2019-12-17 18:00:23
Φωτογραφία για Ερντογάν: Οι φίλοι μας στη Δύση μας πρότειναν να βυθίσουμε πλοία και πρόσφυγες στη Μεσόγειο
Αιχμηρός ο Τούρκος πρόεδρος κατά της Δύσης, κατά την ομιλία του στο πρώτο Παγκόσμιο Προσφυγικό Φόρουμ, που διοργανώθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών - «Κανείς δεν βάζει το χέρι στην τσέπη, τους ενδιαφέρει μόνο το πετρέλαιο στη Συρία» πρόσθεσε.

Σημαντικές αναφορές στη μεταναστευτική κρίση και τον τρόπο με τον οποίο την αντιεμτωπίζει η χώρα του, έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πρώτο Παγκόσμιο Προσφυγικό Φόρουμ, που διοργανώθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.

Συνολικά, ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε λόγο για την ύπαρξη 260 εκατομμυρίων μεταναστών, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν πάνω από 71 εκατομμύρια εκτοπισμένοι και 25 εκατομμύρια πρόσφυγες σε παγκόσμια κλίμακα, λόγω των εμφυλίων πολέμων, των τρομοκρατικών επιθέσεων και της πολιτικής αβεβαιότητας. «Τα ταξίδια της ελπίδας μετατρέπονται πολλές φορές σε καταστροφικούς θανάτους
. Τα τελευταία επτά χρόνια, 20.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά, έχουν υπάρξει θύματα των άγριων κυμάτων της Μεσογείου» ανέφερε ο Ερντογάν, αφήνοντας για άλλη μια φορά σαφείς αιχμές κατά της Δύσης: «Πολλοί φίλοι στη Δύση προτίμησαν να κοιτάζουν το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, που προέρχεται από τη Συρία, από τη σκοπιά της ασφάλειάς τους και του συμφέροντος. Ακολούθησαν μία εντελώς λανθασμένη σκέψη που έλεγε ότι θα προστάτευαν την Ευρώπη από τα προσφυγικά κύματα με αγκαθωτά συρματοπλέγματα. Μάλιστα, ήρθαμε αντιμέτωποι με ντροπιαστικές προτάσεις, σαν λύσεις, όπως η βύθιση σκαφών και ανθρώπων στα νερά της Μεσογείου».

Συνεχίζοντας, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως... «έχουμε δημιουργήσει γραφεία για την άμεση απόκριση στις ανάγκες των προσφύγων, πάντα σε συγχρονισμό με τα κριτήρια των Ηνωμένων Εθνών. Υπήρξε μια υπόσχεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για 3+3 δισεκατομμύρια ευρώ, για την υποστήριξη αυτών των οργανισμών. Μέχρι τώρα, η υποστήριξη από τις ΜΚΟ της ΕΕ έχει φτάσει στα 2 δισεκατομμύρια και δεν έχουμε... ούτε φωνή ούτε ακρόαση για τα υπόλοιπα χρήματα. Τα υπόλοιπα 3 δισ. εγκρίθηκαν πέρυσι, αλλά μόνο 450 εκατ. ήρθαν. Αυτή τη στιγμή από το Αφγανιστάν περνούν στο Ιράν για να φτάσουν μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Και τί κάνουμε; Αναγκαζόμαστε να τους στέλνουμε πίσω στο Αφγανιστάν».

Ακόμη, ο Ερντογάν απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μοιραστεί το βάρος των προσφύγων και να χρηματοδοτήσει την επανεγκατάστασή τους στη βόρεια Συρία. «Η λύση στο πρόβλημα των προσφύγων που προέρχονται από τη Συρία δεν είναι να τους κρατήσουμε εμείς εντός των συνόρων μας. Πρέπει να βρεθούν φόρμουλες προκειμένου να κρατήσουμε τους πρόσφυγες στα εδάφη τους ή όσοι βρίσκονται στη χώρα μας να επιστρέψουν πίσω στις πατρίδες τους».

Και συνέχισε: «Η Τουρκία είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα στο κόσμο σε θέματα ανθρωπιάς. Ανοίξαμε τις αγκάλες μας σε όλους, χωρίς καμία διάκριση. Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που κουβάλησε το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Φιλοξενούμε 5 εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους, εκ των οποίων 3,7 εκατομμύρια είναι Σύροι πρόσφυγες. Καμία χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να κοιτάζει το προσφυγικό με βάση του αν είναι κοντά ή μακριά».

Τέλος, ο Ερντογάν πρότεινε ξανά τη διεθνή χρηματοδότηση της ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, προκειμένου να επανεγκατασταθούν οι πρόσφυγες. «Εκείνοι που έχουν τα πολλά χρήματα απλά μας χαμογελούν κι όταν πρόκειται να προσφέρουν τη στήριξή τους, δεν δίνουν τίποτα», τόνισε, αφήνοντας αιχμές στις ΗΠΑ ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πετρέλαιο της Συρίας. «Εγώ τους λέω ‘ελάτε να βγάλουμε μαζί το πετρέλαιο και να καθαρίσουμε τη ζώνη από τους τρομοκράτες, ώστε να βρουν καταφύγιο εκεί οι πρόσφυγες’, αλλά δεν συμφωνούν. Γιατί τους νοιάζει περισσότερο το πετρέλαιο», σημείωσε.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ