2019-12-04 09:33:43
Φωτογραφία για Ιράκ: Γυναίκα ηγείται του Τμήματος Φαρμακευτικής στο πανεπιστήμιο Al-Kitab
Η Δρ Nohad Al-Omari είναι κοσμήτορας της Φαρμακευτικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Al-Kitab στο Ιράκ από το 2017. Έχει διατελέσει κοσμήτορας της ίδιας σχολής και στο Πανεπιστήμιο του Mosul, στις επαρχίες Dohuk και Kirkuk.

Με μια ακαδημαϊκή καριέρα τριών δεκαετιών, γεμάτη προκλήσεις αλλά και διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η Nohad Al-Omari μιλάει στο thepharmacist.co.uk για τις εμπειρίες της και για τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τον εξτρεμισμό με όπλο της την εκπαίδευση, να ενισχύσει τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και να φέρει το φαρμακευτικό επάγγελμα στο προσκήνιο της υγειονομικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με όσα είπε στη συνέντευξή της, ο λόγος που έγινε φαρμακοποιός ήταν γιατί της αρέσει να προσφέρει φροντίδα και βοήθεια στον άνθρωπο αλλά η επιτυχία της οφείλεται στο ότι είναι επαγγελματίας, αισιόδοξη, πιστή και ειλικρινής, ενώ διαθέτει τη στόφα του ηγέτη
. Ένας καλός ηγέτης είναι, κατά τη γνώμη της, υπομονετικός και υποστηρικτικός, παθιασμένος με την καριέρα του και αφοσιωμένος στο στόχο του, ώστε να εμπνέει τους άλλους και να τους προσφέρει ελπίδα και αισιοδοξία. Επίσης επιτυχημένος αρχηγός είναι εκείνος που αξιοποιεί την ομαδικότητα και προοδεύει συνεχώς, ακόμα και αν αυτό φαίνεται δύσκολο, ξεπερνώντας εμπόδια και προκλήσεις, όπως αναφέρει η ίδια.

Η συμβουλή της δε προς τις γυναίκες που θέλουν να έχουν μια ηγετική θέση είναι να παραμένουν προσηλωμένες στο όραμά τους και να πιστεύουν στις ικανότητές τους, ώστε να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους. Η ίδια δηλώνει πως έχει αντιμετωπίσει εμπόδια στην πορεία της λόγω του φύλου της αλλά και λόγω ανθρώπων που δεν πίστευαν στο όραμά της, αλλά έχει καταφέρει να εμπνεύσει τις φοιτήτριές της με το να αποτελεί ένα ρεαλιστικό και επιτυχημένο παράδειγμα προς μίμηση μέσα στην κοινωνία του Ιράκ, και σε καιρούς πολέμου και σε περιόδους ειρήνης.

Αναφορικά με το επάγγελμα του φαρμακοποιού στο Ιράκ είπε πως οι Ιρακινοί φαρμακοποιοί είναι καλοί επαγγελματίες, αλλά έχουν περιορισμένες δυνατότητες λόγω των συνεχών αναταραχών και της επισφαλούς κατάστασης της χώρας.

«Δίνω μια διαρκή μάχη για να γεφυρώσω το χάσμα μεταξύ της χώρας μου, του Ιράκ, και του υπόλοιπου κόσμου στην εκπαίδευση και στην υγειονομική περίθαλψη. Θα ήθελα πολύ τα κοινοτικά φαρμακεία στο Ιράκ να αποτελούν μέρος των παγκόσμιων εξελίξεων που συμβαίνουν το επάγγελμα. Το Ιράκ είναι μια χώρα που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ καθ' όλη τη διάρκεια της μακράς ιστορίας του, αλλά δεν έχει πεθάνει ποτέ. Το φαρμακευτικό επάγγελμα θα επιστρέψει στο Ιράκ», είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον του φαρμακείου στη χώρα της.

www.f-kosmos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ