2019-12-05 21:26:16
Φωτογραφία για Τελετή Επαναπατρισμού Λειψάνων Ελλήνων Αγωνιστών Κύπρου
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής παρέστη σήμερα Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 στην τελετή υποδοχής των λειψάνων Ελλήνων Αγωνιστών της Κύπρου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας.

Στην τελετή υποδοχής των λειψάνων παρέστησαν επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνιος Οικονόμου. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Λιάκος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννης Αμανατίδης, ο Βουλευτής του ΚΚΕ κ. Νίκος Παπαναστάσης, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης κ. Μιχαήλ Χριστοδουλίδης, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Δήμαρχος Παπάγου - Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντιπτέραρχος ε.α. Θεόδωρος Λάγιος.


Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Εκπροσωπώντας την Ελληνική Πολιτεία, αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος και εξαιρετικά υπερήφανος, που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να παραβρεθώ στην υποδοχή επαναπατρισμού των λειψάνων των έξι Ελλήνων αγωνιστών της Κύπρου, σε μια σεμνή τελετή, όπως αρμόζει στους ήρωες που σήμερα τιμούμε. Απευθυνόμενος στους συγγενείς των έξι αγωνιστών, δεχθείτε τα θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια των δικών σας ανθρώπων, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους για τα υπέρτατα ιδανικά της ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Δεχτείτε επίσης την έκφραση του σεβασμού και της υπερηφάνειας που διακατέχουν όλους μας, για τους νεκρούς Έλληνες ήρωες μας, που έδωσαν την ύστατη ρανίδα του αίματός τους και την τελευταία τους πνοή, υπέρ βωμών και εστιών. Η θυσία τους αναγνωρίζεται ως σύμβολο υψηλής αξίας, που υπενθυμίζει την αέναη πίστη του ελληνικού λαού για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Οι Έλληνες αγωνιστές της Κύπρου, με τον αγώνα τους εναντίον του Αττίλα τίμησαν την Ελληνική Σημαία, επιτέλεσαν στο ακέραιο το εθνικό τους καθήκον και προάσπισαν τα ιερά και τα όσια του Ελληνισμού, αποτελώντας για όλους μας, διαχρονικό φωτεινό φάρο και εφαλτήριο εθνικής αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας. Από τη δική τους θυσία, αντλούμε διδάγματα αρετής, θάρρους, αυτοθυσίας και αυταπάρνησης, γνωρίζοντας ότι μόνο αν διαθέτουμε ακλόνητη πίστη, αδούλωτο πνεύμα, και υψηλό φρόνημα, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις προκλήσεις ασφαλείας του σύγχρονου κόσμου.

Η σημερινή τελετή βοηθά να ανασύρουμε μνήμες συγκλονιστικές και ανεπανάληπτες, να αντλήσουμε πρότυπα και παραδείγματα, προσβλέποντας αφενός, στην αφύπνιση των αστείρευτων δυνάμεων του Ελληνισμού για μελλοντική πρόοδο, ευημερία και ανάπτυξη και αφετέρου, στη διαβεβαίωση των αθανάτων νεκρών μας, ότι η υπέρτατη θυσία τους εξακολουθεί να ποτίζει τις ρίζες του δέντρου της εθνικής μας αξιοπρέπειας και τιμής.Αποκαθιστούμε σήμερα, με τον επαναπατρισμό των λειψάνων, μια μεγάλη εθνική υποχρέωση, καθόσον η ταφή των νεκρών και μάλιστα των πολεμιστών, δεν αποτελεί για μας τους Έλληνες μία απλή υποχρέωση, μία τυπική διαδικασία τακτοποίησης των σορών, αλλά μια θρησκευτική και εθνική επιταγή, ένα υπέρτατο καθήκον προερχόμενο από τα βάθη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι ηρωικοί αγωνιστές της Κύπρου, σήμερα 45 ολόκληρα χρόνια από   την κυπριακή τραγωδία επιστρέφουν στο πάτριο έδαφος, για να βρουν ανάπαυση οι ψυχές τους, για να ξεκουραστεί το άψυχο πλέον σώμα τους και για να νιώσουν την πρόσκαιρη «λύτρωση» οι συγγενείς τους. Για μας τους Έλληνες, η Κυπριακή τραγωδία δεν έληξε το 1974, αλλά παραμένει κοινός στόχος των δύο κρατών του Ελληνισμού η οριστική λύση του κυπριακού ζητήματος, ο τερματισμός της επονείδιστης τουρκικής κατοχής και η τελική επανένωση της μεγαλονήσου, στο πλαίσιο της αμοιβαίας, αποδεκτής και μόνιμης λύσης στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.Γιατί ο Ελληνισμός, δεν έμαθε ποτέ να υποκλίνεται στο άδικο της ισχύος, παρά μόνο στην ισχύ του δικαίου, που χαλυβδώνει τη θέληση και εντείνει τον αγώνα μας για την οριστική απαλλαγή της μεγαλονήσου από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδίας την Κυπριακή Κυβέρνηση, για όλες τις προσπάθειές της, αλλά και όλους όσοι εργάσθηκαν για την επιστροφή των ηρώων αγωνιστών μας στις οικογένειές τους και την μητέρα πατρίδα, ευχόμενος σύντομα όλα τα ιερά οστά των πεσόντων Ελλήνων, να περισυλλέγουν, να ταυτοποιηθούν, να επαναπατρισθούν και να κηδευτούν με όλες τις προβλεπόμενες τιμές, όπως επιτάσσει η ιστορική μας διαδρομή και ο δυτικός πολιτισμός μας.

Αντγε Γεώργιε Παπαλαμπρίδη,

Συνταγματάρχη Κωνσταντίνε Κούρλιο,

Ανθυπασπιστή Παύλο Παυλούδη,

Ανθυπασπιστή Κωνσταντίνε Κατέρο,

Ανθυπασπιστή Κωνσταντίνε Ηλία,

Ανθυπασπιστή Βασίλη Παναγιώτου,

Σας ευχαριστούμε για όλα όσα προσφέρατε πρός την Πατρίδα. Πορευτήκατε στη ζωή σας στη λογική της ρήσης του Θουκυδίδη: «Παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες». Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σας σκεπάσει. Αθάνατοι!!!

Θα ήθελα κλείνοντας επίσης, να σας μεταφέρω τις θερμές ευχές του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, που υπηρεσιακοί λόγοι τον υποχρεώνουν να μην είναι εδώ μαζί μας. Η σκέψη του όμως είναι εδώ.

Αθάνατοι.»
kranosgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ