2019-12-06 18:00:12
Φωτογραφία για Απελάθηκε ο Λίβυος πρέσβης – Του έγινε γνωστό ότι είναι persona non grata
Οπως αναμενόταν, ο Λίβυος επιτετραμένος προσήλθε στο υπουργείο Εξωτερικών το πρωί, όπου του έγινε γνωστό ότι είναι persona non grata και, κατόπιν, του δόθηκε προθεσμία για να εγκαταλείψει τη χώρα Η κύρωση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης από το τουρκικό Κοινοβούλιο και η μη προσκόμιση του κειμένου της εν λόγω συμφωνίας από τον Λίβυο πρέσβη αποτέλεσαν θρυαλλίδα εξελίξεων σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Λιβύης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας δήλωσε σχετικά ότι «η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης αποτελεί ωμή παραβίαση του δικαίου της θάλασσας, παραβιάζει τα δικαιώματα Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Καταδικάζεται απερίφραστα». Στον Λίβυο πρέσβη δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες μέρες υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Λίβυου πρέσβη. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας του εξέφρασε την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις με πρωταγωνίστριες τη Λιβύη και την Τουρκία
. Εξάλλου, στην Αθήνα θα βρίσκεται την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ (Agila Saleh Issa Gwaider), κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.

Η συνάντηση στο Μέγαρο της Βουλής θα διεξαχθεί στον απόηχο της καταψήφισης από τη λιβυκή Βουλή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη. Στο μεταξύ, «αργά ή γρήγορα, και η γείτων θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι ενέργειές της δεν έχουν νομική βάση και άρα κανένα αποτέλεσμα» σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος, σχολιάζοντας την κύρωση της συμφωνίας από την τουρκική εθνοσυνέλευση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες εγκρίθηκε με απόλυτη πλειοψηφία από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιων αρμοδιοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην ελληνική κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκαν από τις εξελίξεις, παρά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Μάλιστα, το κείμενο ήταν γνωστό στην Αθήνα λίγο μετά την κατάθεσή του στο Κοινοβούλιο και έτυχε εκτενούς μελέτης από την κυβέρνηση.

Το κείμενο, το οποίο, τελικά, εγκρίθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, είχε φτάσει στα χέρια όλων των τουρκικών κομμάτων από την Τετάρτη. Η συμφωνία είναι ένα 5σέλιδο κείμενο και καθορίζει και την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μαζί. Είναι γραμμένη σε 3 γλώσσες: Τουρκικά, αραβικά και αγγλικά και για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία πρέπει να εγκριθούν με βάση την εσωτερική νομοθετική διαδικασία της κάθε χώρας. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των μερών η επίλυση θα γίνει μέσω διπλωματικών διαύλων και με βάση το άρθρο 33 του καταστατικού των ΗΕ. Στον χάρτη της συμφωνίας στα σημεία Α – Β φαίνεται η οριογραμμή της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, μήκους 18,6 ναυτικών μιλίων.

Στο τέλος του κειμένου του μνημονίου παρατίθενται αναλυτικά οι συντεταγμένες που περιλαμβάνει η συμφωνία. Στην αρχή οι συντεταγμένες στην περιοχή της Τουρκίας και έπειτα οι συντεταγμένες στην περιοχή της Λιβύης. Σε κάθε περίπτωση, έχουν «ενσωματωθεί» ελληνικά νησιά, όπως το Καστελόριζο. Ο επικεφαλής του λιβυκού στρατού, πάντως, δήλωσε πως η συμφωνία με την Τουρκία είναι άκυρη και πως αποτελεί η Τουρκία αποτελεί απειλή.

Στηρίζει ο Αμερικανός πρέσβης: «Προκλητικό το μνημόνιο»

Σε ημερίδα με θέμα την Ανατολική Μεσόγειο χθες Πέμπτη, ο Τζέφρι Πάιατ, σημείωσε πως οι σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα είναι καλύτερες από ποτέ και ότι πιστεύει πως η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη άνθιση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σχετικά με το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης «Το μνημόνιο με τη Λιβύη δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή». Παράλληλα, για την τουρκική επιθετικότητα επεσήμανε: «… και εμείς και η Ελλάδα αναγνωρίζουμε πως πρέπει κατηγορηματικά η Τουρκία να παραμείνει προσηλωμένη στη Δύση και μέλος της νατοϊκής συμμαχίας».
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ