2019-12-19 20:02:37
Φωτογραφία για Καινοτόμες τεχνικές στη χειρουργική αποκατάσταση της κήλης

Η διεθνής στατιστική αναφέρει ότι περίπου ένας στους τρεις άντρες και μία στις πέντε γυναίκες θα αποκτήσουν κήλη στη διάρκεια της ζωής τους.

Ένας γενικός κανόνας, είναι ότι µια κήλη δεν θεραπεύεται αυτόματα, ούτε καλυτερεύει από τη στιγμή που θα παρουσιαστεί. Αντιθέτως, µε την πάροδο του χρόνου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διευρύνεται όλο και περισσότερο.

Ωστόσο, με τις νέες πρωτοποριακές τεχνικές, η ανάρρωση είναι ταχύτερη και η πιθανότητα υποτροπής μικρότερη. Η πρόσφατη επαναπιστοποίηση του Α’ Χειρουργικού Τμήματος του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center από τον εγκυρότερο διεθνή οργανισμό Surgical Review Corporation (SRC) ως Κέντρου Αναφοράς για την χειρουργική αποκατάσταση της κήλης (Henria Center of Excellence), επιβεβαιώνει την εξέχουσα θέση που κατέχει το Ερρίκος Ντυνάν στο σύνολο της ελληνικής χειρουργικής κοινότητας.

Τι είναι η κήλη;

Κήλη είναι η προβολή ενός οργάνου της κοιλίας μέσα από ευάλωτο σημείο των κοιλιακών τοιχωμάτων

. Πρόκειται δηλαδή για μια προεξοχή, ένα εξόγκωμα, μέσα από ένα αδύναμο σημείο μυός. Αυτό δημιουργείται κατά την αιφνίδια ή χρόνια αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, όπως συμβαίνει κατά την άρση βάρους, τον βήχα, τη δυσκοιλιότητα, τη δυσκολία κατά την ούρηση και από άλλους παράγοντες, όπως τα τραύματα και οι εγχειρητικές τομές. Η κακή θρέψη η παχυσαρκία, οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, η υποθρεψία, η μεγάλη ηλικία αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες και προδιάθεση για δημιουργία κηλών.

Πού παρουσιάζεται συνήθως η κήλη;

Τα σημεία στο ανθρώπινο σώμα που είναι πιο ασθενή-αδύναμα είναι η βουβωνική χώρα (βουβωνοκήλη), ο ομφαλός (ομφαλοκήλη), ο μηριαίος δακτύλιος (μηροκήλη), οι μετεγχειρητικές ουλές (μετεγχειρητική κήλη) και η μέση γραμμή άνωθεν του ομφαλού (επιγαστρική κήλη). Η οσφυοκήλη, η κήλη του Spigel, κήλη Richter, Littre κτλ. απαντώνται σπανιότερα.

Πώς καταλαβαίνω ότι έχω κήλη;

Υπάρχουν ασθενείς που έχουν κήλη και δεν το γνωρίζουν, γιατί απλά δεν έχουν καμία ενόχληση. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι: πόνος, αίσθημα βάρους, πίεσης ή καύσου στην περιοχή της κήλης ή πολύ κοντά σε αυτή. Η παρουσία ενός ψηλαφητού μαλακού ή σκληρού ιστού, ο οποίος αυξομειώνεται με την κίνηση, την κατάκλιση, τον βήχα, θέτει την υποψία για ύπαρξη της κήλης.

Γιατί πρέπει να χειρουργηθώ;

Η φυσική εξέλιξη μιας κήλης είναι η σταδιακή αύξηση του μεγέθους του χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος με συνακόλουθη μεγέθυνση της ορατής διόγκωσης. Σοβαρή επιπλοκή που απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση είναι η περίσφιγξη. Περίσφιγξη συμβαίνει όταν στο κηλικό στόμιο εγκλωβίζεται περιεχόμενο -συνήθως έντερο- και σταδιακά «στραγγαλίζεται», με αποτέλεσμα την ισχαιμία ή και νέκρωση αυτού. Η θεραπεία της κήλης είναι αποκλειστικά και μόνο χειρουργική. Στόχος του χειρουργείου είναι η επανατοποθέτηση του προβάλλοντος οργάνου, δηλαδή η ανάταξη της κήλης και η αποκατάσταση του κοιλιακού τοιχώματος με τη χρήση κατάλληλου πλέγματος.

Ανοικτή ή λαπαροσκοπική αποκατάσταση;

Τα τελευταία χρόνια η χειρουργική αποκατάσταση μιας κήλης διενεργείται με νέες τεχνικές και σύγχρονα υλικά, που υπόσχονται ταχύτερη ανάρρωση, λιγότερο πόνο και μικρότερη πιθανότητα υποτροπής. Αυτό επιτυγχάνεται με την εφαρμογή πλεγμάτων. Ο χειρουργός ο οποίος εξειδικεύεται στην αποκατάσταση κήλης θα συστήσει το καταλληλότερο για τον κάθε ασθενή πλέγμα.

Σχεδόν όλες οι κήλες μπορούν να αποκατασταθούν και λαπαροσκοπικά με ιδιαίτερη ευκολία, κυρίως όταν είναι στην αρχή τους. Λαπαροσκοπική αποκατάσταση σημαίνει ότι, μέσω 2-3 μικρών οπών στο δέρμα, διαμέτρου 5-10mm, ο χειρουργός είναι ικανός να αναγνωρίσει το χάσμα της κήλης, να ανατάξει το περιεχόμενο του κηλικού σάκου, να τοποθετήσει το κατάλληλο πλέγμα και να το καθηλώσει χωρίς διατομή ή διήνυση μυών, όπως γίνεται στην ανοιχτή μέθοδο.

Με τι αναισθησία θα χειρουργηθώ;

Η ανοιχτή αποκατάσταση μιας κήλης δυνητικά μπορεί να διενεργηθεί με γενική αναισθησία, επισκληρίδιο, ραχιαία, περιοχική ή ακόμη και τοπική αναισθησία με καταστολή. Το είδος της αναισθησίας καθορίζεται ανάλογα με την εντόπιση της κήλης, το μέγεθος του κηλικού στομίου και τις πιθανές συνυπάρχουσες παθήσεις του ασθενούς. Η λαπαροσκοπική τεχνική διενεργείται σχεδόν αποκλειστικά με γενική αναισθησία.

Ανάρρωση-Δραστηριότητα

Ο ασθενής ενθαρρύνεται να ε0ανέλθει στην προ του χειρουργείου καθημερινή του δραστηριότητα το συντομότερο δυνατόν. Λίγες ώρες μετά το χειρουργείο ο ασθενής κινητοποιείται, περπατάει ελεύθερα και αυτοεξυπηρετείται. Εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια μέρα ή την επόμενη, με οδηγίες για αποφυγή άρσης μεγάλου βάρους τις πρώτες 15 ημέρες. Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση υπόσχεται γρήγορη ανάρρωση και ταχύτερη επάνοδο στην εργασία. Οδήγηση επιτρέπεται μετά την πάροδο λίγων ημερών και αθλητική δραστηριότητα μετά από έναν μήνα. Μετεγχειρητικά, οι επιπλοκές είναι σπάνιες εφόσον τηρούνται οι ιατρικές οδηγίες.

Του Μάριου Παπούδου, Διευθυντή Α’ Χειρουργικού Τμήματος, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Let's block ads! (Why?)


πηγη
periergaa
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ