2019-12-10 09:15:56
Φωτογραφία για Αποκαλύπτονται τα μυστικά του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου
Ο Τιτάνας είναι ο μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του Κρόνου και ο δεύτερος μεγαλύτερος στο Ηλιακό μας σύστημα μετά τον Γανυμήδη του Δία. Για χρόνια παρέμενε ένα μυστήριο για τους αστρονόμους, αφού η ατμόσφαιρά του αποτελούνταν από μία παχιά πορτοκαλί ομίχλη η οποία εμπόδιζε το ηλιακό φως να φτάσει στην επιφάνειά του. Το Cassini της NASA όμως το οποίο βρέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο από το 2004 έως το 2017, κατέγραψε υπέρυθρες και ραντάρ εικόνες από την επιφάνεια του Τιτάνα, αποκαλύπτοντας στους ερευνητές τα γεωλογικά χαρακτηριστικά του και  παρέχοντας τον πρώτο γεωμορφολογικό χάρτη ολόκληρης της επιφάνειας, ο οποίος αναρτήθηκε στο Nature.

Οι ερευνητές του Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA, συγκέντρωσαν τις πληροφορίες και τις χώρισαν σε έξι κατηγορίες. Λίμνες (μπλε), κρατήρες (κόκκινο), αμμόλοφοι (μωβ), πεδιάδες (πράσινο), βουνά (πορτοκαλί) και λαβύρινθοι οι οποίοι μοιάζουν με πολύ διαβρωμένα οροπέδια (ροζ), αντικατοπτρίζονται όλα στο χάρτη που βλέπετε παρακάτω.

Γρήγορα παρατηρεί κανείς πως τα γεωλογικά χαρακτηριστικά ορίζονται από το γεωγραφικό πλάτος. Ο ισημερινός καλύπτεται κυρίως από αμμόλοφους, οι πόλοι έχουν λίμνες και λαβυρίνθους ενώ ενδιάμεσα επικρατούν πιο επίπεδα εδάφη.

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Φαρμακοποιοί και στα σχολεία!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Φαρμακοποιοί και στα σχολεία!
Η λευκή ASUS ROG Strix RTX 2080 Ti
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η λευκή ASUS ROG Strix RTX 2080 Ti
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ