2019-12-11 14:22:39
Φωτογραφία για Συναγερμός στο Πολεμικό Ναυτικό για νερό-«δηλητήριο» στη φρεγάτα «Κανάρης»
Νερό «δηλητήριο» έπινε το πλήρωμα της φρεγάτας «ΚΑΝΑΡΗΣ» με τις συγκεντρώσεις

σιδήρου να είναι έως και 15 φορές μεγαλύτερες από τα επιτρεπόμενα όρια αλλά και την παρουσία βαρέων μετάλλων να δημιουργούν μία άκρως ανησυχητική κατάσταση σε μία από τις κύριες μονάδες του Στόλου μας. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων με τη συγκέντρωση σιδήρου στα 3049 mg/l όταν το επιτρεπόμενο όριο είναι 200 mg/l, του μολύβδου στα 18 mg/l με όριο τα 10 mg/l και του νικελίου στα 26 mg/l με όριο τα 20 mg/l σήμανε, όπως ήταν φυσικό, συναγερμό στο Πολεμικό Ναυτικό.

Τα άμεσα μέτρα που ελήφθησαν για να αντιμετωπιστεί η επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία του πληρώματος της φρεγάτας, που καθελκύστηκε τον Μάιο του 1981 στα ναυπηγεία ROYAL SCHELDE της Ολλανδίας και παραλήφθηκε από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τον Νοέμβριο του 2002 αποτελώντας την όγδοη φρεγάτα τύπου STANDARD του Ελληνικού Στόλου, περιγράφει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην απάντηση που έδωσε τη Δευτέρα στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.


«Σε ό,τι αφορά στα διορθωτικά μέτρα που ελήφθησαν άμεσα για την αποκατάσταση των παρατηρήσεων στην Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ, αυτά συνίστανται στην απομόνωση του δικτύου ύδατος μαγειρείου και χώρων σερβιρίσματος και παρασκευής καφέ προς χρήση πόσης και εστίασης, στην προληπτική αλλαγή φίλτρων των βρυσών σε χώρο σερβιρίσματος και μαγειρείου, καθώς και στην προμήθεια και χρήση επαρκούς ποσότητας εμφιαλωμένου ύδατος προς πόση και παρασκευή συσσιτίου. Κατόπιν αυτών πραγματοποιήθηκαν δύο δειγματοληψίες ύδατος από τα ως άνω σημεία λήψης με όλες τις μετρήσεις εντός ορίων».

Οπως σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος, στην Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ, ο θυρεός, της οποίας, απεικονίζει χέρι ανδρός που κρατά αναμμένο πυρσό με φόντο τουρκικό ιστιοφόρο πλοίο, συμβολίζοντας περαιτέρω τη φλόγα της ελληνικής ψυχής που 'πυρπόλησε' τα τουρκικά σχέδια για κυριαρχία στο Αιγαίο, «πραγματοποιήθηκε μία επιπλέον δειγματοληψία ύδατος από βρύση νιπτήρα WC και μια απευθείας από τον κεντρικό αγωγό σύνδεσης των δύο εκ των τεσσάρων δεξαμενών ύδατος πλοίου, οπότε διαπιστώθηκαν τιμές εντός των προβλεπόμενων ορίων σε νικέλιο, όσον αφορά στο δείγμα από τη βρύση WC, και εκτός ορίων σε νικέλιο όσον αφορά στο δείγμα κεντρικού αγωγού σύνδεσης των δύο (2) δεξαμενών».

Για το λόγο αυτό, «τα διορθωτικά μέτρα που ελήφθησαν άμεσα ήταν, η απομόνωση των δύο δεξαμενών τις οποίες ακολούθως η Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ άδειασε και τις επαναπλήρωσε με χρήση αφαλατωτή Reverse Osmosis. Από την 1η Νοεμβρίου 2019 η Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ χρησιμοποιεί αποκλειστικά εμφιαλωμένο νερό προς πόση και παρασκευή συσσιτίου, ενώ ήδη, μετά τον κατάπλου της, ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για την ριζική εξάλειψη του προβλήματος».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά στο πόσιμο νερό στα υπόλοιπα πλοία του ΠΝ καθόσον τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχων, σύμφωνα με τα ισχύοντα θεσμικά κείμενα του ΠΝ, που αφορούν στον προγραμματισμό δειγματοληψιών και μικροβιολογικών αναλύσεων για την ύπαρξη Legionella spp. Όλα τα αποτελέσματα των δειγμάτων κινήθηκαν εντός φυσιολογικών ορίων». Σε κάθε περίπτωση, «οι δεξαμενές ποσίμου ύδατος των Πολεμικών Πλοίων κενώνονται, καθαρίζονται, επιθεωρούνται και συντηρούνται κατά τη διάρκεια τακτικών ή έκτακτων ακινησιών και δεξαμενισμών τους. Αναλόγως των αποτελεσμάτων της επιθεώρησης, εκτελείται τοπική ή ολική βαφή τους με ειδικό χρώμα για το σκοπό αυτό. Επίσης, αντίστοιχη συντήρηση εκτελείται και στα υπόλοιπα τμήματα του δικτύου ποσίμου ύδατος (αντλίες, επιστόμια, φίλτρα, κλπ). Οι εν λόγω εργασίες είναι δυνατόν να εκτελεσθούν και εκτός ακινησίας των Πολεμικών Πλοίων, εφόσον διαπιστωθούν συνεχόμενες μετρήσεις εκτός ορίων κατά τους περιοδικούς χημικούς ελέγχους του ποσίμου ύδατος».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ