2019-12-05 19:00:11
Φωτογραφία για Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα, περιμένουμε βοήθεια
Ως θέμα που επηρεάζει συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και γι' αυτό η Ελλάδα περιμένει βοήθεια χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος στο

Μέγαρο Μαξίμου τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, αρμόδιο για την προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η σύσκεψη αυτή γίνεται πριν από την επίσκεψή τους στην Άγκυρα αύριο, Παρασκευή, και δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. «Δεν είναι ελληνοτουρκικό πρόβλημα, αλλά ένα θέμα που επηρεάζει συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένουμε τη βοήθεια σας, μια σταθερή πολιτική της Ένωσης για την αντιμετώπισή του και μια επιτυχή συνεργασία μεταξύ της Κομισιόν και των ελληνικών αρχών γι' αυτό» είπε ο κ. Μητσοτάκης.


Ο κ. Σχοινάς, από τη μεριά του, τόνισε πως είναι σημαντικό ότι ξεκινά η συζήτηση από την περιοχή όπου υπάρχει το πρόβλημα και πως θα συζητηθούν η αλληλεγγύη, η κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και οι συμφωνίες Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.

Η κ. Γιόχανσον, με τη σειρά της, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια κοινή πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση, ανέφερε πως είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι μόνο της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι από τη μια υπάρχουν οι πρόσφυγες που υποφέρουν, αλλά από την άλλη υπάρχει και το ζήτημα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην ΕΕ.

«Είναι ένα πολύ επείγον ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γιόχανσον και αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπισή του με νομοθετικές πρωτοβουλίες.

«Θεωρούμε», είπε η επίτροπος, «πως η Ελλάδα θα είναι ένας σημαντικός εταίρος στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου», για να λάβει την απάντηση του πρωθυπουργού ότι «η Ελλάδα έχει ήδη συνεισφέρει, με νέες προτάσεις για το μηχανισμό επιστροφών αλλά και για το Δουβλίνο 2, καθώς και με ένα λογικό και υλοποιήσιμο πλαίσιο για τη διαμοίραση του "βάρους" στην ΕΕ».

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα για το άσυλο και η Ελλάδα θα συμβάλλει με ιδέες και προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο διάλογος που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους δύο Ευρωπαίους Επιτρόπους έχει ως εξής:

Kυριάκος Μητσοτάκης: Επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω στην Αθήνα, στην πρώτη σας επίσημη επίσκεψη. Σας συγχαίρω για το διορισμό σας. Ειδικά για τον Μαργαρίτη, είναι προνόμιο ότι η Ελλάδα, για πρώτη φορά, έχει Αντιπρόεδρο στην Επιτροπή, αρμόδιο για ένα εξαιρετικά σημαντικό χαρτοφυλάκιο.

Το θεωρώ πολύ σημαντικό ότι επιλέξατε την Αθήνα για την πρώτη σας επίσκεψη, δεδομένου του πλαισίου με τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Νομίζω είναι πολύ σημαντικό ότι πηγαίνετε στην Άγκυρα αύριο και, όπως θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, η Ελλάδα στηρίζεται ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού.

Πρόκειται για ζήτημα που έχει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση, δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα, είναι θέμα που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πραγματικά προσβλέπουμε στη βοήθειά σας και στις απτές προτάσεις σας για αυτό.

Καλώς ήρθατε και πάλι, σας εύχομαι τα καλύτερα και προσβλέπω σε μία πολύ επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στην Επιτροπή και τις ελληνικές αρχές σε αυτό το ζήτημα.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Σας ευχαριστώ κ. Πρωθυπουργέ, είναι χαρά να .... Είναι η πρώτη εβδομάδα της θητείας μας και είναι ξεκάθαρο -όπως έχουμε συζητήσει και με την Ούρσουλα (φον ντερ Λάιεν) - ότι πρέπει να αρχίσουμε από εκεί όπου βρίσκεται το πρόβλημα, και το πρόβλημα αυτή την εποχή εντοπίζεται σε αυτό το τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως είναι χαρά μας να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με εσάς και (τον Υπουργό Εσωτερικών) την κατάσταση ως έχει αλλά και τις προοπτικές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και για το νέο σύμφωνο για το άσυλο που ετοιμάζουμε.

Πρόθεσή μας είναι να συζητήσουμε τρία ζητήματα: Το σύμφωνο, το στοιχείο της αλληλεγγύης, την κατάσταση όπως είναι σήμερα και -φυσικά- τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που είναι κρίσιμη για την εύτακτη / οργανωμένη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Επομένως σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας και για την επιμονή σας.

Ylva Johansson: Έχουμε αυτή την πολύ δύσκολη αποστολή να ξεμπλοκάρουμε τις μπλοκαρισμένες καταστάσεις, να βρούμε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Κάθε βδομάδα που δεν το έχουμε αυτό πληρώνουμε υψηλό τίμημα, ειδικά για μία χώρα όπως η Ελλάδα, που δέχεται μεγάλη πίεση καθότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, κι όχι μόνο πρόβλημα για την Ελλάδα.

Επίσης οι πρόσφυγες υποφέρουν και [κλονίζεται] η κοινή εμπιστοσύνη στην Ένωση. Επομένως είναι πολύ επείγον θέμα να βρούμε νέο τρόπο να πάμε μπροστά. Οφείλω να πω πως είμαι πολύ χαρούμενη που η νέα κυβέρνηση κάνει πολλά σημαντικά βήματα για τους μετανάστες, για τη νομοθεσία, και για την παρουσίαση των προτάσεών της. Άρα γνωρίζω πως η Ελλάδα θα είναι σημαντικός εταίρος στη διαμόρφωση του νέου συμφώνου.

Kυριάκος Μητσοτάκης: Θέλουμε να είμαστε σημαντικός εταίρος διότι έχουμε σημαντική πρόσθετη αξία να προσφέρουμε. Έχουμε ήδη αρχίσει, παρουσιάζοντας κάποιες ιδέες για ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών. Φυσικά, θα ζητάμε πολύ συστηματικά για την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου και έναν λογικό επιμερισμό των βαρών όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Τελικός στόχος θα πρέπει να είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί σας, με ιδέες και προτάσεις, όσον αφορά την επίτευξη αυτού του στόχου.

Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ