει αποτέλεσμα της οποίας είναι η ανάκληση. Και εμένα οι «συνδιαλλαγές» κάθε είδους δεν μου αρέσουν γιατί «κρύβουν» πολλά από πίσω τους. Άπαξ και παραιτήθηκες, τέλος! Μεγάλα παιδιά είμαστε (πάλι αυτό).

Για μένα επίσης, δεν υπάρχουν «παραιτήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας». Μένεις και ΠΟΛΕΜΑΣ με Ο,ΤΙ ΜΕΣΟ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Η ΠΑΤΡΙΣ! Όπως ακριβώς δηλαδή θα κάνεις και σε μία μάχη στον πόλεμο! Εκεί δεν θα πεις ότι δεν έχω το τελειότερο τυφέκιο άρα δεν θα πολεμήσω. Πολεμάς – ΚΑΙ ΝΙΚΑΣ – με το G3 που διαθέτει η Πατρίδα και κρατάς στα χέρια σου. Όλα τα άλλα είναι υπεκφυγές. Και είναι υπεκφυγές γιατί το «σύστημα» που προαναφέραμε αρχικώς , έχει φροντίσει και θα αντικατασταθείς σε χρόνο ρεκόρ και ο επόμενος θα κάνει τη δουλειά για την οποία εσύ θα έχεις παραιτηθεί!

Τελεία και παύλα.

Επομένως, ο Διοικητής της 114 ΠΜ παραιτήθηκε. Δεν γνωρίζουμε τους λόγους. Είναι όμως απολύτως σεβαστοί και η ΠΑ συνεχίζει την αποστολή της που δεν διακόπτεται ούτε λεπτό με τους υπόλοιπους, που μένουν, θέλουν και μπορούν!

Τόσο …απλά!

Ουδείς αναντικατάστατος. Και, όπως είχε πει πολύ σωστά φίλος απόστρατος σήμερα, «όλοι οι αναντικατάστατοι είναι και αυτοί στο 1,20 κάτω από τη γη»!

ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ!!!

(ΠΗΓΗ: lawandorder.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ