2019-12-12 12:28:17
Φωτογραφία για Μήνυμα στην Άγκυρα μέσω Βρυξελλών: Παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο λέει το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής
Την ώρα που η Μόσχα τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, ενώ ο ΟΗΕ

παραδέχεται ότι δεν μπορεί να λάβει θέση και παροτρύνει σε συνεχή διάλογο, θετικά μηνύματα έρχονται από τις Βρυξέλλες

Με μια καταδικαστική δήλωση για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παίρνει θέση που ενισχύει την ελληνική επιχειρηματολογία ότι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, που δεν λαμβάνει υπόψη την ελληνική επικράτεια, είναι άκυρη.

Το μεσημέρι ξεκινά στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην οποία θα λάβει μέρος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, που πρόκειται να υιοθετήσουν οι ηγέτες της ΕΕ, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας του ΟΗΕ.

«Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας», αναμένεται να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει προετοιμαστεί για την διήμερη σύνοδο των ηγετών την Πέμπτη
. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει αναμφίβολα την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές της πράξεις της Τουρκίας», προβλέπεται να είναι η διατύπωση με την οποία θα κλείνει η δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εφ' όσον δεν προκύψουν αλλαγές ή αναδιατυπώσεις που μπορεί να ζητήσουν κάποιες χώρες-μέλη.

Το θέμα της απειλητικής για την ελληνική κυριαρχία συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης πρόκειται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του αποψινού δείπνου των ηγετών, όπου αναμένεται να λάβει τον λόγο και ο κ. Μητσοτάκης ενημερώνοντας τους ομολόγους του και εκφράζοντας τις ελληνικές θέσεις.

Ουδετερότητα από τον ΟΗΕ

Με την παρότρυνση προς την Αθήνα και την Άγκυρα να έχουν συνεχή διάλογο για τα ευαίσθητα θέματα των θαλασσίων ζωνών ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ότι θα τηρήσει την αναμενόμενη στάση ουδετερότητας επί της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. Μετά την κατάθεση επιστολών προερχόμενων από την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον γγ των Ηνωμένων Εθνών και τις ΗΠΑ που αυτό τον μήνα ασκούν την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν πώς σχεδιάζει να χειριστεί το θέμα ο Οργανισμός.

«Η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες (χωρών) στις θαλάσσιες ζώνες τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ.

«Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, όπως σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων μερών», πρόσθεσε, ερωτηθείς για την απάντηση του ΟΗΕ στο αίτημα της Αθήνας για καταδίκη χθες με επιστολές που εστάλησαν προς τον Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Είμαστε βέβαιοι ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναγνωρίζουν την ανάγκη για έναν συνεχή διάλογο για αυτά τα ευαίσθητα θέματα». «Τούτου λεχθέντος, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά», συμπλήρωσε ο Χαγκ.

Σύμφωνα με πολλούς διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη, δεν έχει προγραμματιστεί στο παρόν στάδιο καμία συνάντηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητηθεί το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης.

Πρεσβευτής Ρωσίας στην Αθήνα: Ελλάδα-Τουρκίας να λύσουν τις διαφορές τους μέσω... ΝΑΤΟ

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, συνεπώς είναι συμμαχικές χώρες και οι όποιες διαφορές τους θα μπορούσαν να επιλυθούν στο πλαίσιο της πιο επιτυχημένης αμυντικής συμφωνίας της ιστορίας» ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ για το θέμα που έχει ανακύψει μετά την προσπάθεια της Άγκυρας να σφετεριστεί θαλάσσιες ζώνες που ανήκουν στην κυριαρχία της Ελλάδας.

Επιβεβαιώνοντας την σύγκλιση Μόσχας-Αγκυρας ο κ. Μάσλοβ δεν είπε το παραμικρό για να επικρίνει την μονομερή κίνηση της τουρκικής πλευράς και αρκέστηκε να σημειώσει ότι για την Μόσχα οι εμπλεκόμενες χώρες της ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ, Τουρκία και Αίγυπτος θα πρέπει να βρούν τις λύσεις με βάση αμοιβαίους συμβιβασμούς και με βάση το δίκαιο της θάλασσας.

Παναγιωτόπουλος: Μάθημα στην τουρκική αεροπορία

«Τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολα, όσο τα υπολογίζει ο κ. Τσαβούσογλου με τους πολεμικούς σχεδιασμούς του» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά ότι η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει πέραν ενός συγκεκριμένου σημείου στις τουρκικές προκλήσεις και απειλές.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις αερομαχίες μεταξύ 20 τουρκικών αεροσκαφών και 38 ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών επιφυλακής που σημειώθηκαν την Τρίτη, εξηγώντας πως οι πιλότοι των ελληνικών μαχητικών έδωσαν ένα μάθημα στην τουρκική αεροπορία...
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ