2019-12-04 13:09:13
Φωτογραφία για Σοκ στη Γαλλία από τη βεβήλωση με αγκυλωτούς σταυρούς 107 τάφων σε εβραϊκό κοιμητήριο
«Αγκυλωτοί σταυροί» αλλά και αντισημιτικά συνθήματα εντοπίστηκαν την Τρίτη σε 107 επιτύμβιες πλάκες στο εβραϊκό κοιμητήριο του Βεστοφέν, όχι μακριά από το Στρασβούργο,

προκαλώντας σοκ και «κατάπληξη» στην Αλσατία, περιοχή της ανατολικής Γαλλίας όπου έχει ήδη καταγραφεί σειρά παρόμοιων συμβάντων τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ισραηλιτικού συμβουλίου του διαμερίσματος Μπα-Ραν, τον Μορίς Νταάν, το εβραϊκό κοιμητήριο μετρά περίπου 700 τάφους. Αυτοί οι οποίοι βεβηλώθηκαν με «αγκυλωτούς σταυρούς», που ζωγραφίστηκαν στις επιτύμβιες πλάκες με μαύρη βαφή, βρίσκονται στο παλιό τμήμα του νεκροταφείου.

Στο κοιμητήριο αναπαύονται πολλά μέλη της οικογένειας του άλλοτε προέδρου του ισραηλιτικού συμβουλίου, του Λεόν Μπλουμ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ αναμένεται να μεταβεί το πρωί της Τέταρτης στο νεκροταφείο όπου θα πάρει μέρος σε τελετή. Χθες καταδίκασε αυτές τις «ειδεχθείς πράξεις» και υποσχέθηκε ότι θα γίνει το παν για μη μείνουν ατιμώρητες.


Οι Εβραίοι είναι η Γαλλία, έφτιαξαν τη Γαλλία. Αυτοί που τους επιτίθενται, ως και στους τάφους τους, δεν είναι αντάξιοι του ιδεώδους μας για τη Γαλλία», τόνισε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter o πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η εισαγγελία της Σαβέρν ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ότι διενεργείται προκαταρκτική έρευνα η οποία ανατέθηκε σε «ειδικό κλιμάκιο» της χωροφυλακής.

Ο αριθμός «14», που θεωρείται ένας από τους κωδικούς των λευκών ρατσιστών, βρέθηκε ζωγραφισμένος σε ένα από τα μνήματα.

Ο μεγάλος ραβίνος της Γαλλίας Χαΐμ Κορσιά δήλωσε μέσω Twitter ότι τον «σκανδάλισε» και του προκάλεσε «φρίκη» η ενέργεια, ενώ ο Ζιλ Ταγέμπ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Αντιπροσώπευσης των Εβραϊκών Θεσμών (CRIF), κατήγγειλε το «αντισημιτικό μίσος».

Πέραν των 107 μνημάτων που βεβηλώθηκαν στο Βεστοφέν, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, αντισημιτικά γκραφίτι βρέθηκαν επίσης σε άλλο κοντινό εβραϊκό κοιμητήριο.

Πρόκειται για ακόμη επεισόδιο που προστίθεται σε σειρά παρόμοιων γεγονότων στην Αλσατία, η οποία πυροδότησε έντονο διάλογο στη Γαλλία και τη μισαλλοδοξία.

Περίπου 80 μνήματα είχαν βεβηλωθεί με σβάστικες τον Φεβρουάριο σε άλλο εβραϊκό κοιμητήριο, βορειοδυτικά του Στρασβούργου. Ο πρόεδρος Μακρόν επισκέφθηκε την περιοχή αργότερα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ