2019-12-08 19:47:10
Φωτογραφία για Επιστρέφει η «τράπεζα θεμάτων» στο Λύκειο – Αλλαγές και στα θεμέλια της εκπαίδευσης
Αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα του Λυκείου προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, περιλαμβάνουν την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων.

Παράλληλα, δρομολογούνται αλλαγές στο εθνικό απολυτήριο και στα προγράμματα σπουδών των δύο βαθμίδων, ξεκινώντας από τα «θεμέλια», δηλαδή το νηπιαγωγείο.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι η τράπεζα θεμάτων θα εφαρμοστεί από το επόμενο σχολικό έτος 2020-2021 για όλες τις τάξεις του λυκείου, με στόχο να διασφαλίζονται η αξιοπιστία και η αντικειμενικότητα της βαθμολόγησης των μαθητών.

Όπως είπε τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα θα συνεχίσουν να είναι τέσσερα, όπως σήμερα, ενώ ταυτόχρονα, από το ίδιο σχολικό έτος για τους μαθητές που θα εισαχθούν στην Α΄ Λυκείου, θα συνυπολογίζονται, με αυξανόμενη διαβάθμιση ανά τάξη, οι επιδόσεις των τριών τάξεων του λυκείου για την απόκτηση του εθνικού απολυτηρίου.


Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται στα τέσσερα μαθήματα στο τέλος της Γ΄ Λυκείου για να λάβουν το απολυτήριο.

Στόχος οι κρίσιμες δεξιότητες

Παράλληλα, δρομολογούνται αλλαγές στα προγράμματα σπουδών των δύο βαθμίδων, και -όπως είπε η υπουργός- στόχος είναι οι μαθητές να αποκτούν κρίσιμες δεξιότητες, όπως η κριτική σκέψη και η συνεργατικότητα αλλά και ουσιαστική γνώση των τεχνολογιών και της χρήσης του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με την ίδια, για τους στόχους αυτούς θα εμπλουτιστεί το σχολικό πρόγραμμα με νέες θεματικές (π.χ. εθελοντισμός, επιχειρηματικότητα, σεξουαλική αγωγή, καταπολέμηση των εξαρτήσεων), ενώ θα αναμορφωθούν τα υπάρχοντα προγράμματα και βιβλία καθώς και πιθανόν οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων.

Οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η δημοσιοποίηση του νέου συστήματος αξιολόγησης και χρηματοδότησης των ΑΕΙ στέλνει σαφές μήνυμα, σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, για αλλαγή νοοτροπίας.

«Επιτέλους να υλοποιούμε πολιτικές με την απαιτούμενη τεκμηρίωση και σχεδιασμό, με αντικειμενικούς δείκτες, κριτήρια ποιότητας και επιβράβευσης της προσπάθειας» σημείωσε.

Μιλώντας για τα νέα πανεπιστημιακά τμήματα η υπουργός Παιδείας ανέφερε πως η αξιολόγηση των πανεπιστημίων θα ξεκινήσει μόλις συσταθεί η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, «το συντομότερο δυνατόν και σίγουρα εντός του 2020».

Ξεκίνημα από τα «θεμέλια»

Αναφερόμενη στις επιδόσεις της Ελλάδας στον διαγωνισμό PISA η κ. Κεραμέως τόνισε πως «πράγματι, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA για το 2018 καταδεικνύουν μία χρόνια παθογένεια του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Απαιτούνται δομικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις, ξεκινώντας από τα «θεμέλια», δηλαδή από το ίδιο το νηπιαγωγείο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι οι γνώσεις και εμπειρίες που προσλαμβάνουν τα παιδιά έως τα 6 τους διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική και παιδαγωγική ανάπτυξή τους και βελτιώνουν σημαντικά τις μελλοντικές μαθησιακές τους επιδόσεις σε κρίσιμες δεξιότητες. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, όπως η κριτική σκέψη και η συνεργατικότητα. Να επιβραβεύεται η επιδίωξη για συνεχή αυτοβελτίωση και όχι να συντηρούμε πρότυπα ήσσονος προσπάθειας και εξισωτισμού προς τα κάτω. Οι πρωτοβουλίες μας υπηρετούν αυτή τη λογική. Σε βάθος χρόνου, με μέθοδο και συνέπεια, μπορούμε να βελτιώσουμε το επίπεδο των δεξιοτήτων των μαθητών μας».

«Έρχονται αξιολογήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων και εκπαιδευτικών»

Προ ημερών, μιλώντας στο One Channel η υπουργός Παιδείας, είχε αναφερθεί εκτενώς στις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον τομέα της Παιδείας.

Είχε σταθεί μάλιστα στην αξιολόγηση τόσο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όσο και των εκπαιδευτικών.

Σχετικά, μάλιστα, με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είχε υπογραμμίσει ότι θα είναι «άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιμόρφωση».
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ