2019-12-05 21:47:55
Φωτογραφία για Ερευνητές υποστηρίζουν πως εντόπισαν πρώιμο έργο του Ελ Γκρεκο σε εκκλησία
Σε σημαντικές ανακοινώσεις προχώρησε ο έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μιχάλης

Ανδριανάκης στο πρόσφατο συνέδριο για το Αρχαιολογικό Έργο της Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, στον Ιερό Ναό της Παναγίας στον Τσιβαρά Αποκορώνου εντοπίστηκε μια εικόνα της Αγίας Αικατερίνης και της Παναγίας της Οδηγήτριας που θεωρείται πολύ πιθανό να αποτελεί ένα από τα πρώιμα έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία δεν είχε ακόμη αναχωρήσει από την Κρήτη για την Ιταλία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Ανδριανάκης στην εφημερίδα «Πατρίς», η εικόνα αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι η πρώτη που βρίσκεται στην Κρήτη και η μελέτη της τεχνοτροπίας της θα συμβάλει σημαντικά στη γνώση για την κρητική περίοδο του Ελ Γκρέκο, από την οποία ελάχιστα γνωρίζουν οι μελετητές μέχρι τώρα.

Η εικόνα χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα και τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά της διαφέρουν σημαντικά από το έργο των άλλων γνωστών ζωγράφων της Κρητικής Σχολής. Τα στοιχεία αυτά, προσιδιάζουν στο καλλιτεχνικό ιδίωμα του Θεοτοκόπουλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα βρέθηκε κομμένη από δύο πλευρές προκειμένου να χωρέσει στο τέμπλο της εκκλησίας του Τσιβαρά, με συνέπεια να απουσιάζει από το κάτω μέρος της εικόνας η υπογραφή του ζωγράφου.

Πηγή: Cretalive
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ