2019-12-17 14:37:59
Φωτογραφία για Τουρκικά drones: «Αδρανοποίηση» προβλέπει το ελληνικό σχέδιο αντιμετώπισής τους
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη Βουλή στις προβλεπόμενες ενέργειες των

Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να αντιμετωπιστούν οι επικίνδυνες πτήσεις των τουρκικών UAV στο Αιγαίο

Τον όρο «αδρανοποίηση» για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στις προβλεπόμενες ενέργειες του επιχειρησιακού σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να αντιμετωπιστούν οι επικίνδυνες πτήσεις των τουρκικών UAV στο Αιγαίο. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας χθες στη Βουλή σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σημειώνει ότι «οι κανόνες εμπλοκής για την αντιμετώπιση οποιοσδήποτε απειλής έχουν καθοριστεί, στο εγκεκριμένο από το ΚΥΣΕΑ, εγχειρίδιο Εθνικών Κανόνων Εμπλοκής και αποδεσμεύονται κατά περίπτωση, προκειμένου να θέτουν τα όρια της χρήσης στρατιωτικής ισχύος και την ελεγχόμενη εμπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε επεισοδίου ή ενέργειας που προκαλείται από τον εχθρό».


Όπως επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «οι Ένοπλες Δυνάμεις δρουν σύμφωνα με τα ισχύοντα Σχέδια Επιχειρήσεων και τις εν ισχύ Διαταγές. Εκδηλώνονται όλες οι προβλεπόμενες τακτικές ενέργειες από τα μέσα των ΕΔ, για τον εντοπισμό, αναγνώριση και αναχαίτιση των εισερχόμενων αδιευκρίνιστων ιπτάμενων ιχνών, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας των πτήσεων. Τέλος, επισημαίνεται ότι οι εν λόγω ενέργειες εντάσσονται στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό των ΕΔ σε Ειρήνη/Κρίση/Πόλεμο και συμπεριλαμβάνουν την αντιμετώπιση και αδρανοποίηση των τουρκικών UAVs».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Παναγιωτόπουλου ήρθε τη στιγμή, που προσγειωνόταν το πρώτο τουρκικό drone στο κατεχόμενο Λευκόνοικο στην Κύπρο. Το Bayraktar TB2 απογειώθηκε στις 5 τα ξημερώματα της Δευτέρας από το Ντάλαμαν και μετά από πτήση 5 ωρών προσγειώθηκε στο Λευκόνοικο, στο οποίο δημιουργείται βάση, ώστε να μη επανδρωμένα αεροσκάφη οπλισμένα και μη να συνοδεύουν τα τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα εποπτεύοντας όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Στο μεταξύ, ο κ. Παναγιωτόπουλος χθες έστειλε για ακόμα μία φορά μήνυμα ετοιμότητας και αποτροπής σε ενδεχόμενη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας από την Τουρκία. Απαντώντας σε ερώτηση για τους τουρκικούς σχεδιασμούς στο Καστελόριζο  ανέφερε: «Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν την ενδεδειγμένη επιχειρησιακή σχεδίαση και τα απαιτούμενα μέσα προκειμένου να εξασφαλίσουν τόσο την αποτροπή όσο και την αντιμετώπιση προκλητικών ενεργειών, που πιθανόν ήθελαν εκδηλωθούν από οποιαδήποτε πλευρά. Σε κάθε περίπτωση το ΥΠΕΘΑ, παρακολουθεί και αξιολογεί καταλλήλως, όλων των ειδών ενέργειες και αντιδράσεις της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, καταλλήλως ανεπτυγμένα μέσα των τριών Κλάδων έχουν επιφορτιστεί με το έργο της παρακολούθησης και αντιμετώπισης των περιστατικών τα οποία λαμβάνουν χώρα στην περιοχή ευθύνης τους, με αντικειμενικό σκοπό την περιφρούρηση και την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ