2019-12-05 19:07:03
Φωτογραφία για Οι άνθρωποι ανησυχούν και γίνονται επιφυλακτικοί όταν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο
Ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητά τους κάνουν τους ανθρώπους να είναι πιο επιφυλακτικοί όταν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας

δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκαν σήμερα, η οποία διαπιστώνει ότι ένας στους τρεις αποφεύγει να χρησιμοποιεί συγκεκριμένους όρους στην αναζήτηση ή συγκεκριμένες ιστοσελίδες για να αποφεύγει τον εντοπισμό.

Περισσότεροι από επτά στους δέκα ερωτηθέντες, σε μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε σχεδόν 10.000 ανθρώπους σε εννέα χώρες, απάντησαν ότι ανησυχούν για το πώς οι εταιρείες τεχνολογίας συγκεντρώνουν και χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Σχεδόν οι μισοί απάντησαν ότι φοβούνται πως η διαδικτυακή δραστηριότητά τους μπορεί να αποκαλύψει πολύ προσωπικές πληροφορίες για τις ζωές τους, σύμφωνα με την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Διεθνή Αμνηστία, η οποία κάνει έκκληση για αυστηρότερους κανόνες σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.


"Η πλειονότητα των ανθρώπων ανησυχεί για την εξουσία που έχουν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας πάνω στις ζωές τους", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τάνια Ο' Κάρολ, η διευθύντρια της Amnesty Tech.

Η Internet Association, μια εμπορική ένωση που εκπροσωπεί εταιρείες τεχνολογίας περιλαμβανομένων της Facebook και της Google, δεν απάντησε στο αίτημα να σχολιάσει.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες κατηγορούνται για κατάχρηση της εξουσίας τους και για αποτυχία να προστατεύσουν τους χρήστες

Οι τεχνολογικοί γίγαντες, που κάποτε θεωρούνταν μοχλοί ανάπτυξης και καινοτομίας, αντιμετωπίζουν σήμερα κατηγορίες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για κατάχρηση της εξουσίας τους και για αποτυχία να προστατεύσουν τους χρήστες.

Οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν τεθεί υπό εξονυχιστικό έλεγχο για το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων και αυτό πυροδοτήθηκε και από το περυσινό σκάνδαλο με την Cambridge Analytica όταν δεκάδες εκατομμύρια προφίλ χρηστών στο Facebook συλλέχθηκαν χωρίς την έγκριση τους.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες απάντησαν ότι έκτοτε έχουν γίνει πιο προσεκτικοί ως προς την κοινοποίηση στο διαδίκτυο προσωπικών στοιχείων τους όπως το φύλο, η ηλικία, η σεξουαλική τους ταυτότητα. Περισσότεροι από το 30% απάντησαν ότι χρησιμοποιούν πλέον ψηφιακά προγράμματα για τον περιορισμό του διαδικτυακού εντοπισμού τους.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε στο τέλος Οκτωβρίου από την βρετανική εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov σε χώρες, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, η Ινδία και οι ΗΠΑ, δεν αναφέρει συγκεκριμένα ποιούς όρους απέφευγαν οι ερωτηθέντες.

Οργανώσεις υπεράσπισης των προσωπικών δεδομένων έχουν προειδοποιήσει κατά της χρήσης λέξεων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των χρηστών και στην πιθανή έκθεσή τους σε κλοπή, όπως ονόματα, διευθύνσεις και αριθμοί πιστωτικών καρτών.

"Οι πολίτες και οι αρχές αντιλαμβάνονται πλέον τις επιπτώσεις της υποκλοπής προσωπικών δεδομένων", δήλωσε μέσω email στο Ίδρυμα Thomson Reuters ο ειδικός σε θέματα προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο Πολ-Ολιβιέ Ντεάιγ.

Τον Μάρτιο, οι Google και Facebook ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιούν αλλαγές για να ενισχύσουν την ιδιωτικότητα των χρηστών.

Οι επικεφαλής και των δύο εταιρειών έχουν πει ότι θα λάβουν μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν ή σε χαμηλό κόστος για δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Ωστόσο, σχεδόν τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες απάντησαν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για την ρύθμιση του τεχνολογικού τομέα.

Από την πλευρά του ο Έντον Ομάνοβιτς, ο διευθυντής της οργάνωσης Privacy International, που εδρεύει στο Λονδίνο, επισημαίνει ότι η νέα νομοθεσία δεν είναι πάντα η απάντηση.

"Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν οι ρυθμιστικοί κανόνες, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν εφαρμόζονται", εξηγεί.

Από τις εννέα χώρες στις οποίες πραγματοποιήθηκε η έρευνα, μόνο η Αίγυπτος δεν έχει συγκεκριμένο νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με το γαλλικό εποπτικό όργανο των προσωπικών δεδομένων CNIL.

Η Γερμανία, η Δανία, η Νορβηγία και η Γαλλία καλύπτονται από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της ΕΕ, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή το 2018.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ