2019-12-09 15:17:12
Φωτογραφία για Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Navtex για άσκηση ανάμεσα σε Ρόδο-Καστελόριζο
Οδηγία προς ναυτιλλομένους (Navtex), με την οποία "κλειδώνει" θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο εξέδωσε η Άγκυρα, όπως μεταδίδει το philenews. Σύμφωνα με τη Navtex 1465/19, η Τουρκία σχεδιάζει τη διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά αύριο Τρίτη 10 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex με την οποία αναφέρει ότι η ελληνική Navtex HA46-663/19 -για ασκήσεις ανοιχτά του Καστελόριζου στις 19 Δεκεμβρίου- μεταδόθηκε από "μη εξουσιοδοτημένο σταθμό".

"Πόλεμος" ανακοινώσεων Ελλάδας - Τουρκίας

Την Κυριακή, συντηρήθηκε η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με φόντο τη συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης ανακοίνωσε την Κυριακή, ότι έχουν τεθεί σε ισχύ συμφωνίες με την Τουρκία, σχετικά με τους τομείς της θαλάσσιας δικαιοδοσίας, καθώς και για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια.


Με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Διεθνές Συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για αβάσιμους, ψευδείς, συκοφαντικούς και εχθρικούς ισχυρισμούς εναντίον της ιστορίας της Τουρκίας. Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταλόγισε στην Τουρκία προσπάθεια διαστρέβλωσης των γεγονότων που "προκαλεί θλίψη" και "την εκθέτει".

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ο Δένδιας

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης θα τεθεί επί τάπητος κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Την Κύπρο εκπροσωπεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης και την Ελλάδα ο Νίκος Δένδιας.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ