2019-12-07 11:21:01
Φωτογραφία για Από διαχειριστής κεφαλαίων στη Wall Street…. «βασιλιάς» του μπουρίτο
Τα διδάγματα ενός επιχειρηματία που άφησε μια καριέρα στη Wall Street για να ακολουθήσει το όνειρό του δημιουργώντας μια επιχείρηση από το μηδέν

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να έχεις μια καριέρα, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια». Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο Στίβεν Μαρκς, ο οποίος παραιτήθηκε από τη δουλειά του στη Wall Street, δουλεύοντας για κορυφαίο hedge fund, μέχρι που έκλεισε εισιτήρια χωρίς επιστροφή για την Αυστραλία για να πραγματοποιήσει το όνειρό του.

Από διαχειριστής κεφαλαίου… ιδρυτής

Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, ο Μαρκς είναι ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Guzman y Gomez, της αλυσίδας casual-dining που δημιουργήθηκε στην Αυστραλία.

Ο Μαρκς ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το 2006 και έκτοτε διευρύνθηκε σε 115 τοποθεσίες σε ολόκληρη την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία.

Αλλά, όπως είπε στο CNBC Make It, πρόκειται για ένα success story που ξεκίνησε κάπως… τυχαία.


«Ξεκίνησα με το σχέδιο κατασκευής ενός ξενοδοχείου δίπλα στην θάλασσα». Ωστόσο, ενώ προσπαθούσε να το υλοποιήσει, ξαφνικά του προέκυψε μια άλλη ιδέα.

«Μου έλειπε πραγματικά το καλό μεξικάνικο φαγητό», δήλωσε ο Μαρκς, σημειώνοντας ότι αυτό είχε «χαλάσει» στη Νέα Υόρκη.

«Δεν ήξεραν τι σημαίνει καλό μεξικάνικο φαγητό στην Αυστραλία. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα μαύρα φασόλια είναι ελιές»!

Έτσι, ο Μαρκς πήρε την απόφαση και επένδυσε όλες του τις οικονομίες που είχε κάνει από την Wall Street για να δημιουργήσει ένα εμπορικό σήμα που πίστευε ότι δεν θα μπορούσε να αποτύχει.

«Ο λόγος που γίνεσαι επιχειρηματίας είναι επειδή νομίζεις ότι θα κάνεις κάτι καλύτερο»

«Διάλεξα το καλύτερο προσωπικό από τα εστιατόρια της Λατινικής Αμερικής και έφερα σεφ από το Μεξικό», είπε.

«Μεγάλωσα σκεπτόμενος επιχειρηματικά και ήξερα ότι δεν ήθελα να αντιγράψω κάποιον άλλο. Ο λόγος που γίνεσαι επιχειρηματίας είναι επειδή νομίζεις ότι θα κάνεις κάτι καλύτερο».

Δημιουργώντας ένα brand

Δεν ήταν εύκολη επιχειρηματική κίνηση, ωστόσο, σημείωσε ο Μαρκς.

«Πρέπει πραγματικά να εκπαιδεύσουμε την αγορά», είπε, υπενθυμίζοντας την τακτική του να παρέχει δωρεάν burrito κάποιες μέρες μες στην εβδομάδα για να κερδίσει πελάτες.

«Είχα εμμονή με το να κάνω τους ανθρώπους να αγαπήσουν το εμπορικό σήμα GyG», δήλωσε ο Μαρκς.

«Πολλοί επιχειρηματίες κάνουν το λάθος να προχωρούν ευρέως και να επεκτείνουν την επιχείρησή τους ασταμάτητα», συνέχισε. «Εγώ όμως, κρατούσα τα πράγματα προσγειωμένα στο Σίδνεϊ τα πρώτα χρόνια».

Μαθήματα από τη Wall Street

Αυτή η προσέγγιση τράβηξε σύντομα το βλέμμα των επενδυτών, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να υποστηρίξουν την αναπτυσσόμενη μάρκα GyG.

Ωστόσο, ο Μαρκς είπε ότι οι μέρες του στη Wall Street τον είχαν διδάξει να επιλέγει προσεκτικά τους επενδυτές του και αντί να πάρει χρήματα από ανθρώπους που δεν ήταν ευθυγραμμισμένοι με το όραμά του, επέλεξε αντ ‘αυτού να συνεχίσει να ψάχνει.

«Πιστεύω ότι ο πόνος είναι ένα προνόμιο», δήλωσε.

«Ήθελαν κάποιοι να επενδύσουν, αλλά δεν ήθελα εγώ. Λοιπόν, έπρεπε να το καταφέρουμε να λειτουργήσει, ακόμα και όταν τελείωναν τα χρήματα».

Τρία χρόνια και έξι εστιατόρια μετά, η υπομονή του Μαρκς απέδωσε, έτσι ο ίδιος και ο συνέταιρός του, συναντήθηκαν με την ομάδα πίσω από τα McDonald’s Αυστραλίας, με την οποία είπε ότι μοιράστηκε το ίδιο πάθος και εκείνη βοήθησε να τροφοδοτήσει την εσωτερική και διεθνή επέκταση της εταιρείας.

Επιστροφή στο σπίτι

Μια δεκαετία αργότερα, ο Μαρκς έχει στο μυαλό του την επιστροφή στην Αμερική. Η GyG πρόκειται να ανοίξει το πρώτο της εστιατόριο στη Βόρεια Αμερική στο Σικάγο στις αρχές του 2020.

Για τον λόγο αυτό, ο Μαρκς δήλωσε ότι το εμπορικό σήμα θα επικεντρωθεί σε τοποθετήσεις drive-through καθώς πηγαίνει «μαζί» με σημαντικούς παίκτες όπως την Chipotle και την Taco Bell.

Ωστόσο, ο Αμερικανός επιχειρηματίας, ο οποίος υπέγραψε συμφωνία διαπραγμάτευσης 44 εκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρεία επενδύσεων TDM Partners τον Αύγουστο του 2018 για να βοηθήσει αυτή την επέκταση, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η GyG έχει ό, τι χρειάζεται για να κερδίσει ξανά μια νέα αγορά.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ