2019-12-13 08:00:33
Φωτογραφία για Αστυπάλαια: Συγκίνηση στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία και τον ποντιακό πολιτισμό
Στην Αστυπάλαια βρέθηκε πριν από λίγες μέρες αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος», για να συμμετάσχει σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αστυπάλαιας με τίτλο «Ο Πόντος συναντά τα Δωδεκάνησα». Οι τριήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου και τελούσαν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου.

(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Next

Την πρώτη μέρα στήθηκε στους χώρους του Συλλόγου έκθεση με ποντιακές φορεσιές με την επιμέλεια της προέδρου του «Φάρου» Σοφίας Σαββίδου.

Ακολούθησε εισήγηση της Σ. Σαββίδου και βιντεοπροβολή με θέμα την ιστορία του Πόντου και τη Γενοκτονία των Ποντίων, και μια πρώτη αναφορά στους ποντιακούς χορούς. Την επομένη οι εισηγήσεις συνεχίστηκαν αναλύοντας διάφορες πτυχές του ποντιακού πολιτισμού, ενώ οι παρευρισκόμενοι διδάχτηκαν γνωστούς χορούς.


(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης με αφηγήσεις, δρώμενα, τραγούδια, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Αστυπάλαιας με μαύρα ρούχα, προς τιμήν των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας, οι οποίοι παρουσίασαν χορούς του Πόντου που είχαν διδαχθεί τις προηγούμενες μέρες. Στο τέλος ο δήμαρχος του νησιού Νικόλαος Κομηνέας συνεχάρη τα μέλη του «Φάρου» για την παράσταση και τους ευχαρίστησε θερμά για τη γνώση που τους πρόσφεραν.

(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Λίγο πριν αναχωρήσει η ποντιακή αποστολή από την Αστυπάλαια επισκέφτηκε το γραφείο του δημάρχου υπό τους ήχους ποντιακής λύρας και νταουλιού. Τα μικρότερα κορίτσια του «Φάρου» στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο του δημαρχείου ψάλλοντας τα ποντιακά κάλαντα.

pontos-news.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ