2019-12-18 13:45:02
Φωτογραφία για Cosco: Αλλάζει πολιτική στον Πειραιά και προκαλεί… διοικητικές καραμπόλες
Τα πάνω κάτω φέρνει στον ΟΛΠ ο νέος πρόεδρός του Yu Zenggang. Πολλά θα φανούν στη συνεδρίαση του ΔΣ που είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει σήμερα.

Οι Κινέζοι αποφάσισαν να μοιράσουν «το παιχνίδι» σε πολλούς, σπάζοντας τον στενό κύκλο επιχειρήσεων που είχε δημιουργήσει είχε δημιουργήσει γύρω από τον ΟΛΠ ο τέως πρόεδρος Captain Fu.

Το μυστικό στην αλλαγή πολιτικής των Κινέζων είναι η συμφωνία μεταξύ κινεζικής και ελληνικής κυβέρνησης να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία του Πειραιά οι υπεραξίες από τη λειτουργία του λιμανιού. Η λογική είναι «φτιάξτε την προβλήτα IV, επεκτείνετε το car terminal, φτιάξτε τη νέα προβλήτα της κρουαζιέρας» αλλά σε βάση ανταποδοτική για τον Πειραιά και τους κατοίκους τους.

Ο Yu Zenggang καλείται να πείσει τους συνομιλητές του, ότι η τακτική «ένα βήμα εμπρός δύο βήματα πίσω» που έκανε η τέως διοίκηση αλλάζει και πως «ό,τι λέμε το εννοούμε».


Επίσης, έγινε ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναδιανομή αρμοδιοτήτων, από την οποία αναβαθμισμένος βγήκε ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ στο Δ.Σ., Θανάσης Λιάγκος, ο οποίος ανέλαβε την άμεση επίβλεψη της προόδου του επενδυτικού σχεδίου του ΟΛΠ, και απευθύνεται απευθείας στον νέο πρόεδρο, Yu Zenggang. Πάνε οι ενδιάμεσοι.

Ενδιαφέρον έχει και το σχέδιο για τα έργα της κρουαζιέρας. Όπως είχε γράψει το «NM» ο διαγωνισμός για την κατασκευή της προβλήτας αν και έχει ολοκληρωθεί και ανατεθεί σε συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρεία, αναμένεται να επαναληφθεί. Από τα κεντρικά της Cosco στη Σαγκάη ήρθε μήνυμα δυσαρέσκειας για τον τρόπο που έγινε ο διαγωνισμός στον οποίο εμφανίστηκε μόνο μία εταιρεία η οποία και πήρε το έργο.

Οι ανταγωνιστές της προσέφυγαν στο ΣτΕ χωρίς να δικαιωθούν. Όμως εκπρόσωποι κατασκευαστικών εταιρειών φέρεται να συναντήθηκαν με τον Yu Zenggangn και του εξέθεσαν τη δική τους άποψη.

Οι Κινέζοι θέλουν να υπάρχουν περισσότερες προσφορές και ίσως μπει στον ανταγωνισμό και εταιρεία κινεζικών συμφερόντων.

Στο Δ.Σ. θα συζητηθεί και το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης τα ου έργο της προβλήτας για την κρουαζιέρα. Και αυτό γιατί κινδυνεύει να χαθεί η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 100 εκατ. ευρώ, αν δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο έως τα τέλη του 2023. Η χρηματοδότηση καλύπτει το 95% του έργου.

Πρόσφατα ο ΟΛΠ, στη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προέδρου στην Ελλάδα, υπέγραψε δανειακή σύμβαση για το ίδιο έργο με την Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων.

Όμως ο πρόεδρος του ΟΛΠ ήρθε αντιμέτωπος και με ένα άλλο σοβαρό θέμα. Τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στη ναυπηγοεπισκευή.

Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση, μέσω της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων, έκανε πίσω και δεν ενέκρινε όλο το επενδυτικό σχέδιο του ΟΛΠ, το λεγόμενο master plan, υπό το βάρος των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, δεν ενέκρινε την προβλήτα IV και την επέκταση του car terminal γιατί υπήρχε θέμα ότι από τα έργα αυτά και λόγω επιχειρούμενης αλλαγής χρήσης χώρων θα έφτιαχνε ο ΟΛΠ ναυπηγική μονάδα μέσα στα πόδια των ναυπηγικών επιχειρήσεων του Περάματος

Ο κος Yu πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Κάλεσε σε συνάντηση με τους ιδιοκτήτες ναυπηγιών μονάδων στο Πέραμα, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, με κάθε επισημότητα. Ούτε στα γραφεία του ΟΛΠ ούτε στο γραφείο του υπουργού. Σε «ουδέτερη ζώνη».

Όλα σωστά υπολογισμένα. Στο πλευρό του βρισκόταν ο νέος έμπιστός του άνθρωπος, ο Θανάσης Λιάγκος ο οποίος αναδεικνύεται σε υπ’ αριθμόν ένα στέλεχος του ΟΛΠ όσο αφορά τους Έλληνες.

Ο κος Yu ξεκαθάρισε ότι όχι μόνο δεν θα χάσουν δουλειές οι επιχειρήσεις αλλά τουναντίον θα επωφεληθούν από τις επενδύσεις του ΟΛΠ ο οποίος λόγω της δύναμης της Κίνας θα προσελκύσει περισσότερα πλοία στον Πειραιά για επισκευές.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ