2019-12-02 20:00:44
Φωτογραφία για Σκληρή απάντηση της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις
Ο... χάρτης Τούρκου διπλωμάτη με τα «όρια» της τουρκικής ΑΟΖ. Η στρατηγική της Κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και οι θέσεις της αντιπολίτευσης.

Οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών, που ξεκίνησαν με την υπογραφή συμφωνίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα και συνεχίστηκαν με την αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο, έχουν θέσει σε ετοιμότητα, Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ενώ την ίδια ώρα Τούρκος διπλωμάτης δημοσίευσε... χάρτη με τα όρια της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο μετά τη λεγόμενη «συμφωνία» της με τη Λιβύη.

Σειρά επαφών με τους εκπροσώπους των κομμάτων είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, τις τελευταίες σχετικές εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Δένδιας: παντελώς αβάσιμη η θέση της Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο


Νωρίτρεα σε συνέντευξή του, ο Νίκος Δένδιας μίλησε για τις πολλαπλές προκλήσεις της Τουρκίας με την αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο, με τη συμφωνία με την Λιβύη για την ΑΟΖ και την εργαλειοποίηση του προσφυγικού Εξήγησε πως η Τουρκία επιδιώκει να γίνει δεκτή μια αντίληψη «ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα κι αυτό το επιδιώκει ιστορικά και όχι μόνο για το Καστελόριζο, αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου που πολλά είναι πολύ μεγάλα νησιά».

«Αυτή είναι μια αντίληψη της Τουρκίας κατά την άποψή μας αβάσιμη τελείως. Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Η Τουρκία καλύπτεται επίσης πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής. Επικαλείται ανεδαφικά πράγματα», τόνισε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την χθεσινή τοποθέτηση του Εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, δήλωσε ότι, «η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών - όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο - ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα».

Όπως πρόσθεσε στη συνέχεια, ανφερομένος στην τακτική της Τουρκίας, «ούτε βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών. Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών.Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη “λάθος πλευρά της μέσης γραμμής”, την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου».

Γεραπετρίτης: θα διεθνοποιήσουμε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων

Ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων, ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ακραίες ενέργειες εν θερμώ για να αντιμετωπίσεις τις συνεχόμενες προκλήσεις της Άγκυρας. Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, η Κυβέρνηση ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία εστιάζεται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είναι η διεθνοποίηση του ζητήματος των τουρκικών προκλήσεων. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και θα θέσει το ζήτημα και στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Το δεύτερο επίπεδο είναι η ανάπτυξη διμερών σχέσεων, όπως αυτές με την Αίγυπτο και τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί. Το τρίτο επίπεδο είναι η συνολική αναβάθμιση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, όχι γιατί σκοπεύουμε να εμπλακούμε σε θερμό επεισόδιο, αλλά γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις θα λειτουργήσουν καταλυτικά ως αποτρεπτικός παράγοντας. Όπως τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας, η Τουρκία συνηθίζει να χρησιμοποιεί διεθνή ζητήματα για να εξυπηρετήσει τις γεωπολιτικές της επιδιώξεις. Αυτό έκανε με το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, αυτό κάνει και τώρα με τον άτυπο πόλεμο ανάμεσα στα αραβικά κράτη και την κυβέρνηση της Λιβύης.

ΣΥΡΙΖΑ: να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για τις τουρκικές προκλήσεις

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις με τις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις, σε δήλωση του αναφέρει ότι, «η κυβέρνηση χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική. Από την πολιτική κατευνασμού που επέλεξε ο κύριος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, όπου δεν έθεσε καν ως θέμα τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για συμψηφισμό προσφυγικού, κυπριακού και τουρκικής παραβατικότητας, έως τις πρόσφατες σπασμωδικές αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη, απουσιάζει κάθε στοιχείο συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ούτε η λογική του παθητικού παρατηρητή ούτε οι ακροδεξιές φωνές μπορούν να καθορίζουν τη στάση της χώρας. Η μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή στην ενεργητική εξωτερική πολιτική που χάραξε και εφάρμοσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσε ταυτόχρονα μια θετική ατζέντα διαλόγου αλλά και την ενεργή αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, για πρώτη φορά με λήψη κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άμεσα πρέπει να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε να συμφωνηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».

Γεννηματά: χρειάζεται αποφασιστική αντίδραση στην τουρκική πρόκληση

Σε δήλωση της, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, αναφέρει ότι «εδώ και τώρα, με αποφασιστικότητα οφείλει να αντιδράσει η κυβέρνηση στην νέα ιταμή πρόκληση της Τουρκίας, που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας αλλά και την ίδια τη γεωγραφία . Με συγκεκριμένες κινήσεις. Μεταξύ άλλων να ζητήσει, η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει αμέσως θέση με δήλωση της που θα τονίζει ότι:

Δεν αναγνωρίζει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο.

Θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη που αφορά κράτος μέλος της Ένωσης.

Και να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να σταματήσει να παριστάνει τον ουδέτερο παρατηρητή. Να πάρει θέση.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα πορεύεται χωρίς Εθνική γραμμή. Είναι ανάγκη να αντιδράσουμε με σχέδιο στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Γι' αυτό επαναλαμβάνω την πρότασή μου για τη σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών άμεσα και καλώ τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση».

ΚΚΕ: Το ΝΑΤΟ παράγοντας αστάθειας, που τροφοδοτεί τις προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης

Σε σχόλιό του για τις τουρκικές προκλήσεις και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει: «Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που εναπόθεσαν και συνεχίζουν να εναποθέτουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στη δήθεν "προστασία" του ΝΑΤΟ, είναι πολλαπλά εκτεθειμένες απέναντι στον ελληνικό λαό. Αποδεικνύεται κάθε μέρα και περισσότερο ότι το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας αστάθειας, που τροφοδοτεί τις προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, γιατί αυτό υπαγορεύουν οι γενικότεροι γεωπολιτικοί του σχεδιασμοί, βασικό στοιχείο των οποίων είναι η διατήρηση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟικό άρμα».
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ