2019-12-25 14:02:35
Φωτογραφία για Το σπίτι των προγόνων του Ιβάν Σαββίδη στη Σάντα του Πόντου
 Βρέθηκε στη Σάντα του Πόντου και εντόπισε το σπίτι των προγόνων του επιχειρηματία Ιβάν

Σαββίδη. Ο λόγος για τον δημοσιογράφο και εκδότη του περιοδικού «Πόντος» Φωκίωνα Φουντουκίδη, που βρέθηκε στην αλησμόνητη πατρίδα στο πλαίσιο οργανωμένης εκδρομής.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, οι πρόγονοι του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ κατάγονται από την ενορία Πιστοφάντων, που ήταν και μεγαλύτερη της Σάντας. Με τη βοήθεια άριστου γνώστη της περιοχής, που είχε μαρτυρίες συγγενικών του προσώπων, ο κ.Φουντουκίδης εντόπισε χαλάσματα από σπίτι που φέρεται να ανήκε στους προγόνους του κ.Σαββίδη, σε υψόμετρο 1600 μέτρων, και κοντά στην εκκλησία του Αγίου Χριστόφορου στο κεντρικότερο σημείο της ενορίας Πιστοφάντων.

Από το σπίτι έχουν απομείνει μόνο λίγα χαλάσματα από τους τοίχους του σπιτιού, πλησίον τη φημισμένη αστική σχολή Σάντας. Η ενορία Πιστοφάντων ήταν η μεγαλύτερη συνοικία της Σάντας, με 420 κατοικίες και 1.100 κατοίκους.

Από τη Σάντα του Πόντου, οι πρόγονοι του κ.Σαββίδη είχαν μεταναστεύσει τον 19ο αιώνα στην περιοχή της Τσάλκας στη σημερινή Γεωργία, δίνοντας το ίδιο όνομα στο χωριό που ίδρυσαν, σε υψόμετρο 1400 μ. Το 1959 στη Σάντα της Τσάλκας γεννήθηκε ο κ.Σαββίδης που έζησε εκεί έως την ηλικία των 14 ετών, πριν εγκατασταθεί στη Ρωσία και συγκεκριμένα στο Ροστόφ.

Σήμερα η Σάντα είναι ένα χωριό φάντασμα ουσιαστικά, αφού οι κάτοικοί του έχουν επαναπατριστεί στην Ελλάδα ή μεταναστεύσει στην Ρωσία.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ