2019-12-02 11:57:03
Φωτογραφία για Αγώνας δρόμου για συντήρηση των οπλικών συστημάτων και στους 3 κλάδους των ΕΔ
του Κώστα Σαρικά

Οι εντολές του πρωθυπουργού

Οι εντολές του πρωθυπουργού όχι μόνο στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο αλλά συνολικά το τελευταίο διάστημα προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι ξεκάθαρες. «Προτεραιότητα αποτελεί η συντήρηση και αναβάθμιση του υπάρχοντος υλικού και ακολουθεί η προμήθεια νέου» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει ενημερωθεί λεπτομερώς από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων τόσο για τα προβλήματα όσο και για τις άμεσες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων την ώρα που εντείνονται οι Τουρκικές προκλήσεις.

Αν και τα στελέχη έχουν καταφέρει να κρατήσουν ψηλά το αξιόμαχο με κόπο και χωρίς επιπλέον έξοδα, οι «πληγές» που άφησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις τα δέκα χρόνια της κρίσης και η αδιαφορία να δοθούν λύσεις οι οποίες δεν σχετίζονται πάντα με τα οικονομικά μεγέθη, είναι αναμφισβήτητα μεγάλες.

Τα προβλήματα στη συντήρηση και η αδυναμία οποιασδήποτε αναβάθμισης των πανάκριβων οπλικών συστημάτων δεν μπορούν παρά να έχουν άμεσο αντίκτυπο στις διαθεσιμότητες σε μέσα και στους τρεις κλάδους.

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }

«Φουλάρει» κινητήρες η Πολεμική Αεροπορία Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση των μαχητικών Mirage τα οποία «υποφέρουν» τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της έλλειψης ανταλλακτικών. Ο «γόρδιος δεσμός» λύθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα ενώ το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η επαναπιστοποίηση των στρατηγικών όπλων που μεταφέρουν, «Scalp» και «Exocet». Όπλα τα οποία δεν διαθέτει η Τουρκική αεροπορία και αποτελούν ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της HAF.

Αλλά και η προμήθεια ανταλλακτικών για τα γερασμένα μεν αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα και χρήσιμα στις επιχειρήσεις Δίωξης-Βομβαρδισμού F-4Ε η οποία «σερνόταν» για αρκετά χρόνια, δίνει πνοή και χρόνια ζωής στα «φαντάσματα» της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Η αύξηση στις διαθεσιμότητες των μεταγωγικών είναι το μεγάλο «αγκάθι» και ταυτόχρονα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν το επόμενο διάστημα τα Ελληνικά «γεράκια». Και φυσικά η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να «τρέξει» γρήγορα το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16,το μεγαλύτερο εξοπλιστικό για τις ΕΔ στη μετά κρίσης εποχή ύψους 1,5 δισ.

Οι ΜΕΚΟ ακόμη περιμένουν Καθημερινή μάχη κυριολεκτικά με τα σίδερα δίνουν στο ναύσταθμο τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού για να κρατήσουν ετοιμοπόλεμα τα πλοία του στόλου κάποια από τα οποία ξεπερνούν ήδη τα 40 χρόνια ζωής. Και οι 13 φρεγάτες ανάμεσά τους οι πιο παλιές τύπου S, 9 στον αριθμό, αλλά και οι 4 ΜΕΚΟ επιχειρούν ακατάπαυστα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όσο δεν αποκτά το Ναυτικό πλοία για να αντικαταστήσουν τουλάχιστον τα παλιότερα είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι φρεγάτες όπως επισημαίνουν οι Επιτελείς να παραμείνουν επιχειρησιακές. Η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ έχει ήδη αποφασιστεί και κρίνεται ως προτεραιότητα ωστόσο ακόμα εκκρεμεί η υλοποίηση. «Ανάσα» για τα υποβρύχια 214 θα είναι η απόκτηση των νέων τορπιλών βαρέως τύπου η οποία αποφασίστηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.

Άμεση ανάγκη για συντήρηση και εκσυγχρονισμό έχουν τα ελικόπτερα S-70 του Ναυτικού τα οποία επιχειρούν κυρίως πάνω από τις φρεγάτες ή και αυτόνομα. Το πρόγραμμα όμως αυτό περνάει μέσα από την αγορά των δύο νέων ελικοπτέρων MH-60R με κόστος περίπου 170 εκ ευρώ το οποίο έχει συμφωνηθεί με τους Αμερικανούς. Τα χρήματα αλλά και οι καθυστερήσεις του υπουργείου οικονομικών αποτελούν και πάλι ‘’αγκάθι’’. Το ΠΝ ελπίζει πάντως ότι θα περισσέψει ένα σημαντικό ποσό από το πρόγραμμα αναβάθμισης των 4 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P3 το οποίο προχωρά.

Η απαραίτητη αναβάθμιση της Αεροπορίας Στρατού

Η αναβάθμιση των αντιαεροπορικών OSA και TOR-M1 είναι ένα από τα ζητούμενα για τον Στρατό Ξηράς όπως επίσης και η συντήρηση-ενίσχυση των Ειδικών Δυνάμεων σε υλικά και πλωτά μέσα. Προτάσεις εξετάζονται και για σταδιακή αντικατάσταση των τεθωρακισμένων οχημάτων από τα αποθέματα σε μεταχειρισμένα του Αμερικανικού στρατού.

Το μεγαλύτερο όμως ζητούμενο είναι η αύξηση στις διαθεσιμότητες των ιπτάμενων μέσων της Αεροπορίας Στρατού κυρίως των πολύτιμων Chinook αλλά και των καινούργιων ΝΗ-90 τα οποία έως τώρα χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστα.

Ανώτατοι Επιτελείς  αναφέρουν ότι για να προχωρήσουν άμεσα τα προγράμματα συντήρησης σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν τα 530 εκ ευρώ τα οποία προβλέπει ο προϋπολογισμός για την άμυνα. Και προσθέτουν ότι την ώρα που οι απειλές αυξάνονται και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» κυριαρχεί στους γείτονες κάποια από τα πλεονάσματα είναι απαραίτητο να πάνε στη θωράκιση της χώρας.

(ΠΗΓΗ: newpost.gr)

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ