2019-12-13 22:46:01
Φωτογραφία για Αντιδράσεις στη Βουλγαρία για τον «χάρτη «μακεδονικής» γλώσσας»
O «Χάρτης της «μακεδονικής» γλώσσας» που συνέταξε και υιοθέτησε η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών των Σκοπίων, προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Βουλγαρία.

Στον λεγόμενο «Χάρτη της «μακεδονικής» γλώσσας» αναλύονται ιστορικά και γλωσσικά επιχειρήματα για την υπεράσπιση της επίσημης φιλολογικής γλώσσας της χώρας, ως ξεχωριστής, ανεξάρτητης γλώσσας με συνέχεια και γενεαλογία που καθορίστηκε στα Σκόπια ως «μακεδονική».

Αντιδρώντας και απαντώντας η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει με εκστρατεία για να εκθέσει τις ψευδείς δηλώσεις στον «Χάρτη της «μακεδονικής» Γλώσσας, επιμένοντας πως αποτελεί παρακλάδι της βουλγαρικής.

«Η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών και η Συνέλευση των Ακαδημαϊκών και τα αντίστοιχα μέλη εξετάζοντας τις θέσεις που εκφράζονται στο υπό συζήτηση έγγραφο της Συνέλευσης της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Βόρειας Μακεδονίας, τις χαρακτηρίζουν ως ψευδείς, απαράδεκτες και επιζήμιες στις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Με την έννοια αυτή, η θέση της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών καθορίζει ομόφωνα και αμετάβλητα ότι : η γλώσσα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ένα γραπτό – περιφερειακό πρότυπο της βουλγαρικής γλώσσας» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.


Σύμφωνα με τους Βουλγάρους Ακαδημαϊκούς, η αναφορά του «Χάρτη» δεν είναι μόνο λανθασμένη αλλά και απαράδεκτη και καταστρέφει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, ανακοίνωσε ότι το έγγραφο έθεσε πολλές σοβαρές επιστημονικές αντιρρήσεις, όταν ο «Χάρτης» συζητήθηκε στην Βουλγαρική Ακαδημία. Όπως έγινε γνωστό, παρουσιάστηκαν σχετικές γνωμοδοτήσεις από τρία ιδρύματα της Ακαδημίας. Το Ινστιτούτο Βουλγαρικής Γλώσσας, το Επιστημονικό Κέντρο Κυρίλλου και Μεθοδίου και το Ινστιτούτο Ιστορικής Έρευνας.Οι υποβληθείσες γνωμοδοτήσεις υποστηρίχθηκαν επίσης από μεμονωμένα μέλη των τριών ιδρυμάτων με ξεχωριστές παρεμβάσεις.

Παρά τις «Πρέσπες» και την αναγνώριση από τους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά «μακεδονικής» γλώσσας, η Βουλγαρία συνεχίζει να την θεωρεί διάλεκτο της …βουλγαρικής γλώσσας, προκαλώντας την αντίδραση των Σκοπίων.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ