2019-12-10 21:37:35
Φωτογραφία για Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του Καθεδρικού Ναού στη Στοκχόλμη
Ενθουσιασμός και συγκίνηση για την Ομογένεια της Στοκχόλμης, αφού πρόσφατα αξιώθηκε

να γιορτάσει την ολοκλήρωση της εξωτερικής εκ βάθρων αποκατάστασης του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μιας τέτοιας έκτασης και μεγέθους ανακαίνιση.

Ο ναός είναι νεογοτθικού ρυθμού, με λιτές γραμμές στο εσωτερικό του, θεμελιώθηκε το 1889, η δε κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1890 και δωρίσθηκε στη Μητρόπολη Σουηδίας το 1976.

Το συντονιστικό ρόλο της ανακαίνισης είχε αναλάβει ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας Κλεόπας, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούνιο του 2014.

Στη διαρρεύσασα πενταετία, πραγματοποιήθηκαν μεμονωμένες και επιλεγμένες παρεμβάσεις και στο εσωτερικό του ναού, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η δημιουργία του Μουσείου Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς, μιας βιβλιοθήκης και τριών γραφείων, ο εξωραϊσμός της αυλής και η δημιουργία πρόσβασης στο ναό ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα οποία εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Στοκχόλμη.


Στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε στο ναό ο μητροπολίτης Κλεόπας, την Κυριακή, 1η Δεκεμβρίου, επισήμανε στην ομιλία του τα εξής: “Με τη συντήρηση και αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού, συνεισφέρουμε στην πνευματική ανάγκη της κοινωνίας να γνωρίσει το παρελθόν της και να το συνδέσει με το μέλλον της. Πρόκειται για τη διαφύλαξη της μνήμης μιας κοινωνίας και ενός λαού και την ανάδειξη των υλικών και πνευματικών έργων που δημιούργησε ο λαός αυτός, σε συγκεκριμένο χωρόχρονο.

Ο Καθεδρικός Ναός αποτελεί σημείο πνευματικής αναφοράς, καταλλαγής και συνύπαρξης, στην πολυπολιτισμική κοινωνία που ζούμε. Είναι ιερός χώρος προσευχής, περισυλλογής και διαλόγου - του διορθόδοξου, διαχριστιανικού και διαθρησκευτικού συνδιαλέγεσθαι - που διεξάγεται στα πλαίσια του σεβασμού της ετερότητας – διαφορετικότητας, συμβατού με τα ελληνοχριστιανικά και πανανθρώπινα ιδεώδη.

Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα συνεχίσουμε και με την αποκατάσταση του εσωτερικού του ναού. Έχουμε όλοι μας ευθύνη κι ο καθένας μας ξεχωριστά, ως μέλη της τοπικής Εκκλησίας και της ομογένειάς μας, να συμμετέχουμε ενεργά στα κοινά κι όχι ως θεατές και παρατηρητές.”

Τέλος, ευχαρίστησε όλους όσοι υποστήριξαν οικονομικά την ιστορική αυτή πρωτοβουλία, “τους εγγύς και τους μακράν, στηρίζοντας την Ελλάδα εκτός Ελλάδος"!
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ