2019-12-17 10:32:51
Φωτογραφία για Όλες οι αλλαγές για την άδεια οδήγησης. Το προσωρινό δίπλωμα
Όσοι δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης και επιτυγχάνουν θα αποκτούν αμέσως προσωρινό δίπλωμα οδήγησης και δεν θα περιμένουν την επίσημη έκδοσή του. Η προσωρινή άδεια οδήγησης θα καλύπτει τους νέους οδηγούς από την επόμενη μέρα της επιτυχίας τους στις εξετάσεις και έως την έκδοση της κανονικής άδειας οδήγησης από τις υπηρεσίες Μεταφορών των Περιφερειών. Αυτό θα εφαρμοστεί σε περίπου ένα μήνα σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών.

Έτσι, οι επιτυχόντες με το προσωρινό δίπλωμα οδήγησης θα μπορούν μια ημέρα μετά τις εξετάσεις να πιάνουν τιμόνι στα χέρια τους με την μόνη διαφορά ότι αυτό θα συμβαίνει μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας και μέχρι να εκδοθεί η κανονική άδεια.

«Νομοσχέδιο σκούπα»

Στο νομοσχέδιο που έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνεται, η ίδρυση και λειτουργία των υδατοδρομίων, και θα περιλαμβάνει τα εξής:

• Την αρχική άδεια οδήγησης.


• Την επέκταση της άδειας οδήγησης σε άλλη κατηγορία, ενώ εφόσον έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία Μεταφορών της οικείας Περιφέρειας τα απαραίτητα δικαιολογητικά καλύπτει και:

• Την ανανέωση της άδειας οδήγησης εφόσον έχει λήξει η ισχύς της.

• Την έκδοση αντιγράφου ελληνικής άδειας οδήγησης λόγω απώλειας ή κλοπής.

• Την προσθήκη του κωδικού 96 στην κατηγορία Β της άδειάς τους.

• Τη μεταβολή στοιχείων της ελληνικής άδειας οδήγησης.

• Τον περιορισμό των κατηγοριών της ισχύουσας άδειας οδήγησης.

Πως θα δίνεται το προσωρινό δίπλωμα οδήγησης

Η χορήγηση της προσωρινής άδειας οδήγησης διενεργείται ηλεκτρονικά μέσω ψηφιακής πλατφόρμας του υπουργείου Μεταφορών ύστερα από την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης των δικαιούχων και κατόπιν της ταυτοποίησής τους στην οικεία πλατφόρμα. Η προσωρινή άδεια θα χορηγείται από το σύστημα σε ψηφιακή μορφή κατόπιν αντιστοίχισης των στοιχείων του δικαιούχου. Στην ψηφιακή πλατφόρμα μέσω ηλεκτρονικών μέσων θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και τα ελεγκτικά όργανα ως εξουσιοδοτημένοι χρήστες.

Πιθανότατα, πάντως, τουλάχιστον κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής της προσωρινής άδειας να υπάρχει η σύσταση στους δικαιούχους να την έχουν τυπωμένη για τυχόν ελέγχους της τροχαίας και έτσι να προλαμβάνεται η ταλαιπωρία του οδηγού. Σε επόμενη φάση, ο νέος οδηγός και κάθε άλλος δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να εισέρχεται με τον κωδικό του στο σύστημα και να την επιδεικνύει ακόμα και μέσω του κινητού του στο αρμόδιο όργανο.

Μέχρι την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, πάντως, τις προσωρινές άδειες θα εκτυπώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες μεταφορών, θα χορηγούνται άπαξ και δε θα αντικαθίστανται σε περίπτωση απώλειας, όπως ξεκαθαρίζεται στη ρύθμιση.

Επιπλέον, σε περίπτωση που κάποιος εντοπιστεί με πλαστή ή παραποιημένη προσωρινή άδεια οδήγησης, εκτός των σχετικών ποινών που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας, τιμωρείται με αφαίρεση του δικαιώματος οδήγησης με προσωρινή άδεια και της ισχύουσας άδειας οδήγησης που τυχόν κατέχει και επιβάλλεται το μέτρο της αφαίρεσης του δικαιώματος άδειας οδήγησης οποιασδήποτε κατηγορίας για χρονικό διάστημα ενός έτους. Σε περίπτωση υποτροπής το χρονικό διάστημα της ποινής αυξάνεται στα πέντε έτη.

πηγή: Ethnos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ