2019-12-11 20:35:03
Φωτογραφία για Διαμάχη Coca Cola - Λουξ: Ανακαλείται η απόφαση Ζορμπά για τις αναπαραστάσεις μνημείων
Σε ανάκληση και κατάργηση της απόφασης της πρώην υπουργού Μυρσίνης Ζορμπά

προχωρά η ηγεσία του Υπ. Πολιτισμού γνωστοποιώντας παράλληλα πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε πως ήταν ορθή η διαχείριση που έγινε στο ζήτημα της καμπάνιας της Coca Cola που χρησιμοποιούσε σχέδιο της Ακρόπολης.

Για το θέμα είχε προσφύγει η Λουξ Μαρλαφέκας, η οποία μάλιστα έχει κινηθεί και νομικά καταγγέλοντας αφενός στρέβλωση του ανταγωνισμού, αφετέρου απώλεια εσόδων απ' τα δημόσια Ταμεία με δεδομένο ότι η πολυεθνική δεν κατέβαλε κάποιο Τέλος.

Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο που επικαλείται τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «οι καταγγελίες περί δήθεν απώλειας εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου εκατομμυρίων ευρώ, εξ αιτίας της μη εφαρμογής της απόφασης Ζορμπά, και τα λεχθέντα περί της δήθεν ανοχής της σημερινής πολιτικής ηγεσίας προς την «εταιρεία C. C.», όχι μόνον αποδεικνύονται κενές περιεχομένου, αλλά ενέχουν συκοφαντική δυσφήμιση».


Ακολουθεί το ανακοινωθέν του υπουργείου Πολιτισμού:

«Με αφορμή τον θόρυβο που είχε ξεσπάσει προ διμήνου σχετικά με την δήθεν υποχρεωτική αδειοδότηση εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «αναπαραστάσεων μνημείων» -δυνάμει του άρθρου 46, παρ. 4 του Ν. 3028/2002, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 15 του Ν. 4598/2019- και της δήθεν συνεπαγόμενης απώλειας δημοσίων εσόδων εξ αιτίας της χρήσης αναπαράστασης του Παρθενώνος από πολυεθνική εταιρεία, βάσει της απόφασης της τ. υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνης Ζορμπά (ΦΕΚ 2812/4-7-2019), η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, απηύθυνε σχετικό ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Το ΝΣΚ, στις 25-11-2019 γνωμοδότησε ότι:

1. «Η Υπουργική Απόφαση που προβλέπει διαδικασία αδειοδότησης εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ για «αναπαραστάσεις μνημείων» κείται εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 46, παρ. 4 του Ν. 3028/2002».

2. «Το ΥΠΠΟΑ δεν δύναται να επιβάλλει τέλη σε βάρος της εταιρείας C. C. για την χρήση της αναπαράστασης του αρχαίου μνημείου, με βάση την Υπουργική Απόφαση».

Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι:

1. Η απόφαση Ζορμπά κρίνεται καταργητέα και ανακαλείται.

2. Οι καταγγελίες περί δήθεν απώλειας εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου εκατομμυρίων ευρώ, εξ αιτίας της μη εφαρμογής της απόφασης Ζορμπά, και τα λεχθέντα περί της δήθεν ανοχής της σημερινής πολιτικής ηγεσίας προς την «εταιρεία C. C.», όχι μόνον αποδεικνύονται κενές περιεχομένου, αλλά ενέχουν συκοφαντική δυσφήμιση».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ