2019-12-10 16:00:22
Φωτογραφία για Ιδού ο χάρτης με τα όνειρα Ερντογάν… Μέχρι Κρήτη & Ρόδο, “κόβει” Κύπρο (vid.)
Χάρτες που παρουσιάζουν τις προθέσεις της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου παρουσίασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο δίκτυο TRT. Στους χάρτες απεικονίζονται οι θαλάσσιες ζώνες στις οποίες η Άγκυρα διατείνεται πως έχει δικαιοδοσία, με τις ζώνες αυτές να εκτείνονται νότια της Ρόδου, ανοιχτά της Καρπάθου και νότια της Κρήτης.

Oι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας εμφανίζονται κατά τους χάρτες να συνορεύουν με τις θαλάσσιες ζώνες της Λιβύης, με τα όρια τους να βρίσκονται νοτιοανατολικά της Κρήτης, βάσει της συμφωνίας Άγκυρας – Τρίπολης. Ο κ. Ερντογάν είπε ότι Άγκυρα και Τρίπολη έχουν πλέον τη δυνατότητα πραγματοποίησης κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι βάσει της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος δεν μπορούν να σχηματίσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου, χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας.Αναφερόμενος, δε, στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα, έκανε λόγο για διεθνές σκάνδαλο και προειδοποίησε πως η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα.


Σε ό,το αφορά την αγορά νέων τουρκικών ερευνητικών πλοίων, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας επιβεβαίωσε τις διαδικασίες προμήθειας πλοίου – γεωτρύπανου. Τόνισε, μάλιστα, ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες όχι μόνο θα συνεχιστούν στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά θα επεκταθούν και στη Μαύρη Θάλασσα.

[Libya ile Doğu Akdeniz Mutabakatı]Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımıza rağmen tehdit ettiler ama biz tehditlerle aldırmadık.https://t.co/Hq23nyhAkj pic.twitter.com/0v8tC5vjjh

— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) 9 Δεκεμβρίου 2019
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ