2019-12-05 06:00:14
Φωτογραφία για Επιστολή του Υπ. Προστασίας του Πολίτη εκθέτει την κυβέρνηση
Νωρίτερα, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύφθηκε ένα έγγραφο-ντοκουμέντο σχετικά με τη δημιουργία των νέων δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Κως, Λέρος, Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος).

Πιο αναλυτικά, και σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο κ. Τσίπρας, η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς με επιστολή της προς τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο διαχείρισης του προσφυγικού το οποίο είχε ανακοινώσει o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Άμυνας, Συντονιστής, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Το έγγραφο της Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απάντησε στην Ευρωπαία Επίτροπο τέσσερις μέρες αργότερα, γράφοντας μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει νέες δομές σε καθένα από τα πέντε νησιά, που θα λειτουργούν παράλληλα με τα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής».


Ουσιαστικά, η επιστολή αυτή διαψεύδει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό συντονιστή Αλκιβιάδη Στεφανή, αφού διαβεβαιώνει πως όχι μόνο δε θα κλείσει η Μόρια αλλά ότι θα λειτουργούν παράλληλα κλειστά και ανοιχτά κέντρα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Άμυνας- ειδικός συντονιστής για το μεταναστευτικό Αλκιβιάδης Στεφανής, κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου για το προσφυγικό/μεταναστευτικό είχαν ανακοινώσει το κλείσιμο των υπαρχουσών δομών σε Μόρια, ΒΙΑΛ, ΚΥΤ Σάμου και τη μετατροπή των υπαρχουσών δομών σε Κω και Λέρο σε κλειστά κέντρα.

Το βίντεο από την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην επίσημη ενημέρωση:

Και η απάντηση που έστειλε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αφήνοντας έκθετη την κυβέρνηση:

Το έγγραφο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Σύμφωνα με το έγγραφο, που φέρει την ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 2019, και την υπογραφή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, απαντά στην Ευρωπαία επίτροπο Dunja Mijatovic, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει τις νέες δομές στα πέντε ελληνικά νησιά, οι οποίες όμως θα λειτουργούν παράλληλα με τις ήδη υπάρχουσες δομές στα ίδια νησιά.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή που στείλατε σε εμένα και τον συνάδελφό μου, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, καθώς και για τη γόνιμη συνεργασία που είχαμε.

Θα ήθελα να σας διατυπώσω μερικές διευκρινίσεις αναφορικά με τα ερωτήματα που θέσατε στην επιστολή σας.

Είναι πράγματι πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών προκειμένου να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση. Οι άνθρωποι θα μεταφερθούν από τα νησιά στις εγκαταστάσεις υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα, οι οποίες είναι επί του παρόντος ανοιχτές δομές. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει συστήματα ελέγχου εισόδου- εξόδου στις ηπειρωτικές εγκαταστάσεις.

Σε ό,τι αφορά στα νησιά η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπάρχει μια εγκατάσταση σε κάθε ένα από τα ελληνικά νησιά που θα λειτουργούν παράλληλα με τα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής.

Όσοι μετανάστες φτάσουν στα ελληνικά νησιά μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 4636/2019, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2020, θα τοποθετηθούν στις εγκαταστάσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω Νόμου.

Τέλος σε ότι αφορά στην κράτηση, ο νέος νόμος προβλέπει τη διοικητική κράτηση των αιτούντων άσυλο στο άρθρο 46, η οποία συνάδει πλήρως με το Κοινοτικό κεκτημένο. Η διοικητική κράτηση προβλέπεται στη διάταξη αυτή ως μέσο τελευταίας επιλογής, δεδομένου ότι αυτές οι εναλλακτικές λύσεις εκτίθενται στο άρθρο 22 του Ν. 3907/2011.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ένα δίκαιο, βιώσιμο και ασφαλές σύστημα ασύλου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι αντιδράσεις

Στην εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου προσέφυγε το πρωί της Τετάρτης ο δήμος Ανατολικής Σάμου μετά την επιστολή «βόμβα» Χρυσοχοϊδη που ανακοινώνει ότι θα λειτουργούν κλειστές και ανοικτές δομές στα νησιά

Ο δήμος δίνοντας στη δημοσιότητα και την επίμαχη γραπτή απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, τονίζει: «μετά τη χθεσινή ανακοίνωση και αποκάλυψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να έχει μία δομή σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά που θα λειτουργεί παράλληλα με τα υπάρχοντα Κέντρα Υποδοχής, τη μηδενική αποσυμφόρηση του νησιού, την καθημερινή επιβάρυνσή του με νέες ροές, αλλά και την απουσία της Αστυνομίας, της Δασικής Υπηρεσίας, της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και της κεντρικής κυβέρνησης, που έχει ως αποτέλεσμα την καθημερινή λεηλασία των ιδιωτικών περιουσιών των πολιτών του δήμου Ανατολικής Σάμου, την κατασκευή παράνομων κατοικιών πέριξ του ΚΥΤ, την καθημερινή αποψίλωση των δασών, τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την καταστροφή της ζωής των δημοτών, αποφασίσαμε να προσφύγουμε στην αρμόδια εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου.

Σύσσωμη η δημοτική Αρχή, ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σαμίων και οι αντιδήμαρχοι, σήμερα θα βρίσκονται έξω από το γραφείο της εισαγγελέως Σάμου προκειμένου να συναντηθούν μαζί της και δεν προτίθενται να αποχωρήσουν, έως ότου εφαρμοστούν τα νόμιμα».
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ