2019-12-07 09:00:28
Φωτογραφία για Λαθρομετανάστευση: Οι αριθμοί τρομάζουν και η πραγματικότητα προβάλει εφιαλτική για την Ελλάδα και τους Έλληνες!
Το μέγεθος της απειλής, σε βάθος χρόνου, είναι τεράστιο και η Άγκυρα φιλοδοξεί καταφανώς να τη χρησιμοποιήσει ως έναν πανίσχυρο μοχλό πίεσης.

Γράφει ο Δημήτρης Κυπριώτης

..."Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση, αισθανόμενη ότι η πίεση είναι ήδη ασφυκτική, επεξεργάζεται σενάρια αποφόρτισης της τρέχουσας πίεσης που σε καμιά περίπτωση δεν αίρουν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα. Ήδη έχουν μετεγκατασταθεί 9.500 άτομα σε δομές της ηπειρωτικής χώρας(από τα 20.000 που προβλέπει ο προγραμματισμός), αλλά παρόλα αυτά, τα νησιά δεν έχουν ανακουφιστεί καθόλου, αφού οι μετακινηθέντες έχουν ταχύτατα αντικατασταθεί από νέες αφίξεις!"

Όσο περνάει ο καιρός τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η παράνομη μετανάστευση, αρχίζουν να γίνονται οξύτερα και να εξαπλώνονται, εκτός από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στην ηπειρωτική Ελλάδα, δημιουργώντας εστίες έντασης στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και γενικότερα τριγμούς στην κοινωνική τους συνοχή.


Τα προβλήματα δεν εντοπίζονται μόνο στην άσχημη σημερινή εικόνα που όλοι μας παρακολουθούμε, αλλά ιδιαίτερα στην προβολή της, αν μπορέσουμε να σκεφτούμε και να ερμηνεύσουμε αυτήν την προβολή στο άμεσο μέλλον, αλλά και πολύ περισσότερο στο απώτερο. Η θέση αυτή δεν είναι ούτε αυθαίρετη ούτε είναι μέρος ενός απαισιόδοξου σεναρίου. Είναι μία εικόνα της πραγματικότητας που υφίσταται η χώρας μας, όσο θα συνεχίζεται η ίδια τακτική από πλευράς Τουρκίας, όπως και η ατολμία των ελληνικών κυβερνήσεων για λήψη αποτελεσματικών μέτρων, αλλά και η ανοχή που επιδεικνύεται από την ΕΕ, ιδιαίτερα από τη Γερμανία που υπήρξε ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας με την Τουρκία του Ερντογάν, για το Προσφυγικό –Μεταναστευτικό.

Από την αρχή της συμφωνίας, πολύ περισσότερο ύστερα από τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής της, ήταν «ηλίου φαεινότερο» , ότι το προσφυγικό έχει αντικατασταθεί πάνω από 80% από την παράνομη μετανάστευση και χρησιμοποιείται από την Τουρκία με πολύ συστηματικό τρόπο, σε ότι αφορά την προώθηση παράνομων μεταναστών και μιας μειοψηφίας προσφύγων στην Ελλάδα. Και αυτό γίνεται για να ασκεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη πίεση στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να επιβάλει τετελεσμένα υπέρ των συμφερόντων της, άσχετα αν αυτά παραβιάζουν κάθε έννοια του Διεθνούς δικαίου, το οποίο σε τελικά ανάλυση το έχει γραμμένο κανονικά στα παλιά των υποδημάτων της. Το θράσος δε στην περίπτωση αυτή της Τουρκίας δεν έχει και όρια, αφού επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο για τις πράξεις της και το μη σεβασμό του από την Ελλάδα!

Τα αριθμητικά στοιχεία που έχουν καταγραφεί την τελευταία περίοδο, είναι αποδεικτικά όλων των παραπάνω :

● Οι αφίξεις στην Ελλάδα, το πρώτο εννεάμηνο του 2019, από ξηρά και θάλασσα ανήλθαν σε 46.100, αυξημένες κατά 24% σε σχέση με το 2018, ενώ οι αφίξεις μόνο διά θαλάσσης αυξήθηκαν κατά 54%.

● Σε ημερήσια βάση, τους τελευταίους μήνες, οι αφίξεις ανέρχονται έως και σε εκατοντάδες. Αν υποθέσουμε ότι αυτή την ώρα βρίσκονται στην Ελλάδα 100.000 αιτούντες άσυλο, με ρυθμό μόνο 300 ατόμων την ημέρα, ο διπλασιασμός τους είναι ζήτημα ενός χρόνου το πολύ. Και ο πολλαπλασιασμός τους είναι ζήτημα λίγων ετών ● Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι αιτούντες άσυλο στην Κύπρο φθάνουν ήδη το 1,8% του πληθυσμού, σύντομα θα υπερβούν το 3,5% και, όπως ανέφερε αυτές τις μέρες ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, αν οι ροές παραμείνουν σταθερές, σε πέντε χρόνια θα έχουν ανέλθει σε 100.000 και η αναλογία τους επί του κυπριακού πληθυσμού θα είναι ένας προς οκτώ.

Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμη και οικονομική!

Ας δούμε τώρα και μια άλλη πλευρά του ζητήματος, που έχει να κάνει με την σοβαρή απασχόληση των Ενόπλων Δυνάμεων, πέραν της κύριας αοποστολής τους, επιχειρησιακής εκπαίδευσης και ετοιμότητας!

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, «στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνδρομής και του κεντρικού συντονιστικού ρόλου που έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις για την εύρυθμη λειτουργία, των δομών φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών», ξεπέρασαν τους 55.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε 34 δομές φιλοξενίας που διαχειρίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.!

Οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων παρείχαν 37.096 μερίδες φαγητού από τις οποίες 232 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα τους. Για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων και μεταναστών διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και όλα αυτά από τα πενιχρά κονδύλια που διατίθενται και επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό των Κλάδων, τη στιγμή που πάσχει ακόμα κι η συντήρηση του υπάρχοντος εξοπλισμού!

Η προβολή των αριθμητικών στοιχείων στο μέλλον.

Με τα παραπάνω μόνο δεδομένα, γιατί υπάρχουν και άλλα, αν γίνει η προβολή τους στο μέλλον, είναι αρκετό για την Τουρκία, αν συνεχίσει με επιμονή και υπομονή να «σπρώχνει» κάθε ημέρα μερικές εκατοντάδες ανθρώπους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, να διαμορφώσει συνθήκες πραγματικής ασφυξίας, μέχρι και κατάρρευσης ακόμη των αντοχών της Ελλάδας και της Κύπρου σε επίπεδο υποδομών, άσκησης κοινωνικής πολιτικής , αλλά και της κοινωνικής συνοχής τους.

Το μέγεθος της απειλής, σε βάθος χρόνου, είναι τεράστιο και η Άγκυρα φιλοδοξεί καταφανώς να τη χρησιμοποιήσει ως έναν πανίσχυρο μοχλό πίεσης, προκειμένου να φέρει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης όλων των ειδών τα ενεργειακά, συνοριακά και πολιτειακά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.

Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση, αισθανόμενη ότι η πίεση είναι ήδη ασφυκτική, επεξεργάζεται σενάρια αποφόρτισης της τρέχουσας πίεσης που σε καμιά περίπτωση δεν αίρουν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα. Ήδη έχουν μετεγκατασταθεί 9.500 άτομα σε δομές της ηπειρωτικής χώρας(από τα 20.000 που προβλέπει ο προγραμματισμός), αλλά παρόλα αυτά, τα νησιά δεν έχουν ανακουφιστεί καθόλου, αφού οι μετακινηθέντες έχουν ταχύτατα αντικατασταθεί από νέες αφίξεις!

Επειδή λοιπόν τα νησιά ασφυκτιούν, οι τοπικές αρχές αρνούνται τη δημιουργία νέων κλειστών δομών στις περιοχές τους, ενώ στην ηπειρωτική χώρα οι αντιδράσεις στην απόπειρα μαζικής εγκατάστασης αιτούντων άσυλο εντείνονται συνεχώς και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ενταθούν πολύ περισσότερο, όσο κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί με τη συνεργασία των (δικών της άλλωστε) περιφερειαρχών να τις χαμηλώσει!
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ