2019-12-02 22:53:51
Φωτογραφία για «Τρίζει» ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ
Στις δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ολισθήσει στο 15%, ενώ Χριστιανοδημοκράτες και Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές αποσπούν μόλις 26%

Για την αρχή του τέλους του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία κάνουν λόγο πολιτικοί αναλυτές σχολιάζοντας την ανάδειξη του νέου ηγετικού διδύμου των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που λέει «nein» στην πολιτική της Μέρκελ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βορείου Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς με τη βουλευτή του ίδιου κρατιδίου Σάσκια Έσκενς ανέλαβαν επισήμως τα ηνία του κόμματος που συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες, ύστερα από ψηφοφορία το αποτέλεσμα της οποία ανακοινώθηκε το Σάββατο.

Η Σάσκια Έσκεν είχε επανειλημμένως υποστηρίξει την έξοδο των Σοσιαλδημοκρατών από την κυβέρνηση. Ωστόσο, αμέσως με την εκλογή της, δήλωσε ότι, στο συνέδριο του κόμματος SPD (6- 8 Δεκεμβρίου), μαζί με τον Μπόργιανς δεν θα θέσουν θέμα τερματισμού του «Groko» (μεγάλου συνασπισμού). Αυτό που θα θέσουν είναι οι όροι για να παραμείνει το κόμμα στην κυβέρνηση. Με λίγα λόγια, έναν κατάλογο μέτρων που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να παραμείνει το SPD.


Για παράδειγμα την καθιέρωση των 12 ευρώ κατώτατου μισθού την ώρα, κρατικές επενδύσεις δισεκατομμυρίων, ανεξαρτήτως αν ο προϋπολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος ή όχι, και ακόμη υψηλότερους φόρους για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο, το Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, υπό την ηγεσία της Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να διεξάγει νέες διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες. Εάν η Ανεγκρέτ στυλώσει τα πόδια τότε ο κυβερνητικός συνασπισμός θα τερματιστεί, κάτι που δεν θα ωφελούσε κανέναν. Στις δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ολισθήσει στο 15%, ενώ Χριστιανοδημοκράτες και Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές αποσπούν μόλις 26%.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ