2019-12-09 20:31:38
Φωτογραφία για Αύξηση αμυντικών δαπανών ζητούν οι Στρατηγοί
Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ζητά γρήγορες κινήσεις σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό της χώρας αλλά και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ - [email protected]

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας -και πριν αλλά και μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν- εμφανίζονται σίγουροι για μια από τις εκτιμήσεις που κάνουν: η Τουρκία θα κλιμακώσει την ένταση στα ελληνοτουρκικά. Τα γεγονότα τούς επιβεβαιώνουν, αφού, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση, η Άγκυρα, με μια σειρά ΝΑVΤΕΧ, έδειξε τις προθέσεις της στον θαλάσσιο διάδρομο που -κατά την παράλογη άποψή της- τη συνδέει με τη Λιβύη! Η ανησυχία είναι τόσο μεγάλη, ώστε, μετά από πάρα πολλά χρόνια, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μιλά για την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών της χώρας προκειμένου να γίνουν κάποιες γρήγορες κινήσεις σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό της χώρας αλλά και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση με τον Ερντογάν πριν ακόμη πάει στο Λονδίνο, είχε αποφασίσει ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση την αύξηση των αμυντικών δαπανών. Ήταν ενδεικτική η δήλωσή του στην επιτροπή εξοπλισμών την Παρασκευή: «Θα προτιμούσα να χάσω τον ύπνο μου μπροστά στο ενδεχόμενο να με καλέσουν σε μια εξεταστική (σ.σ.: εννοεί ως κατηγορούμενο), παρά να χάνω τον ύπνο μου επειδή δεν έκανα τίποτα για να αναβαθμίσω τα αεροσκάφη F-16 με δραματικά καλύτερες επιχειρησιακά δυνατότητες. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επαύξηση της ετοιμότητάς μας αυτό τον καιρό και τις υπαρκτές απειλές που συμφωνούμε ότι περικυκλώνουν τη χώρα μας. Τώρα πρέπει να αναβαθμιστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Τώρα είναι η ώρα, όχι αύριο, τώρα».

Σε όσους εξέφρασαν κάποιες αντιρρήσεις ο κ. Παναγιωτόπουλος θέτει το ερώτημα: «Αν δεν το κάνουμε τώρα, πότε θα γίνει;». Το ερώτημα έχει να κάνει με την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, η οποία -κατά την άποψη των επιτελών του- θα επιδεινωθεί. Ήδη η Άγκυρα, μετά από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, όχι μόνο προχώρησε στην επικύρωση του μνημονίου συνεργασίας με τη Λιβύη, αλλά και άρχισε να εκδίδει ΝΑVΤΕΧ στη θαλάσσια περιοχή που υποτίθεται ότι συνδέει την Τουρκία με τη Λιβύη. Επίσης εξέδωσε και ΝΑVΤΕΧ με την οποία χαρακτηρίζει... παράνομη ελληνική ΝΑVΤΕΧ η οποία περιελάμβανε την «επίμαχη» -κατά την Τουρκία-περιοχή και το Καστελλόριζο!

Ο κ. Παναγιωτόπουλος θα ζητήσει την αύξηση των αμυντικών δαπανών όχι μόνο για να γίνουν γρήγορα κάποια «μερεμέτια» στο εξοπλιστικό οικοδόμημα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και για να δοθούν κάποια επιπλέον χρήματα σε εξειδικευμένες κατηγορίες στελεχών. Για παράδειγμα, μέσα στις προθέσεις του είναι να αυξήσει το πτητικό επίδομα που λαμβάνουν οι χειριστές των μαχητικών αεροσκαφών.

Η σύγκριση με την Τουρκία σε ό,τι έχει να κάνει με τις αμυντικές δαπάνες είναι καταλυτική υπέρ των γειτόνων. Τα τελευταία χρονιά το καθεστώς Ερντογάν αύξησε τις αμυντικές δαπάνες κατά 24%! Η Ελλάδα το 2018 ξόδεψε 5,2 δισ. δολάρια για την άμυνα, που αντιστοιχεί στο 2,4% του ΑΕΠ.

Τα νέα «εθνικά» όπλα των Τούρκων που προβληματίζουν

Ακόμη κι αν το αίτημα της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας γίνει δεκτό, το εξοπλιστικό χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι δύσκολο να καλυφθεί. Η Τουρκία έχει φτάσει στο επίπεδο να καλύπτει τις εξοπλιστικές της ανάγκες σε ποσοστό 65% από δικές της εταιρείες! Κάποια από τα όπλα που έχει αρχίσει να παράγει αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική άμυνα. Τα πιο πρόσφατα προβλήματα είναι δύο:

•Η Τουρκία θα είναι έτοιμη μέσα στο 2020 να κάνει επιθέσεις με σμήνη drones! Επιθέσεις σαν κι αυτή που έγινε στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν drones που δεν έγιναν αντιληπτά από την πιο ακριβή αεράμυνα του κόσμου! Η Σαουδική Αραβία έχει αγοράσει ό,τι πωλείται από συστήματα αεράμυνας για να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις της. Όπως αποδείχθηκε, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το σμήνος «φθηνών» drones που έκανε την επίθεση. Η Τουρκία έχει κατασκευάσει το droneKargu, το οποίο έχει σχεδιαστεί για επιθέσεις σε σμήνος 30 τουλάχιστον drones! Αυτά τα drones θα χρησιμοποιούνται και από πλοία του τουρκικού ναυτικού. Ηδη σε κάποιες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί από πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού να απονηώνονται από τουρκικά πολεμικά πλοία που πλέουν στο Αιγαίο.

•Οι Τούρκοι βελτίωσαν τον πύραυλο SOΜ-Β1, με βάση τις παρατηρήσεις των αεροπόρων που τον χρησιμοποίησαν. Βασικός στόχος των Τούρκων είναι να δοθεί μεγαλύτερη εμβέλεια στον SOΜ-Β1, φτάνοντας ή και ξεπερνώντας το βεληνεκές των Scalp που η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια.

ΠΗΓΗ: REALNEWS08/12/2019 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr]

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ