2019-12-08 22:26:10
Φωτογραφία για Κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας: Εφαρμόζει τη συμφωνία με τη Λιβύη - Στέλνει ερευνητικό πλοίο στην Κρήτη
Στην πολιτική των τετελεσμένων παραμένει προσκολλημένη η Άγκυρα η οποία έχει στείλει

στον ΟΗΕ τη συμφωνία με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Εντύπωση προκάλεσε και η προκλητική δήλωση του Τούρκου πρέσβη στην Ελλάδα ότι η Τουρκία διαθέτει τη μεγάλυτερη ακτογραμμή και επομένως θα πρέπει να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά της στην Αντολική Μεσόγειο.

Δεν μπορεί, ακόμη, να περάσει στα ψιλά το γεγονός ότι με την προ ολίγων ημερών επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επισήμανε ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν επήρεια στον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών πέραν της ζώνης που προσδιορίζεται από τη χωρική τους θάλασσα. Δηλαδή, η Άγκυρα με την μορφή μανιφέστου επαναφέρει την θέση της ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο.

Η Άγκυρα, πάντως, δεν φαίνεται να υποχωρεί, αντιθέτως διαμηνύει εδώ και καιρό ότι θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις, δοκιμάζοντας έτσι τις ελληνικές αντοχές.


Σχεδιάζει, μάλιστα, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο Κύπρου, να στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, σε μια πρώτη προσπάθεια να επιβάλει νέα τετελεσμένα, αλλά και για να ανιχνεύσει τις ελλαδικές αντιδράσεις.

Πρώτο βήμα, συνεπώς, είναι η αποστολή ενός ερευνητικού σκάφους και αργότερα, μετά το τέλος των σεισμικών ερευνών, γεωτρύπανου. Η δεύτερη φάση δεν αναμένεται ότι θα γίνει αμέσως.

Μετά το φυσικό αέριο, οι ανατροπές

Παράλληλα, θα συνεχίζονται οι παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία βρίσκονται τα δυο γεωτρύπανα και τα δυο ερευνητικά σκάφη.

Η Άγκυρα προφανώς και επενδύει στην ανακάλυψη φυσικού αερίου. Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, να εντοπίσει δηλαδή φυσικό αέριο στα σημεία που διενεργεί γεωτρήσεις, τότε θα υπάρχουν ανατροπές και θα αντιμετωπίζει τις όποιες πολιτικές συζητήσεις από άλλη οπτική γωνία.

Όπως εξήγησε διπλωματική πηγή, σε μια τέτοια περίπτωση ούτε προσχηματικά δεν θα συζητά το Κυπριακό. Θα αξιοποιήσει το αέριο χωρίς κανείς να την εμποδίσει. Όταν, μάλιστα, δεν θα επηρεάζει θαλασσοτεμάχια που έχουν αδειοδοτηθεί.

Αλλά και να μην εντοπίσει φυσικό αέριο, ο στόχος παραμένει όπως έχει διαμορφωθεί εξαρχής: Θα πιέσει για να αρχίσει ένας διάλογος-πακέτο για όλες τις «εκκρεμότητες», περιλαμβανομένου και του φυσικού αερίου.

Ο ευρύτερος σχεδιασμός της Άγκυρας

Είναι σαφές πως η Άγκυρα διαμορφώνει έναν ευρύτερο σχεδιασμό, τον οποίο υλοποιεί βαθμηδόν. Ο σχεδιασμός αυτός συνδέεται με το όραμα για τη «Μεγάλη Τουρκία», που έχει ως χρονικό ορίζοντα το 2023, όταν δηλαδή θα συμπληρωθούν 100 χρόνια τουρκικού κράτους.

Ο στόχος είναι, μέχρι τότε, να επεκταθεί η Τουρκία, να μεγαλώσει με νέα εδάφη και να αυξήσει την επιρροή της. Να καταστεί περιφερειακή δύναμη, η οποία δεν θα έχει εξάρτηση από άλλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η κατοχική Τουρκία έχει στρατιωτικές βάσεις στο Σουδάν και το Κατάρ. Στην Αιθιοπία έχουν στείλει αξιωματικούς και εκπαιδεύουν τον τοπικό στρατό. Στην Κύπρο έχει κατοχικό στρατό ενώ έχει στρατιωτική παρουσία στη Συρία.

Δώρα στη Λιβύη μετά την υπογραφή

Η κατοχική Τουρκία αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη απέστειλε δώρα στο καθεστώς της Τρίπολης. Έστειλε πυραύλους και drones για στρατιωτική χρήση.

Σημειώνεται συναφώς ότι ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει το καθεστώς πως σε περίπτωση που δεν θα υπέγραφε το κείμενο συνεργασίας, τότε θα διακοπτόταν κάθε βοήθεια από την Τουρκία. Εννοώντας οικονομική και στρατιωτική, που δίνει η Άγκυρα στηρίζοντας το καθεστώς.

Δυσκολίες στον καθορισμό ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου

Ελλάδα και Αίγυπτος μπορεί να έχουν συμφωνήσει, κατά το πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο, να επιταχύνουν τις συζητήσεις για τον καθορισμό των μεταξύ τους ΑΟΖ, ωστόσο αυτό αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα ανησυχεί έντονα για το Μεταναστευτικό καθώς η Τουρκία στέλνει συνεχώς μετανάστες προς την Ελλάδα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ