2019-12-16 21:54:42
Φωτογραφία για Πετροσιάν: Οι μεγιστάνες του γκουρμέ «μαύρου χρυσού»
Το Petrossian Caviar θεωρείται το καλύτερο διεθνώς, με γεύση και υφή που ξυπνά όλες τις

αισθήσεις. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι το μόνο δώρο της οικογένειας από την Αρμενία στο γαστρονομικό σύμπαν.

Το 2020 θα συμπληρωθούν ακριβώς εκατό χρόνια από τότε που οι αδελφοί Μελκούμ και Μουτσέγκ Πετροσιάν εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι βάζοντας τις βάσεις μιας επιχείρησης που έμελλε να μετατραπεί σε μια σύγχρονη γαστρονομική αυτοκρατορία με γκουρμέ προϊόντα απαράμιλλης ποιότητας. Η σχέση της οικογένειας με το χαβιάρι μοιάζει καρμική, καθώς από εκεί ξεκίνησαν όλα. Μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια τα δύο αδέλφια, με καταγωγή από την Αρμενία, άνοιξαν την πρώτη τους μπουτίκ στην Boulevard de la Tour-Maubourg, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Αυτή τη στιγμή, το χαβιάρι Petrossian είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο και πρόκειται ίσως για την καλύτερη εμπορική έκφανση αυτού του θαλασσινού θησαυρού.


Κουβαλώντας τις πατρογονικές γνώσεις τους πάνω στην τέχνη τους που τελειοποιήθηκε μέσα στους αιώνες στις όχθες της Κασπίας Θάλασσας, οι αδελφοί Πετροσιάν βρήκαν στην απενοχοποιημένη διάθεση για πολυτέλεια, στην έμφυτη κομψότητα και το εκλεπτυσμένο γούστο των αστών της γαλλικής πρωτεύουσας το πιο γόνιμο έδαφος για το προϊόν τους. Γρήγορα επεκτάθηκαν και στην εμπορία άλλων γκουρμέ προϊόντων, όπως ο καπνιστός σολομός σε διαφορετικές εκδοχές, ενώ στη νεότερη ιστορία τους πρόσθεσαν ακόμη περισσότερες επιλογές, όπως τρούφες, φουά γκρα, τυριά και σοκολάτες πολυτελείας.

Σήμερα, η οικογένεια διαθέτει καταστήματα αλλά και εστιατόρια στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες προσφέροντας τα υψηλής γαστρονομικής αξίας προϊόντα της με την ίδια φροντίδα που τα διέθετε και το 1920. Παρά την παγκόσμια αναγνώριση και το κύρος που απολαμβάνει πλέον, καθώς έχει κατοχυρώσει εδώ και χρόνια μια σταθερή θέση στα πιο exclusive τραπέζια, το brand ξεκίνησε ως οικογενειακή επιχείρηση και παραμένει τέτοια μέχρι σήμερα. Από το 1981 το τιμόνι της εταιρείας κρατά ο Αρμέν Πετροσιάν, γιος του Μουτσέγκ, με τη συνδρομή των γιων του, Αλεξάντερ και Μικέλ, ενώ -αν και ηλικιακά πολύ μικρή ακόμα- η τέταρτη γενιά Πετροσιάν ήδη εκπαιδεύεται στα μυστικά της οικογενειακής παράδοσης.

Καλύτερος φίλος του χαβιαριού Petrossian, η ομώνυμη βότκα... Η μπουτίκ της οικογένειας λειτουργεί στην Boulevard de la Tour-Maubourg από το 1928... Ο Αρμέν και η σύζυγός του Σεσίλ Πετροσιάν εξάπλωσαν τη φήμη των πολυτελών προϊόντων τους σε όλο τον κόσμο

«Εδώ και χρόνια οι ειδήμονες έχουν αποδεχτεί το χαβιάρι μας ως το κορυφαίο του κόσμου. Χωρίς δόση υπερβολής, πρόκειται για μια γαστρονομική έκπληξη για όποιον το πρωτοδοκιμάζει. Τα προϊόντα μας διαθέτουν γευστική ανωτερότητα και χαρακτηρίζονται από την ποιότητα που έχει γίνει συνώνυμο του brand μας. Εμείς εκείνο που ζητάμε από σεφ και καταναλωτές είναι η αξιοποίησή τους με φαντασία. Παντρεύοντας το χαβιάρι με άλλες αλμυρές γεύσεις αναδεικνύεται πλήρως το γευστικό μεγαλείο του λεγόμενου “μαύρου χρυσού της γαστρονομίας”.

Οποιοδήποτε χαβιάρι μας γεννά μοναδική αίσθηση στον ουρανίσκο. Τολμήστε να το συνδυάσετε με προϊόντα και γεύσεις που νομίζετε ότι δεν ταιριάζουν: από crème fraiche και φουά γκρα μέχρι λευκή σοκολάτα. Εμπιστευτείτε μας! Αυτός ο κανόνας ισχύει επίσης και για τα θαλασσινά. Εάν επιλέξετε να πειραματιστείτε με ένα φρουτώδες χαβιάρι, όπως το Ossetra, τα στρείδια θα τραγουδήσουν, οι αστακοί θα σκάσουν με φρεσκάδα ενώ τα χτένια θα φέρουν δάκρυα γαστρονομικής συγκίνησης στα μάτια σας», λέει ο Αρμέν Πετροσιάν στο «Gala» και προσθέτει: «Τα καλύτερα δέρματα δεν αρκούν για μια τσάντα Hermès. Οι καλύτεροι αφρώδεις οίνοι δεν αγγίζουν μια σαμπάνια Dom Perignon. Τα αυγά των οξύρρυγχων δεν εγγυώνται από μόνα τους την ποιότητα των προϊόντων. Το άγγιγμα και το ταλέντο του τεχνίτη ή του καλλιτέχνη είναι αυτό που κάνει κάθε φορά τη διαφορά. Επί έναν αιώνα διαθέτουμε στην αγορά τα καλύτερα προϊόντα με χαβιάρι που υπάρχουν. Επιτυγχάνουμε αυτή τη σπάνια διάκριση επειδή είμαστε η μόνη εταιρεία που συνεργάζεται στενά με τους παραγωγούς. Το χαβιάρι μας ωριμάζει στον μέγιστο χρόνο -4 με 6 μήνες-, γεγονός που λειτουργεί καταλυτικά τόσο στην εξαίρετη γεύση του όσο και στην υφή του. Λόγω της πιστής πελατείας μας σε ολόκληρο τον πλανήτη, έχουμε την πολυτέλεια να δώσουμε στα αυγά μας τον χρόνο που χρειάζονται για να φτάσουν στη γαστρονομική τελειότητα, αντί να βγουν στην αγορά νωρίτερα».

Οπως ακριβώς έκαναν και οι πρόγονοί τους, οι Πετροσιάν εξακολουθούν να δοκιμάζουν το χαβιάρι τους προσωπικά. Συνδυάζοντας την εμπειρία τους με τις παραδοσιακές τεχνικές και τα οικογενειακά μυστικά, μπορούν να εξασφαλίσουν ότι κάθε κόκκος χαβιαριού ανταποκρίνεται στα υψηλότερα πρότυπα. «Συνήθως θεωρούμε χαβιάρι μόνο το μαύρο. Λάθος. Το χαβιάρι κυκλοφορεί σε πολλές αποχρώσεις, από χρυσό και πορτοκαλί έως viridian και πράσινο. Το χρώμα του ποικίλλει, ενώ υποδεικνύει την ποιότητά του, την ηλικία του οξύρρυγχου, ακόμη και το κλίμα στο οποίο τα ψάρια γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν», διευκρινίζει ο επικεφαλής του brand Petrossian.

«Μπορεί το χαβιάρι να είναι η μεγάλη μας αγάπη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το πιάτο των exclusive πελατών μας μένει μόνιμα το ίδιο. Διαθέτουμε υψηλής ποιότητας σολομό, όπως είναι ο Smoked Salmon, ο Black Sea Spiced Tsar-Cut Salmon (μια συνταγή εκατό χρόνων), αλλά και ο Salmon Quartet με κομμάτια από διαφορετικά είδη σολομού που κοστολογείται γύρω στα 300 ευρώ τα 200 γραμμάρια.

Υπάρχουν επίσης τα καπνιστά χτένια, μαζεμένα από τα ανοιχτά του Καναδά και καπνισμένα με ξύλο οξιάς, οι βασιλικές γαρίδες και το βασιλικό καβούρι. Στην boutique Petrossian υπάρχουν όμως και άλλα είδη όπως ο καπνιστός μπακαλιάρος, αλλά και τα σπάνια ψάρια. Τα προϊόντα μας διαγράφουν μια εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία εδώ και χρόνια. Λανσάρουμε στη διεθνή αγορά ραφινάτες γεύσεις μοναδικής γαστρονομικής υπεροχής», λένε μέλη της οικογένειας και συνεχίζουν: «Αξιοσημείωτα είναι τα φουά γκρα μας, το ham Iberico, καθώς και τα ιδιαίτερα τυριά μας από τις καλύτερες φάρμες του κόσμου».

Τα μέλη της επιτυχημένης επιχειρηματικής οικογένειας, πολιτογραφημένοι Γάλλοι τώρα πια, λατρεύουν τη σοκολάτα, τα κλασικά γαλλικά μακαρόν, όπως επίσης τη σαμπάνια και τη βότκα, τα οποία μπορούν να συνοδεύσουν άριστα ένα δείπνο με χαβιάρι. Φυσικά, στις boutiques τους διαθέτουν και όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ προκειμένου να παραθέσει κανείς σωστά ένα τέτοιο δείπνο. «Η τέχνη της φιλοξενίας είναι δύσκολη. Δεν πρέπει, ωστόσο, να την καθιστούμε πιο περίπλοκη απ’ ό,τι πρέπει να είναι», συμπληρώνουν. «Σε μας θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για να σερβίρετε το μυθικό σας χαβιάρι, να προσφέρετε με τον σωστό τρόπο μερικές φέτες καπνιστό σολομό ή να φρυγανίσετε το ψωμί σας. Περιηγηθείτε στους χώρους με τις επιλογές των αξεσουάρ σερβιρίσματος χαβιαριού και των ανοιχτηριών κασσίτερου. Μην ξεχνάτε και τις μποτίλιες σερβιρίσματος ενός αφρώδους οίνου. Οι φυσαλίδες πάντα προσδίδουν μια αίσθηση γαστρονομικής υπεροχής. Κάθε vintage αντικείμενό μας έχει επιλεγεί μετά από μεγάλη έρευνα».

Οι περισσότεροι πιστεύουμε λανθασμένα ότι το χαβιάρι είναι μόνο μαύρο. Ο Αλεξάντερ διαθέτει καθημερινά στους εκλεκτούς πελάτες του το πανάκριβο γκουρμέ έδεσμα σε αποχρώσεις από χρυσό και πορτοκαλί έως πράσινο

Η προσοχή στη λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά και η οικογένεια Πετροσιάν το ξέρει καλά. Οπως λέγεται άλλωστε στα μεγάλα σαλόνια της γαστρονομίας: «Το χαβιάρι Petrossian είναι τόσο πολύτιμο που θα μπορούσε κάποιος να το φυλάει μαζί με τα τιμαλφή του ακόμη και σε θυρίδα τράπεζας».

Η οικογένεια PETROSSIAN για την αποκλειστική αντιπροσώπευση των προϊόντων της στην Ελλάδα επέλεξε να συνεργαστεί με την εταιρεία Greek Luxury Products, για να τοποθετήσει τα προϊόντα της στα πιο premium σημεία της ελληνικής αγοράς.

Όλη η σειρά προϊόντων PETROSSIAN είναι πλέον διαθέσιμα στα καταστήματα της Greek Luxury Products, στο Hilton και στο attica City Link, στην IPIROTISSA, και σε επιλεγμένα συνεργαζόμενα καταστήματα.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ