2019-12-12 20:00:19
Φωτογραφία για Η Τουρκία “εκβίασε” τη Λιβύη! Τι ντοκουμέντα έχει στα χέρια της η Ελλάδα
"Εκβιασμό" της Λιβύης από την Τουρκία "βλέπει" η Αθήνα πίσω από τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα. Φωτογραφίες ντοκουμέντο έχει η Ελλάδα στα χέρια της, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Δείχνουν τη μεταφορά όπλων από την Άγκυρα στην Τρίπολη κατά παράβαση του εμπάργκο! Στον ΟΗΕ έστειλε τις συντεταγμένες της συμφωνίας η Τουρκία.

Με “εκβιασμό” φαίνεται πως κατάφερε η Τουρκία να πείσει τη Λιβύη να υπογράψει τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο, ένα μνημόνιο που “σβήνει” από τον χάρτη ελληνικά νησιά όπως η Κρήτη, η Κάρπαθος, η Ρόδος και το Καστελόριζο και η οποία έχει βάλει φωτιά στα ελληνοτουρκικά και έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Η Αθήνα φαίνεται πως έχει στα χέρια της φωτογραφίες ντοκουμέντο που δείχνουν τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού με τουρκικό πλοίο στην Τρίπολη, κατά παράβαση του στρατιωτικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Λιβύη. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, οι φωτογραφίες αυτές φανερώνουν τον πραγματικό λόγο που η κυβέρνηση της Λιβύης προχώρησε σε μνημόνιο συνεργασίας με τη Τουρκία!


Ουσιαστικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Τουρκία προσέφερε στη Λιβύη ως αντάλλαγμα της υπογραφής της συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, την αποστολή στρατιωτικού υλικού!

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάιο, το φως της δημοσιότητας είχαν δει φωτογραφίες από τουρκικό στρατιωτικό εξοπλισμό και οχήματα προς την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, ενώ ύστερα οι στρατιωτικές δυνάμεις της οποίας είχαν «καυχηθεί» για την παραλαβή του εξοπλισμού που παραβιάζει το εμπάργκο όπλων που υπάρχει στην Λιβύη.

Χαρακτηριστικά, οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας είχαν ενισχυθεί με τεθωρακισμένα οχήματα, πυρομαχικά και ποιοτικά όπλα», όπως ανέφεραν οι στρατιώτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς ωστόσο να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με την προέλευση του εν λόγω στρατιωτικού εξοπλισμού.

A coalition of forces allied with Libya’s UN-recognized Government of National Accord, some of which face UN sanctions, received a shipment of Turkish armored vehicles and arms, according to pictures and videos posted on social media.https://t.co/A8gEjS9AVN pic.twitter.com/M317TxFNvM

— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) 19 Μαΐου 2019

Οι συντεταγμένες στον ΟΗΕ από την Τουρκία

Αμετανόητη παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και την καταδίκη, η Τουρκία επιμένει πως η συμφωνία της με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα, αυτή που εξαφανίζει από τους χάρτες ελληνικά νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος, το Καστελόριζο και η Κάρπαθος, είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το διεθνές δίκαιο.

Σε μια ακόμη προκλητική ενέργεια, η Τουρκία έστειλε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες που προκύπτουν από τη συμφωνία με τη Λιβύη, ώστε να καταγραφούν.

.#Turkey applies to #UN to register maritime pact with #Libya https://t.co/AIXmqDuZWu pic.twitter.com/I7aGPW4pMw

— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) 12 Δεκεμβρίου 2019

Σχολιάζοντας την αποστολή του κειμένου της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης ΟΗΕ, διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως ήταν αναμενόμενη και δεν έχει καμία έννομη συνέπεια. Η Ελλάδα έχει, άλλωστε, ήδη καταθέσει τις απόψεις της με επιστολές της προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρρες καθώς και προς την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Η αποστολή των συντεταγμένων από την Τουρκία στον ΟΗΕ, είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Ερντογάν και από την πρώτη στιγμή ερμηνεύτηκε ως απάντηση στην κίνηση της Ελλάδας να αποστείλει, την περασμένη Δευτέρα, δύο επιστολές στον ΟΗΕ, όπου αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Έρχεται, δε, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να πει πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να υποστηρίξει με επιχειρήματα την ακυρότητα του συμφώνου Τουρκίας-Λιβύης.

Υπενθυμίζεται επίσης πως, σύμφωνα με το Reuters, στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη παραβιάζει το διεθνές δίκαιο! «Το τουρκο – λιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν είναι σε συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας (του ΟΗΕ)», θα τονίζεται στο ανακοινωθέν. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», θα υπογραμμίζεται στο προσχέδιο που δημοσιοποίησε από χθες το Reuters.

Με πληροφορίες από onalert.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ