2019-12-04 13:18:02
Φωτογραφία για Επιστρέφουν στην Ελλάδα τα λείψανα 6 πεσόντων της εισβολής του 1974
Τα λείψανα έξι αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, που σκοτώθηκαν κατά την τουρκική εισβολή το 1974 στην Κύπρο παραδίδονται αύριο στους συγγενείς τους για να ταφούν στην

Ελλάδα. Η επίσημη τελετή για την παράδοση των λειψάνων θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί, παρουσία συγγενών των πεσόντων και εκπροσώπων των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για τέσσερις πεσόντες και δυο αγνοούμενους τα οστά των οποίων εντοπίστηκαν, ταυτοποιήθηκαν και παραδίδονται προκειμένου να ταφούν με τις δέουσες τιμές. Δυο από αυτούς επέβαιναν στο αεροσκάφος Νοράτλας, το οποίο καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974 από φίλια πυρά.

Οι έξι είναι:

Ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Παπαλαμπρίδης, ο οποίος υπηρετούσε το 1974 στην Εθνική Φρουρά με τον βαθμό του Υπολοχαγού. Ήταν αγνοούμενος. Τα οστά του βρέθηκαν στην περιοχή Αλωνάγρα του Πενταδάκτυλου.


Ο Συνταγματάρχης Μηχανικού Κωνσταντίνος Κούρλιος, ο οποίος υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ το 1974 με τον βαθμό του Ανθυπασπιστή. Τα οστά του εντοπίστηκαν στη Λακατάμια όταν έγινε περισυλλογή λειψάνων πεσόντων.

Ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής Πεζικού Παύλος Πουλίδης, ο οποίος το 1974 είχε τον βαθμό του Λοχία και υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ. Ήταν αγνοούμενος. Τα οστά του εντοπίστηκαν στο Κιόνελι.

Ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής Πεζικού Βασίλειος Παναγιώτου, ο οποίος το 1974 υπηρετούσε ως στρατιώτης στην ΕΛΔΥΚ. Τα οστά του εντοπίστηκαν στη Λακατάμια.

O Έφεδρος Ανθυπασπιστής Καταδρομών Κωνσταντίνος Κατέρος.

O Έφεδρος Ανθυπασπιστής Καταδρομών Κωνσταντίνος Ηλία.

Οι δυο τελευταίοι ήταν καταδρομείς που επέβαιναν στο αεροπλάνο Νοράτλας και τα οστά τους εντοπίστηκαν στο κοιμητήριο Λακατάμιας.

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην τελετή ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Το παρών του θα δώσει και Αρχηγός Εθνικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς.

Την κυπριακή κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης και ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Η τελετή αναμένεται να πραγματοποιηθεί χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’.

Σε δήλωσή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου είπε πως ένα χρέος προς τους συγγενείς των πεσόντων του 1974 εκπληρώνεται με καθυστέρηση 45 χρόνων «όχι γιατί ευθυνόμαστε εμείς».

«Είναι ασφαλώς μια πολύ συγκινητική στιγμή. Εκφράζουμε τον θαυμασμό μας στους συγγενείς για την υπομονή, τη δύναμη, που επέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια, και ευχόμαστε ότι με την πράξη τούτη θα απαλύνουμε τον πόνο τους, παραδίδοντας τα οστά για να γίνουν οι ταφές σύμφωνα με τις θρησκευτικές μας παραδόσεις αλλά και τις δέουσες τιμές», επεσήμανε.

Οι συγγενείς των έξι φθάνουν σήμερα στην Κύπρο όπου θα τύχουν ενημέρωσης από τους αρμόδιους λειτουργούς της Δημοκρατίας και της ΔΕΑ (Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων). Η Κυπριακή Δημοκρατία θα παραλάβει αύριο το πρωί από το ανθρωπολογικό εργαστήρι τα λείψανα τα οποία θα μεταφερθούν με οχήματα της Εθνικής Φρουράς στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας για την τελετή παράδοσής τους.

Μετά την τελετή τα λείψανα θα μεταφερθούν στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου θα γίνει τρισάγιο. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν με αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελλάδα. Εκεί θα πραγματοποιηθεί επίσης τελετή, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, και εκπροσώπων της κυπριακής πρεσβείας στην Αθήνα. Οι κηδείες θα γίνουν τις επόμενες ημέρες έπειτα από διευθετήσεις που έχουν γίνει από την κάθε οικογένεια.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ