2019-12-12 19:40:59
Φωτογραφία για Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη στην κύηση ώστε να μην παχύνει η έγκυος
Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος όπου η λειτουργία και οι ανάγκες του οργανισμού

αλλάζουν – Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών, η έλλειψη βιταμίνης Β12 φαίνεται πως συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας

Η έλλειψη της βιταμίνης B12 προκαλεί βλάβες στον μεταβολισμό του λίπους και ενδεχομένως να συνδέεται με την παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Πιο αναλυτικά, οι εγκυμονούσες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 είχαν μεταβολικούς δείκτες ενδεικτικούς της αυξημένης παραγωγής λίπους και της μειωμένης διάσπασής του, πράγμα που υποδεικνύει ότι τα χαμηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης θα μπορούσαν να προκαλέσουν προδιάθεση για παχυσαρκία στις εγκύους. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν το πόσο σημαντικό είναι για τις γυναίκες που κυοφορούν να ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Β12, με στόχο την πρόληψη της παχυσαρκίας και τις σχετικές με αυτή μακροπρόθεσμες επιπλοκές στην υγεία τους.


Η βιταμίνη Β12 είναι ένα μικροθρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στα θαλασσινά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και είναι απαραίτητο για διάφορες μεταβολικές αντιδράσεις που διατηρούν τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Σημειώνεται ότι περίπου το 25% των εγκύων παγκοσμίως έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12, καθώς πρόκειται για μια περίοδο που απαιτείται μεγαλύτερη πρόσληψη για την ανάπτυξη του εμβρύου. Προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι η έλλειψη Β12 αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικών επιπλοκών όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, αλλά οι υποκείμενοι μηχανισμοί που επηρεάζουν τον μεταβολισμό του λίπους δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως.

Σε αυτή τη μελέτη, λοιπόν, ο Jinous Samavat από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Warwick διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Β12 επηρεάζουν τη λειτουργία των λιποκυττάρων τόσο σε εργαστηριακά δείγματα κυττάρων όσο και σε δείγματα εγκύων γυναικών. Οι δείκτες μεταβολισμού του λίπους στα εργαστηριακά λιποκύτταρα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 και στα δείγματα εγκύων με έλλειψη βιταμίνης Β12 υπέδειξαν ότι η λειτουργία του λιπώδους ιστού ήταν μη φυσιολογική, με αυξημένη παραγωγή λίπους, περιορισμένη ικανότητα διάσπασης του λίπους για την παραγωγή ενέργειας και αυξημένη φλεγμονή, η οποία μάλιστα προκαλεί περαιτέρω ζημιά.

«Συνδυαστικά, τα δεδομένα μας υποδεικνύουν ότι τα χαμηλά επίπεδα Β12 μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στον μεταβολισμό των λιποκυττάρων, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει σε αυξημένη συσσώρευση λίπους, βλάβη στον μεταβολισμό του και φλεγμονή, φαινόμενα τα οποία προδιαθέτουν την αύξηση του βάρους σε ένα άτομο», σχολιάζει ο Δρ. Samavat.

Πάντως, παρόλο που τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν το πώς ο μεταβολισμός του λίπους μπορεί να επηρεάζεται από την έλλειψη βιταμίνης Β12, και ειδικά στις εγκύους, απαιτούνται εκτενέστερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία και να διερευνήσουν τους υποκείμενους μηχανισμούς με στόχο την ανεύρεση παρεμβάσεων για την πρόληψη της παχυσαρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να διενεργήσει νέα μελέτη για τους γενετικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό του λίπους και το πώς η εκάστοτε έλλειψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάζει τη μελλοντική μεταβολική υγεία του παιδιού.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ