2019-12-03 01:00:19
Φωτογραφία για Καλεντερίδης: «Είναι εφιαλτικά αυτά που σκέφτονται οι Τούρκοι»
«Με βάση τη λογική Τουρκίας ούτε η Πελοπόννησος έχει ΑΟΖ γιατί είναι νησί»

«Χτυπάμε το σαμάρι και ότι το γαΐδούρι», σχολίασε ο γεωστρατηγικός αναλυτής και συγγραφέας, Σάββας Καλεντερίδης, στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και η Λίδα Μπόλα το τελεσίγραφο Δένδια προς τη Λιβύη, με αφορμή τη συμφωνία της με την Τουρκία που ανάβει φωτιές στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Καλεντερίδης μίλησε για ένα εφιαλτικό σενάριο, εκτιμώντας ότι εκτός από την προκλητική αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Καστελόριζο από την Άγκυρα, «θα ακολουθήσουν κι άλλα», καθώς η Τουρκία βλέπει μια «σκευωρία» του διεθνούς παράγοντα, που έχει ως στόχο να την πλήξει.

«Με βάση τη λογική Τουρκίας ούτε η Πελοπόννησος έχει ΑΟΖ γιατί είναι νησί», είπε και εκτίμησε ότι η Τουρκία θέλει να «κόψει» στη μέση το Αιγαίο, τονίζοντας πως «επικαλείται ορισμένες αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων».


«Είναι εφιαλτικά αυτά που σκέφτονται οι Τούρκοι. Δεν μπορούμε να καθησυχάζουμε την κοινή γνώμη. Η συμφωνία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ισχύσει, αλλά δεν παύουν οι διεκδικήσεις της Τουρκίας», πρόσθεσε ο κ. Καλεντερίδης.

Αναφερόμενος στο διάβημα της Ελλάδας προς τη Λιβύη και το τελεσίγραφο Δένδια, με προειδοποίηση απέλασης του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα, σχολίασε:

«Γιατί χτυπάμε το σαμάρι και όχι τον γάιδαρο; Η κινητήρια δύναμη είναι η Τουρκία. Γιατί το διάβημα δεν έγινε στον Τούρκο κι έγινε στον πρέσβη μιας αδύναμης χώρας; Η Λιβύη είναι υποχείριο. Γιατί δεν κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη;».

«Ο Ερντογάν έχει ένα οθωμανικό όνειρο. Θέλει να χτυπήσει τη συνθήκη της Λωζάνης, που κατά τον ίδιο προδοτικά υπέγραψε ο Κεμάλ», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Όνειρο των μουσουλμάνων είναι να γίνουν πρώτη παγκόσμια δύναμη».

Καλεσμένος στην ίδια εκπομπή, ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος τόνισε ότι «Η Λιβύη οφείλει να μας ενημερώσει».

Απαντώντας στο αν υπήρξαν καθυστερήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης είπε: «Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ήξερε τι σημαίνει ‘Γαλάζια πατρίδα’. Ξεκινήσαμε από την πρώτη στιγμή συνομιλίες για την οριοθέτηση ζωνών, πρωτίστως με την Αίγυπτο. Η καθυστέρηση οφείλετε στην αιγυπτιακή γραφειοκρατία. Τις τελευταίες εβδομάδες εργάζεται πυρετωδώς η κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης «δεν παράγει νομικά αποτελέσματα».

«Δεν στέκεται σε κανέναν διεθνή οργανισμό. Αν κατατεθεί, θα καταπέσει σε πέντε δευτερόλεπτα».
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ