2019-12-15 08:53:16
Φωτογραφία για Αρμένιος Πατριάρχης σε γραμμή Ερντογάν: Η γενοκτονία είναι ένα τραύμα που έχουμε πια ξεχάσει
Απίστευτο κι όμως αληθινό και, συνάμα, περίεργο. Μόλις στις 11 Δεκεμβρίου 2019, ο επίσκοπος Σαχάκ Μασαλιάν, εξελέγη ο 85ος Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, της Εκκλησίας των Αρμενίων. Άμα τη εκλογή του, Αρμένιος Πατριάρχης είπε ότι πλέον οι Αρμένιοι έχουν πατέρα.

Αυτός λοιπόν ο πατέρας, αποφάσισε να επιτεθεί... στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που ολοκληρώθηκε μετά από ψήφισμα στη Γερουσία των ΗΠΑ. Υιοθετώντας 100% τη "γραμμή" Ερντογάν είπε ότι είναι "ανήθικο να χρησιμοποιείται για πολιτικούς λόγους" ο πόνος των Αρμενίων.

"Είναι ενοχλητικό για εμάς, τους Αρμένιους της Τουρκίας, το γεγονός ότι ο πόνος που αισθάνονταν σε αυτά τα εδάφη 100 χρόνια, χρησιμοποιείται ως στοιχείο στρατηγικής, οικονομικής και πολιτικής πίεσης στα κοινοβούλια των άλλων χωρών. Θεωρούμε αυτό ως μια ακατάλληλη κατάσταση που στρέφεται εναντίον των προγόνων μας", είπε ο Μασαλιάν και συμπλήρωσε:


"Δεν υπάρχει πολιτικός διάλογος σε αυτό, δεν είμαι πολιτικός και εναπόκειται στους πολιτικούς να ορίσουν αυτό το θέμα. Ως αρμενική κοινότητα είμαστε άνθρωποι που έχουν ενσωματωθεί στην Τουρκία. Έχουμε κάνει μια ένωση μοίρας με αυτή τη χώρα. Έχουμε δημιουργήσει μια ζωή σε αρμονία με όλα τα στοιχεία αυτής της χώρας, έχουμε ξεχάσει τι συνέβη πριν από 100 χρόνια από τη μνήμη, αυτή είναι μια επιλογή της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, έχουμε επιλέξει να ζήσουμε σε αυτή τη χώρα και αυτό μας διαφοροποιεί από τους Αρμένιους της Αρμενίας και από τη διασπορά. Ζήσαμε το τραύμα του 1915 και το αντιμετωπίσαμε με κάποιο τρόπο, με το να μείνουμε σε αυτή τη χώρα. Τα πολιτικά ζητήματα που εξελίσσονται από τους Αρμένιους εκτός Τουρκίας μας επηρεάζουν αναπόφευκτα. Η πρόκληση τέτοιων πράξεων στην Τουρκία αυξάνει επίσης τη ρητορική μίσους", πρόσθεσε.

Ποιος είναι ο Πατριάρχης

Γεννημένος στην περιοχή Bayrampaşa της Κωνσταντινούπολης το 1962, ο Μασαλιάν ξεκίνησε τις σπουδές του το 1979 στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών και Επικοινωνιών, του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, αλλά παραιτήθηκε αφού αποφάσισε να γίνει ιερέας το 1982. Στη συνέχεια έλαβε πτυχίο φιλοσοφίας από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Αφ' ότου έγινε πρώτος ιερέας το 1984, προήχθη σε διάκονο το 1986 από τον τότε πατριάρχη Σανκορ Κουτουσιάν. Ο Μασαλιάν υπηρέτησε ως αναπληρωτής ιεροκήρυκας στην Αρμενική Εκκλησία του Λονδίνου το 1994 και αργότερα έλαβε θεολογική εκπαίδευση στην Ιερουσαλήμ για τρία χρόνια. Αφού έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα στην πνευματικότητα το 1999 από το Ινστιτούτο Φιλοσοφίας και Θεολογίας του Milltown στο Δουβλίνο, ο Μασαλιάν επέστρεψε στην Τουρκία και άρχισε να υπηρετεί ως ιεροκήρυκας και πνευματικός σύμβουλος στη νήσο Πρώτη των Πριγκιπονήσων (Kınalıada). Στη συνέχεια διετέλεσε μέλος του ΔΣ, αντιπρύτανης και κοσμήτορας της Θεολογικής Ακαδημίας Κεβόρκιαν στην Αρμενία. Ο Μασαλιάν επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη το 2011 και έγινε υπεύθυνος για τις διακοινοτικές και διαθρησκευτικές σχέσεις του Πατριαρχείου. Ο πατριάρχης γνωρίζει τουρκικά, αρμενικά και αγγλικά, καθώς και ελληνικές, λατινικές και εβραϊκές γλώσσες που σπούδασε στο πλαίσιο της θεολογικής του εκπαίδευσης.
starxeiamas
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ