2019-12-17 22:14:33
Φωτογραφία για Σάλος από τους πίνακες με χιμπατζήδες στο ποδόσφαιρο
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε το έργο τέχνης που αναρτήθηκε στα κεντρικά γραφεία της διοργανώτριας αρχής του ιταλικού πρωταθλήματος στα πλαίσια καμπάνιας κατά του ρατσισμού.

Το έργο του Σιμόνε Φουγκαζότο αποτελείται από τρεις πίνακες με... χιμπατζήδες επιλογή που προκάλεσε πολλά ερωτήματα.

Η Serie A υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένοι πίνακες έχουν στόχο να μεταδώσουν τις αξίες της πολυπολιτισμικότητας και της αδελφοσύνης» επιμένοντας ότι θα μείνουν μόνιμα στα κεντρικά της γραφεία στο Μιλάνο.

Τελείως διαφορετική ήταν η ανάγνωση που έκανε η οργάνωση Fare κατά των διακρίσεων. «Για άλλη μια φορά το ιταλικό ποδόσφαιρο μας αφήνει όλους άφωνους. Σε μια χώρα στην οποία οι αρχές αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τον ρατσισμό, η Serie A ξεκίνησε καμπάνια που μοιάζει με αρρωστημένο αστείο» αναφέρεται σε ανάρτηση της οργάνωσης στο Twitter.

Σημειώνεται ότι το ιταλικό ποδόσφαιρο τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημαδευτεί από περιστατικά οπαδών ομάδων που έβγαζαν κραυγές μαϊμούς κατά ποδοσφαιριστών όπως ο Μάριο Μπαλοτέλι της Μπρέσια και ο Ρομέλου Λουκάκου της Ίντερ.


Ο δημιουργός των πινάκων υποστήριξε ότι τα έργα του είχαν στόχο «να δείξουν «ότι είμαστε πολύπλοκα και καταπληκτικά πλάσματα που μπορούμε να είμαστε χαρούμενα ή λυπημένα, Καθολικοί ή Μουσουλμάνοι ή Βουδιστές, αλλά ότι στο τέλος οι πράξεις και όχι το χρώμα του δέρματος καθορίζει το ποιοι είμαστε. Ζωγραφίζω μόνο μαϊμούδες ως μεταφορά των ανθρωπίνων πλασμάτων. Αντιστρέφουμε το επιχείρημα των ρατσιστών γιατί στο βάθος όλοι είμαστε μαϊμούδες. Οπότε ζωγράφισα μια δυτική, μια ασιατική και μια μαύρη μαϊμού».

Σύμφωνα με τον ίδιο την αρχική έμπνευση την πήρε από τη ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε την προηγούμενη σεζόν ο Καλιντού Κουλιμπαλί της Νάπολι.

«Γιατί λοιπόν να μην σταματήσουμε τη λογοκρισία για τη λέξη μαϊμού στο ποδόσφαιρο αλλά να αντιστρέψουμε το επιχείρημα και να πούμε ότι στο τέλος είμαστε όλοι πίθηκοι;» αναρωτήθηκε ο καλλιτέχνης.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ